Vágólapra másolva!
A pénteki középfutamok után eldőlt, hogy 1000 és 500 méteren is nyolc-nyolc hazai egység lesz érdekelt a két táv szombati, illetve vasárnapi döntőiben a szegedi kajak-kenu világbajnokságon.

A csütörtöki előfutamokból egyenes ágon fináléba jutott négy magyar hajóhoz 1000 m-en további négy csatlakozott, csupán egyetlen számban, férfi k-1-ben nem lesz hazai induló a legjobbak szombat délutáni vetélkedése során, ugyanis Benkő Zoltán kellemetlen meglepetésre csak negyedik lett a második fordulóban, így a B döntőbe került. Vajda Attila (c-1), a Kozmann György, Kolonics György kenus, valamint a Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor kajakos duó ugyanakkor bejutott, mégpedig futamgyőzelemmel a fináléba. A Gyökös Lajos, Kökény Roland, Vereckei Ákos és Horváth Gábor alkotta kajaknégyesnek sem okozott gondot a középfutam, szintén egy első hellyel kvalifikálta magát a döntőre. Ezen a távon Benedek Dalma (k-1), a Kovács Katalin, Janics Natasa duó (k-2), a Paksy Tímea, Kovács, Janics, Keresztesi Alexandra kajakos és a Metka Márton, Mike Róbert, Sáfrán Mátyás, Balázs Gábor kenus kvartett már a csütörtöki előfutamban kiharcolta a döntős szereplés jogát.

Délután, 500 m-en hat egység képviselte a házigazdákat, s közülük öt - Benkő, Benedek (mindkettő k-1), Kovács és Janics, illetve Kammerer és Kucsera (mindkettő k-2), valamint Kozmann és Kolonics (c-2)- futamgyőzelmmel lépett tovább. Az élete első felnőtt világbajnokságán szereplő Mike (c-1) azonban csupán ötödik lett középfutamában, így ő a B döntőben szállhat vízre vasárnap.

A három négyes - a Csabai Edvin, Fürdök Gábor, Pulai Imre, Novák Ferenc alkotta kenus, valamint a Paksy, Kovács, Janics, Fazekas Krisztina, illetve a Sík Márton, Boros Attila, Csamangó Attila, Bozsik Gábor összeállítású kajak kvartett - már a csütörtöki előfutamból biztosította a helyét a fináléban.

Szombaton, a vb harmadik napján reggel 8 órától a 200 m-es elő- és középfutamokat, majd 16 órától (B finálék 15 órától) az 1000 m-es döntőket rendezik a Maty-éren.

Angyal Zoltán szövetségi kapitány a második napot elemző értékelésében elárulta: nem érez csalódottságot amiatt, hogy két versenyzője is kiesett, azaz csak a B döntőbe jutott. "Kezdem a rosszal: megtörtént az a kellemetlen meglepetés, amely szinte minden világversenyen bekövetkezik, Benkő Zoli kiesése ez a kategória. Azt hozta, amit tudott, de ez a mezőny sajnos erős volt neki. Nem hibáztatom, hiszen mindent megtett. Szerencsére később 500-on remekül megoldotta a feladatát, de ott is nagyon kell majd igyekeznie, hogy a dobogóra állhasson. Mike Róbert is megtette a magáért, de neki még van ideje a fejlődésre, biztos vagyok benne, hogy látjuk őt még vb-döntőben, illetve a dobogón" - mondta a szakember.

A jó teljesítményekről szólva a kapitány kiemelte, hogy a többiek kivétel nélkül győzelemmel léptek túl a középfutamból. "Ez azért is nagy szó, mert ma már sokkal nagyobb csatákat lehetett látni, mint csütörtökön. A hölgyeken kívül kiemelkedő teljesítményt nyújtott a Kammerer, Kucsera duó, amely délelőtt és délután is könnyedén lapátolt. Vajda Attiláért nagyon izgultam, hiszen sokat kihagyott, de ő rácáfolt az aggódásra, a mostani teljesítménye után belőlem és szerintem belőle is elmúlt a félsz. Úgy vélem, a Kozmann, Kolonics kenus duó nagyon jó formában van, így mindkét számában esélye van arra, hogy az első három között végezzen."