Vágólapra másolva!
Lőrincz Tamás 19 évesen a teljes ismeretlenségből robbant be a köztudatba, amikor áprilisban  első felnőtt Európa-bajnokságán máris aranyérmet nyert. A nyáron újabb medáliákkal gazdagította kollekcióját: a szombathelyi junior Eb-n és a napokban véget ért korosztályos világbajnokságon is a dobogó harmadik fokára állhatott föl.

"Nagyon örültem az éremnek, hiszen úgy utaztam ki Guatemalába, hogy az első három között szeretnék végezni. A birkózás jól ment, de fáradt voltam már. Azért mégiscsak a 4. világversenyem volt az idén, hiszen márciusban a felnőtt csapat-Világkupán is részt vettem. Guatemala örök élmény marad, bár a kisvároska, ahol laktunk elég lepukkant volt, ám a szállásra és az ételre nem lehetett panaszunk, pedig én aztán nagyon finnyás vagyok. Meg is ugrott a súlyom a mérlegelést megelőzően, annyira finomak voltak az étkek.

- Mennyire sikerült regenerálódnia, hiszen a juniorok után most a felnőtt vb következik?
- A ritmust nem nagyon kellett fölvennem az edzéseken, hiszen folyamatos munkában vagyok egész nyáron. Sikerült feltöltődnöm, de most főleg fejben kell rendeznem a dolgokat.

- Most már ismerni fogják a nevét, hiszen az aktuális Európa-bajnokot megsüvegelik az ellenfelek.
- Nem csak elismerik, de le is akarják győzni, kettőzött erővel támadnak majd ellenem. Tisztában vagyok vele, hogy már senkit nem tudok meglepni, ám én mégis azon leszek. Az edzőtáborban, láttam, hogy nagyon együtt van a magyar csapat, de azt ne várja el tőlem, hogy megmondjam, ki hányadik lesz, ez a pillanatnyi formán is múlik. Sokszor legyintettem én is azokra a véleményekre, mikor hallottam, hogy az utazás mennyire megviseli az embert. Nos, saját bőrömön érezve mondhatom, a több ezer kilométeres repülés és az időátállás bizony mindenkinek okozhat gondokat. Szerencsére ilyen szempontból jó alkat vagyok, de soha nem lehet tudni.

- A felnőttek már gratuláltak?
- Természetesen. Nagyon figyelmesek velem, de senki nem hordoz a tenyerén. Az irdatlan mennyiségű munkát Komáromi Tibor szövetségi kapitány vasszigorral követeli meg tőlünk, és nincsenek kivételezettek. A birkózás egyéni sportág, mindenki magáért küzd, hajt, tehát nem érdemes becsapni sem magunkat, sem az edzőinket, mert a versenyen úgyis minden kiderül.

- Kínában mi fog kiderülni? Ön hogy dolgozott?
- Lelkiismeretesen. De nem tudom megmondani, hogy ez milyen helyezést jelent majd. Még zöldfülű vagyok a tippelések terén is, nemcsak a szőnyegen.

Tomka Tivadar