Vágólapra másolva!
Szűk egy évtizede mutatkozott be a felnőtt birkózó-válogatottban a diósgyőri származású Deák Bárdos Mihály. Hatalmas meglepetésre első világbajnokságán máris ezüstérmet nyert. A világ eddig valaha élt legeredményesebb birkózója, Alekszandr Karelin 2000-ben vonult vissza a nehézsúlyúak közül, és ezzel nagy lehetőség nyílt meg a magyar versenyző számára, aki élt is vele, hiszen Európa-bajnok, majd négyszeres világbajnoki ezüstérmes lett a 130 kilogrammosok mezőnyében.

- Nagyon el van kenődve, mi történt?
- A fordított emelések védését gyakoroljuk és a világ összes kincséért sem tudom normálisan kivédekezni ezt a fogást. A mai birkózásban nagyon fontos elem az emelés akármelyik formája. Sajnos nekem meg egyszerűen nem megy, és túlságosan lelkiismeretes vagyok ahhoz, hogy olyan könnyedén elmenjek mellette. Komolyan mondom, már két hete azzal kelek és fekszem, hogy mit és hol rontok el. Komáromi Tibor szövetségi kapitánnyal is rengeteget elemeztük a különböző szituációkat.

- Talán nem kellene olyan görcsösen koncentrálni.
- Ezt mondták a versenyzőtársak is, de ez nem görcsös akarás, hanem a javulás óhaja. A legutóbbi nemzetközi versenyeken keserű pirulákat kellett lenyelnem, ugyanis olyan birkózók emeltek ki és vertek meg, akiket azelőtt rendre megvertem. Nem volt kellemes érzés, és tudom, ha a védekezésem tökéletes lesz, akkor bárkit képes vagyok legyőzni, ez a legidegesítőbb az egészben.

- De a vb rajtjáig még van néhány nap hátra, addig bármi megtörténhet.
- Remélem így lesz, mert újra érmes szeretnék lenni.

- Annak idején volt pszichológusa, ezen a gondon nem tudna segíteni?
- Ó, ez más téma! Itt nekem kell megtalálnom a megoldást, ez belső ügy.

- És ha túllépünk ezen a fordított emelés védekezésen, hogy érzi magát?
- Az erőmmel és kondíciómmal semmi gond. A szorgalmam maradt a régi.

- Pedig sokan aggódtunk, hogy az év eleji fél éves pihenő esetleg a végső búcsút is jelenti.
- Erről szó sem volt. Csak fel akartam töltődni, mert addig se éjjelem, se nappalom nem volt. Minden időmet a szeretett sportágam töltötte ki, de az évek alatt lelkileg el tud ám fáradni az ember.

- De edzeni azért mégiscsak lejárt a pihentetős szakaszban is.
- Az inkább edzegetés volt, viszont tény, hogy jártam, nem akartam teljesem elpuhulni, ám versenyeken egyáltalán nem indultam.

- Nem lehet, hogy a hosszabb megméretés nélküli időszak csap most vissza?
- Ugyan már! Június óta teljes értékű munkát végzek el a válogatottnál. Ez csak az én gondom, meg kell oldanom. Lehet, hogy csak én dimenzionálom túl a helyzetet, mert érzelemteljes ember vagyok, ami a szívemen, az a számon.

- És ha azt mondom Kína, akkor mi mozgatja meg Önt?
- Csak szavak jutnak eszembe: várakozás, akarat, szorgalom. Bízom benne, hogy mindez eredményességgel is párosul majd.

NÉVJEGY

Születési idő:

1975. január 30.

Egyesület:

Vasas SC

Edző:

Bódi Jenő

Legjobb eredményei:

ötszörös világbajnoki ezüstérmes (1997, 2001, 2002, 2003, 2005), Európa-bajnok (2001)


Tomka Tivadar