Vágólapra másolva!
Korábbi nyilatkozatai ellenére mégis indul a Santo Domingóban, szeptember 29-én kezdődő súlyemelő világbajnokságon az iráni Hosszein Rezazadeh, a világ "legerősebb embere".

Az ólomsúlyú sportoló, akit a legutóbbi két olimpián (2000, Sydney; 2004, Athén) és három világbajnokságon képtelenség volt legyőzni, korábban azért mondta le a részvételt, mert nem kapta meg a 2005-re beígért honoráriumát, végül aztán meggondolta magát.

"Az országomért, a népemért mégis indulok" nyilatkozta Rezazadeh.

***

A L'Équipe szerint két pozitív eset volt a súlyemelők májusi, lengyelországi Európa-bajnokságán, s a francia lap úgy tudja, hogy még további tíz doppinggyanús eset végére sem került pont.

A szerdai közlés szerint a román Ninel Miculescu és az azeri Nizami Pasajev bukott meg szteroidhasználat miatt, előbbi a 69 kg-os kategóriában volt Eb-ezüstérmes, utóbbi pedig megnyerte a 94 kilósok versenyét, most azonban kizárás és kétéves eltiltás fenyegeti őket a nemzetközi szövetség, az IWF részéről.

A L'Équipe megemlíti, hogy a B kontroll megerősítő végeredménye esetén ketten, a fehérorosz Henadzi Aliascsuk és az örmény Asot Danieljan - mint visszaesők - azzal kénytelenek számolni, hogy örökre leparancsolják őket a súlyemelő-pódiumról.

A wladislawowói Eb-n levett mintákat a kölni, nemzetközileg hitelesített laboratóriumban analizálják, ahol - a hírügynökségi jelentés szerint - olyan ellenőrzési metódust alkalmaznak, amely akár több hónapra visszamenőleg is ki tudja mutatni, ha valaki a doppinglistán szereplő, nem megengedett teljesítménynövelőt használt.

A L'Équipe meg is nevezi a B próba eredményére még váró súlyemelőket, akik között három orosz is akad: Vlagyimir Szmorcskov, Dmitrij Voromin és Valentyina Popova, továbbá a román Florin Veliciu, a moldovai Alexandru Bratan, az azeri Natig Hasanov, az ukrán Olekszij Kolokolcev és a litván Dovile Blazunaite.

A versenyzők mellett akad izgulni valójuk az érintett nemzeti sportági szövetségeknek is, mivel az IWF előírásai szerint egy évre száműzhető az a tagország a versenyekről, amelynek emelői egy idényen belül három pozitív esetet is produkálnak. Ilyen büntetést kapott az indiai, s nemrég a török szövetség is, de e szankció fenyegeti a 2006-os szezonban két lebukással a "veszélyövezet" közvetlen közelébe került orosz, azeri és román, illetve az Európán kívüliek közül a szintén két-két doppingesettel "kirukkoló" argentin, tajvani és kazah szövetségeket is.

Az ország eltiltása azzal is járna, hogy az illető IWF-tag nem indíthat versenyzőt a szeptember végén a Dominikai Köztársaság fővárosában, Santo Domingóban kezdődő világbajnokságon, amely pedig az első selejtezőállomása a 2008-as pekingi olimpiára kvalifikáló sorozatnak.