Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége (USADA) úgy határozott, hogy legfeljebb nyolc évre tiltja el Justin Gatlin olimpiai bajnok atlétát, aki áprilisban akadt fenn egy doppingvizsgálaton. 

Az USADA az előírtnál enyhébb büntetéssel kapcsolatban - visszaesőként örökös eltiltás járna neki - jelezte, a sprinter a szervezet képviselői előtt elfogadta a vizsgálatok eredményét, valamint azt, hogy pozitív tesztje büntetést von maga után, és vállalta, együttműködik az ügynökséggel.

Az eltiltás időtartamát az USADA fegyelmi bizottsága határozza majd meg, az ugyanakkor már biztos, hogy augusztus 15-től lép életbe, és a sprinter április 22-e óta elért eredményeit, így a májusban futott 9.77 mp-es 100 m-es világcsúcsát is törlik.

A tavalyi világbajnokságon 100 méteren és 200-on is győztes sztár által szolgáltatott mintában tesztoszteron nyomaira bukkantak. Gatlin 2001-ben már fennakadt egy vizsgálaton, akkor amfetamint találtak szerveztében.

Gatlin ügyvédje bizakodó, reméli, hogy a nyolc évnél mérsékeltebb büntetést szabnak ki védencére, mert szerinte több enyhítő körülményt is figyelembe kell majd venni az ítélethozatalnál. John Collins éppen a 2001-es esettel példálózik, amikor egy évre csökkentették az akkor még 19 éves vágtázó eltiltását, miután bebizonyosodott, hogy gyerekkori betegsége miatt szedett olyan szert, ami tartalmazta a tiltott anyagot.

Gatlin 24 éves, így nyolcéves eltiltás esetén 2014. július 24-én, 32 esztendősen térhetne vissza.