Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) elnöke, a szenegáli Lamine Diack is eljön az október 8-án Debrecenben rendezendő IAAF utcai futó világbajnokságra. A vb előestéjén az Oláh Gábor úti atlétikai stadiont "Gyulai István Stadion" névvel ruházzák fel, az idén elhunyt IAAF-főtitkár, sportriporter, a Nemzetközi Sportújságíró Szervezet (AIPS) egykori főtitkárának emléket állítva.

Már egy hónap sincs hátra a világbajnokságig, s bár a név szerinti nevezés határideje szeptember 25., bizonyosra vehető, hogy félszáznál több nemzet atlétái érkeznek Debrecenbe. A Szervező Bizottság természetesen gőzerővel dolgozik a sikeres lebonyolítás érdekében; az akkreditációtól a szállításig, a sajtó kiszolgálásától a versenypálya előkészítéséig minden területen órára, sőt percre szóló forgatókönyv szerint folynak az előkészületek.

"Biztatásul szolgálhat, hogy az IAAF a pekingi tanácsülésen hiba nélkülinek minősítette a beszámolónkat, s gratulációt kaptunk a nemzetközi szövetség nagyköveteként Debrecenbe érkezett Tegla Loroupe programjának előkészítéséért és lebonyolításáért is. Október első napjaiban ennél azért sokkal nehezebb dolgunk lesz, de az a gárda, amelynek tagjai az eddigi debreceni világversenyeken - így a tornász vb-n és Eb-n, a kézilabdázók kontinens bajnokságán, a jégkorong vb-n, vagy éppen az öt évvel ezelőtti ifjúsági atlétikai vb-n - tapasztalatot szereztek, egészen biztos, hogy ezúttal is helytáll" - fogalmazott Orendi Mihály, a Szervező Bizottság ügyvezető elnöke.

A magyar atlétika történetének egyszerre szép és szomorú eseményének ígérkezik az IAAF utcai futó világbajnokság előestéjére tervezett névadó ünnepség. A debreceni házigazdák dicséretes kezdeményezésének köszönhetően október 7-én 18 órakor a 2001-ben az ifjúság vb-vel felavatott Oláh Gábor úti atlétikai stadiont "Gyulai István Stadion" névvel ruházzák fel, az idén elhunyt egykori IAAF főtitkár, sportriporter, a Nemzetközi Sportújságíró Szervezet (AIPS) egykori főtitkárának emléket állítva.

"Az IAAF pekingi tanácsülésén személyesen hívtam meg Lamine Diack urat, az IAAF elnökét és a Gyulai István örökébe lépett Pierre Weiss urat, a szervezet főtitkárát Debrecenbe. Utóbbi jövetele biztosra vehető, ami pedig az elnök urat illeti, ő már csak azért is szeretne visszatérni Debrecenbe, hogy a névadó ünnepségen egykori munkatársa iránti tiszteletét kifejezze" - mondta el Kósa Lajos, Debrecen polgármestere, a Szervező Bizottság elnöke.

A 212 országot számláló IAAF első embere öt évvel ezelőtt már megtisztelte jelenlétével Debrecent, bár akkor csak egy sajtókonferenciára futotta az idejéből; dolga sietős volt, a moszkvai NOB-kongresszusra igyekezett. Két éve pedig a budapesti fedett pályás világbajnokságot követő debreceni nemzetközi szakmai konferenciára is ellátogatott, most tehát harmadik hajdúsági "fellépése" következhet.