Vágólapra másolva!
A Miskolci Nemzeti Színházban két döntetlennel kezdődött meg Lékó Péter és Anatolij Karpov nyolcjátszmás rapid párosmérkőzése. A párharc Káli Sándor polgármester úr 1.e4 lépésével kezdődött meg. Első számú nagymesterünk  és a sakkozás 12. világbajnoka villámgyorsan lehúzta a Caro-Kann védelem egyik jól ismert változatát. Lékó nem tudott ellenállni a szemre igen szép 18.Hf5 lépésnek, s kis híján rajtavesztett. A "bolondos" játszma örökös sakkal remi lett. A második összecsapás során is Lékó Péter volt agresszívebb, de túlértékelte esélyeit. Az időzavar fenyegető árnyékában végül a két világklasszis lépést ismételt. Csütörtökön újabb két játszmában méri össze erejét Lékó és Karpov.

Nagy taps köszöntötte a Miskolci Nemzeti Színházban a két világklasszis nagymestert, Anatolij Karpovot és Lékó Pétert. Az első játszma megnyitó lépését a viadal fővédnöke, Miskolc Megyei Jogú Város polgármestere, Káli Sándor úr tette meg.

A két világklasszis nyolcjátszmás "párbaja" megnyitáselméleti szempontból is érdekes partikkal kezdődött meg. A nézőteret szinte zsúfolásig megtöltő sakkrajongók, és a partikat az interneten élőben figyelők joggal élvezhették az összecsapásokat. A párharc színhelye, a szervezés, a nézők kiszolgálása méltó a két világklasszis találkozójához. A játszmákat a nézők számára élőben kommentálja mester és tanítvány, Mészáros Gyula nemzetközi mester és Berkes Ferenc nemzetközi nagymester.

Lékó Péter által "javasolt" 1.e4-re Anatolij Karpov a Caro-Kann védelmet választotta, és a kamerák, fényképezőgépek kereszttűzében gyorsan peregtek a lépések. Első számú nagymesterünk az orosz exvilágbajnok 17. lépése után hosszasan tűnődött, s nem tudott ellenállni a szemre oly tetszetős 18.Hf5-nek.

A partikat követő sajtótájékoztatón Péter bevallotta, hogy gyorsan megbánta a túlzott agresszivitást. Karpov védőlépése után nem maradt más választása, mint az akciót kinevezni gyalogáldozatnak, s bátran támadni. Karpov óvatos volt, nem vállalkozott a minőségnyerésre, helyette megelégedett volna a gyalogelőnnyel. A királyát fenyegető veszélyek miatt azonban jobbnak látta békésebb vizekre evezni, és örökös sakkot tartani.

Nehezen hittünk a szemünknek, hogy a második játszmában a világos bábukat vezető Karpov milyen hosszasan töprengett már a nyitásban. Láthatóan meglepte őt Lékó agresszív terve a Nimzoindiai védelemben. Korán "lekerültek" a tábláról a vezérek, az állás csalóka volt, Péter túl is értékelte esélyeit. Kölcsönös időzavarban végül lépésismétléssel másodszor is remiztek.

A verseny
táblázata

Élő-pontszám1.2.3.4.5.6.7.8.össz.
Lékó P.27380.50.5 1
A. Karpov26680.50.5 1