Vágólapra másolva!
Gulyás István szövetségi edző irányítása alatt a szabadfogású válogatott már évek óta produkálja a szebbnél-szebb eredményeket, így nem is kell nagy bátorság ahhoz, hogy leírjuk, akár érmekkel is hazatérhet az ötfős csapat. A világbajnokság esélyeiről Gulyás István foglalta össze gondolatait.

"Gyakorlati emberként az eredményekre szeretek támaszkodni. Ha nemzetközi versenyeket veszem alapul, akkor kijelenthetem a felkészülésünk jól sikerült. Igaz ugyan, hogy többet szerettem volna külföldi edzőtáborokban tartózkodni a brigáddal, de most ennyire volt lehetőségünk és ezt is meg kell becsülnünk. Azt nehéz megmondanom, ki milyen formában van, hiszen a birkózás nem mérhető sportág, itt nincsenek, súlyok, centiméterek, távolságok, de azt tudom, versenyzőim olyan embereket is megvertek az idén, akiktől azelőtt kikaptak és ez biztató a világbajnokság előtt. Ez elég önbizalmat ad a fiúknak, és ez a legfontosabb."

- Öten indulnak a világbajnokságon az ön fogásnemében, tehát nem lesz teljes az együttes. Mi a véleménye a 60 kilogrammos Wöller Gergőről, akit a két héttel ezelőtti magyar bajnokságon egy kicsit megdorgált?
- Többször megbeszéltük a történteket, sőt még lesznek elemzéseink. Egyszerűen csak annyi történt, hogy a válogatott birkózók kiemelkednek a honi mezőnyből, és magabiztosan nyerik a bajnoki címeket. Ez így van már évek óta, de Gergő ott nyújtott teljesítményével nem voltam maradéktalanul elégedett, mert fejben máshol járt. Előfordul az ilyesmi, és nem is csináltam volna belőle ügyet, ha nem tudnám, hogy a koncentrációra mekkora szükség van minden mérkőzésen, pláne egy világbajnokságot megelőzően. Gergő jó érzékű, szorgalmas birkózó és régóta adós a kiugró eredménnyel, azt várom tőle, hogy éremért birkózzon. Magas a mérce, ám ezt az évek alatt mi harcoltuk ki magunknak, így mindenkitől a maximumot várom el. Igaz, az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy Gergő klubja több hónapos fizetéselmaradással van versenyzőjével szemben, és ez sem segíti a felkészülésünket.

- A következő birkózó Hatos Gábor, a friss Eb-bronzérmes.
- Súlycsoportot ugrott, amit hármasban Ritter Árpival is megbeszéltünk. Egyikük sem bírta már a hatalmas súlyvesztést, és ezt a döntést hoztuk. A moszkvai megméretés azt bizonyította, jó húzásnak bizonyult mindez Hatos Gábor részéről. Minden adottsága megvan a jó eredmények eléréséhez, ezt az évközi versenyeken is láthattuk. Talán az ő súlycsoportja a legsűrűbb, 10-12 ember pályázik az érmekre, és nyugodtan kijelenthetem, hogy a nevek között Gáborét is ott találjuk. A kategória királya Buvajsza Szajtyiev, az orosz birkózózseni, akit 10 éve szinte képtelenség megverni, ám a két héttel ezelőtt Lengyel Nagydíjon megsérült, összecsúszott két bordája és kérdéses, hogy kockáztatják-e a vb-n való indulását. Ha nem, akkor nagyon érdekes versenyre van kilátás.

- Az éremhalmozó Ritter Árpád milyen passzban van?
- Az elmúlt 10 évben minden bőrt lehúztunk Árpiról, aki szépen szállította az eredményeket. A pekingi olimpia jegyében új súlycsoportja van, és sokat dolgoztunk azon, hogy itt is megállja a helyét. A nyár azt bizonyítja, hogy jó úton haladunk, hiszen négy nemzetközi versenyből, kettőt megnyert, az egyiken bronzérmes lett, a másikon pedig 5. helyezett. Nagynevű birkózókat is megvert, szóval pozitívak a jelek. Ha szerencsés sorsolást kap, és a legveszélyesebb 4 vetélytársát elkerüli az elején, akkor a pontszerzést reálisnak tartom a részéről.

- A tavalyi évben azt mondta, hogy a 96 kilogrammos Kiss Gergelynek még izmokat kell pakolnia magára. Hogy haladt az idei esztendőben?
- Nagyon szeretem, ha versenyzőim nemcsak a birkózószőnyegen, hanem a civil életben is képzik magukat. Gergely a Közgázon szerzett diplomát, majd ösztöndíjat nyert az iowai amerikai egyetemre. A felsőfokú intézmény kiválasztását részletes feltérképezés előzte meg, így egy olyan egyetemre került, ahol magas szintű a birkózás. Gergely augusztusban csatlakozott az egyetem kötelékéhez. A pozitív gondolkodás, amit kint tapasztal, serkentőleg hathat rá. Egyesült Államokból repül majd Kínába, addig pedig e-mailen tartjuk a kapcsolatot. A mutatói jók, és az elmondásai alapján az ellenfelek is megfelelnek a kívánalmaknak. Amikor a válogatott edzőtáborából elbúcsúztunk ragyogó formában volt, és ne feledjük júliusban első Grand Prix versenyét is megnyerte. Fizikailag is sokat fejlődött.

- Nehézsúlyban Aubéli Ottó képviseli hazánkat.
- Az elmúlt 2 hónapban ő nyújtotta a legegyenletesebb teljesítményt. Hamar regenerálódik, és a tavalyi esztendő sikerélményei nagy lökést adtak neki. Ahogy öregszik, annál érettebb lesz, egy jó borhoz hasonlítanám, és remélem, hogy a VB-n is kitesz magáért. Stabil, masszív birkózó, akinek nincsenek súlygondjai, így a fizikai feladatokkal jobban terhelhettem. Az elvárásom, hogy éremért birkózzon. Sajnos árnyoldal, hogy a budapesti világbajnokságon nyert bronzérme után klubjától a beígért prémiumot mind a mai napig nem kapta. Kétgyermekes családapaként ez nem túl kellemes, hiszen ott motoszkál mindig a fejében, és tudjuk egy vb-n csak tiszta fejjel lehetnek eredményesek a magyar birkózók.

Tomka Tivadar