Vágólapra másolva!
"Gyerünk Satya! Sokkal jobb ütemben dobd már el Lali! Tibcsi, tekeredj rá erősebben!" Ha valaki a kötöttfogású birkózó-válogatott edzőtáborában járna, ezeket a vezényszavakat hallaná a csupa szív szövetségi kapitánytól, Komáromi Tibortól, aki soha nem adta föl versenyző korában sem, így érthető, hogy versenyzőitől is megköveteli a maximumot.

- Széles mosoly az arcán. Ez azt jelenti, jól dolgoztak a tanítványok?
- Mindig van mit csiszolni, és most a világbajnokság előtt az utolsó felkészülési szakaszba értünk. A többi munka már Ázsiában vár ránk, hiszen nemsokára repülünk. Ami a teljesítményt illeti, látok még sok kivetnivalót. Igaz ugyan, hogy hónapok óta össze vagyunk zárva, és óhatatlanul rátör néha a fásultság a társaságra, de ilyenkor az a lényeg, hogy minél hamarabb túl legyen rajta a csapat. Most vagyunk túl egy ilyen holtponton, és a véghajrá következik a világbajnokságra.

- Ha versenyzőit külön-külön elemzi, akkor mit mond jelenlegi formájukról?
- Nem titok, ha azt mondom, állt már jobban a szénánk vb-ket megelőzően. Virág Lajos lába még nem az igazi, Lőrincz Tamás most szenvedett combizomhúzódást, egyelőre úgy tűnik nem annyira súlyos, de vigyázni kell rá, hogy ne legyen komolyabb baj, de akkor inkább megyek sorrendben. A legkisebb súlycsoportban váltás történt, így most az elmúlt évekhez képest nem olimpiai bajnokunk Majoros István, hanem Oláh Tibor indul. Tibiről azt kell tudni, hogy kiváló képességű birkózó, és idáig azért maradt adós az eredményekkel, mert a nagy tétnél megremegett a lába. Nyáron számtalan alkalommal leültünk erről beszélgetni, és szavaim utat találtak a versenyzőmhöz, mert szerintem átlépte saját árnyékát, és a vb-n mindezt remélhetőleg bizonyítani is fogja. Helyezéseket nem mondanék, hiszen egy világbajnokságon olyan országok képviselői is megjelennek, akikkel évközben nem nagyon találkozunk, így nehezebb is az erőviszonyokat felmérni. A 60 kilogrammban Majoros István indul, őt nem kell bemutatni. Jól dolgozott Pisti, de nem tudnám megmondani, hogy új súlycsoportjában mire lesz képes. Rafinált, dörzsölt versenyző, és nagy küzdő. Újdonsült felnőtt Európa-bajnokunk, Lőrincz Tamás nagyon szorgalmasan dolgozott végig az edzőtáborban. Tisztelettudó fiatalember és alázatos munkája már az Eb-n is gyümölcsözött, és akkor a junior eredményeit még nem is említettem. Sajnos ez a sérülés nem a legjobbkor jött, de remélem, kikúrálja. Miután élete első felnőtt világbajnoksága lesz Kínában, így azt várom el tőle, hogy birkózzon jól és lendületesen, a többit majd meglátjuk. Horváth András nem indul 74 kilogrammban, viszont Bárdosi Sándor igen, aki véleményem szerint a jelen pillanatban a legjobb formában van a csapatból. Fogalmam sincs, hogy ez nála mire lesz elegendő, bízom benne, sokáig jut a vb-n. Virág Lajos 2 hónapja készül a gárdával, lenne még mit pótolnia fizikailag, azon leszünk, hogy a rajtra a topon legyen. Nehézsúlyban Deák Bárdos Mihálynak a fordított emeléssel gyűlt meg a baja, és ez az elmúlt időszakunkat beárnyékolta, de ha egyszer ráérez a fogásra, akkor minden rendben lesz. Ismerve őt, milliószor fogja gyakorolni, hogy a kínai megméretésen már ne legyen gondja.

- A tavalyi évben magasra tették a mércét, hiszen soha olyan jól nem szerepelt még a birkózóválogatott, szinte minden súlycsoportban volt érmesünk.
- Tisztában vagyok vele, ám azt is tudomásul kell vennünk, hogy generációváltáson megy keresztül a magyar birkózósport. Két véglet között vagyunk, hiszen a 30 körüli versenyzőket a 20 éves juniorok követik, ami nem probléma, csak idő kell, mire a fiatalok beolvadnak a válogatottba. A mostani csapatban jó birkózók vannak, ettől függetlenül nem merném megkockáztatni, hogy ugyanazt az eredménysort produkáljuk, mint tavaly, de természetesen bízom a srácokban.

Tomka Tivadar