Vágólapra másolva!
A hazai közönség előtt szereplő Andy Roddick lesz a címvédő svájci Roger Federer ellenfele az amerikai nyílt teniszbajnokság vasárnapi döntőjében, miután 2 óra 46 perc alatt, négy játszmában nyert Mihail Juzsnyij ellen.

Az orosz játékos nem rettent meg a hazai közönség fergeteges bíztatását élvező Roddicktól: az első játszmában végig egyenrangú ellenfele volt riválisának. Mindketten nagyon keményen ütöttek, Juzsnyij főleg az alapvonalon jeleskedett, míg az amerikai - szokásos - bődületes adogatásaival tűnt ki. A szettet végül a rövidítés döntötte el az orosz javára.

Roddick válasza nem sokáig késlekedett: ritmust váltott, szinte lesöpörte a pályáról ellenfelét, és 22 perc alatt kiegyenlített, majd harmadik játszmában - nagy csatában, rövidítésben - már előnyhöz jutott.

A negyedik, egyben utolsó szettben az amerikai teniszező a nyolcadik játékban elnyerte ellenfele adogatását és ez végzetes volt: ugyan Juzsnyij 5:3-nál három meccslabdát is hárított, ám a negyediket már nem tudta védeni.

Federer Davigyenkóval mérkőzött a döntőért, és az első szettet alig félóra alatt nyerte a világelső. A másodikban (34 p) ellenfele már sokkal bátrabban és főleg pontosabban teniszezett és tartotta a lépést a bázeli fenoménnel, ám 5:5 után megremegett a keze, és pillanatok alatt elvesztette a játszmát.

A harmadik, egyben utolsó felvonásban 5:4-nél három meccslabdája volt Federernek, ám Davigyenko - minden mindegy alapon - valamennyit hárította. Egy kiválóan helyezett, bombaerős adogatás után azonban már szaladt is a hálóhoz, kezet fogni a zsenivel.

Federer és Roddick eddig 11 alkalommal találkoztak és a svájci 10-1-re vezet. Az amerikai egyetlen győzelmét 2003-ban aratta. A hazai közönségkedvenc 2003-ban diadalmaskodott a US Openen: a döntőben a spanyol Juan Carlos Ferrerót győzte le.

A Martin Damm, Leander Paes kettős nyerte a párosversenyt, miután három játszmában győzött a Jonas Björkmann, Max Mirnyij duó ellen.

férfiak, elődöntő:
Roddick (amerikai, 9.) - Juzsnyij (orosz) 6:7 (5-7), 6:0, 7:6 (7-3), 6:3
Federer (svájci, 1.) - Davigyenko (orosz, 7.) 6:1, 7:5, 6:4

páros döntő:
Damm, Paes (cseh, indiai, 6.) - Björkman, Mirnyij (svéd, fehérorosz, 2.) 6:7 (5-7), 6:4, 6:3