Vágólapra másolva!
A szabadfogású válogatott legfiatalabb tagja, Kiss Gergely, tavaly a 10. helyig jutott a budapesti világbajnokságon, és minden vágya, hogy előrébb kerüljön a 96 kilogrammosok mezőnyében. Kiss nemcsak a sportban szeretne maradandót alkotni, ezért úgy döntött, tanulmányait az Egyesült Államokban folytatja. Ott értük utol a birkózót.

- Hogy érzi magát kint?
- Köszönöm, jól. Eleinte nagyon furcsa volt a kinti világ, de már nagyjából mindenhez hozzászoktam, ami alatt természetesen a nyelvet, az iskolát és a birkózást értem. Bár azért még előfordul néha egy-két nehézség...

- Hogyan jött a lehetőség?
- Februárban lediplomáztam, és mindenképpen meg akartam tanulni angolul, akkor jött az ötlet, hogy mi lenne, ha kimennék valahova külföldre birkózni és nyelvet tanulni. Azért választottuk az Egyesült Államokat, mert itt mind a kettőben fejlődhetek. Aztán Gulyás István szövetségi edző segítségével megkerestük azokat az egyetemeket, ahol a legmagasabb szintű a birkózás, és beadtam a jelentkezésemet. Végül az iowai egyetemre vettek fel.

- Milyen az amerikai birkózás?
- Ha egyszóval kellene összefoglalnom, akkor azt mondanám, hogy kiváló. Az edzők felkészültsége - akárcsak itthon - magas szintű, számtalan edzőpartnerem van, és minden feltétel adott, gondolok itt a kondicionáló teremre, uszodára, futópályára...Tehát nem panaszkodom.

- Tavaly, amikor Budapesten beszélgettünk, említette, hogy súlyt kell pakolnia magára. Hogy halad a gyarapodással?
- Ez még mindig a fő problémám, nem túl sokat haladtam. Nehéz az ügy, mert persze nem csak úgy magamra szeretnék kapni 5-6 kilót, hanem fokozatosan megerősödni, amihez idő kell. A súlyzós edzések nagy hangsúlyt kaptak a felkészülésem során, ám még így is van hol izmosodnom.

- Ennek ellenére az első nemzetközi aranyérmét nyerte a német nagydíjon. Mekkora motivációt ad önnek a jövőben a siker?
- Nagyon örültem a győzelemnek, mert a sok új fogásvariációt kamatoztatni tudtam Németországban. Ez a diadal talán egy kis önbizalom és rutin formájában fog segíteni a versenyeken a jövőben.

- Akár már a világbajnokságon is?
- Remélem. Jó formában érzem magam, talán napról napra egyre jobban, de nem szeretnék jóslásokba bocsátkozni, úgyis minden a szőnyegen dől el, most mondhatnák bármit, ám azon leszek, hogy a tavaly budapesti világbajnokság helyezésénél jobb eredményt érjek el.

- Mekkora szerepet tölt be az életében a kínai világbajnokság?
- Minden világversenynek nagy szerepe van a sportoló életében, hiszen ezekre készülünk egész évben. Viszont hogy az emlékeinkben miként marad meg egy vb, az csak azon múlik, milyen eredményt érünk el. Szeretném, ha nagypapa koromban is emlékeznék az ázsiai megmérettetésre, és nemcsak azért, mert egzotikus ország.

Tomka Tivadar