Vágólapra másolva!
A júliusi izmiri Európa-bajnokságot két arany- és két ezüstéremmel zárt vívóink a Torinóban jövő szombaton kezdődő vb-n koronáznák meg idei szereplésüket. S darabszámra most sem adnák alább a medálokból: a célkitűzés négy érem és huszonhárom olimpiai pont megszerzése.

A Magyar Vívószövetség szerdai sajtótájékoztatóján a szakvezetés az elvárásokat le is bontotta az egyes fegyvernemekre; e szerint versenyzőinknek párbajtőrben két, kardban és tőrben egy-egy medált kellene szállítaniuk. Ugyanakkor 10+7+6, azaz együttesen 23 olimpiai pontot. Mint ismert, az izmiri Európa-bajnokságon a párbajtőrözők igencsak kitettek magukért, hiszen Kovács Iván és a férfi csapat arany-, a női ezüstérmes lett, míg a másik második helyet férfi kardcsapatunk jegyezte. Torinóba azonban már női tőrözőink is éremért mennek:

"Az elmúlt években több világversenyen is előfordult, hogy a csapatunk hajszállal maradt le a dobogóról, s nagyon bízunk benne, hogy most végre sikerül érmet szereznünk. Ami engem illet, erre az évre igazán nem panaszkodhatom, és úgy érzem, jól sikerült a vb-felkészülésem is. Azt pedig jó előjelnek tekinthetem, hogy az elmúlt hét végén Budapesten én nyertem meg a Józsefváros-kupát. Igaz, hogy ez csak egy kisebb verseny volt, de a siker mindenképpen jót tett az önbizalmamnak" - fogalmazott a sajtótájékoztatón Knapek Edina, aki a tavalyi lipcsei vb-n bronzérmes volt, s a magyar vívósport kétszázadik érmét szerezte a világbajnokságok történetében.

A vb előtt mindenképpen bizakodásra adhat okot, hogy férfi kardban Nemcsik Zsolt, férfi párbajtőrben pedig Boczkó Gábor világranglista-vezetőként lép pástra az Oval Lingotto csarnokban, ahol a februári téli olimpián a gyorskorcsolyaversenyeket rendezték. Női tőrben Knapek Edina ötödik, női párbajtőrben Szász Emese a hatodik, Hormay Adrien a hetedik a világranglistán, azaz öt versenyzőnk található az első tíz között. A csapatoknál női párbajtőrözőink a második, a férfiak, valamint a női tőrözők és kardozók a negyedik, a férfi kardozók az ötödikek a rangsorban.

"Csapatban az elmúlt években férfi és női párbajtőrben, korábban pedig kardban is sikerült világbajnokságot nyernünk. Egyéniben viszont kétségkívül már régóta adósak vagyunk a kiugró eredménnyel a vb-ken" - jegyezte meg Kovács Tamás. A Magyar Vívó Szövetség technikai igazgatója emlékeztetett, hogy egyéni világbajnokunk legutóbb 1992-ben (!) volt, akkor női párbajtőrben Horváth Mariann nyert. Kardban Nébald György (1990), férfi párbajtőrben Pap Jenő (1982), női tőrben Bóbis Ildikó (1974), férfi tőrben pedig Fülöp Mihály (1957) az eddigi utolsó egyéni vb-aranyérmesünk.

A torinói vb abban a tekintetben sporttörténeti esemény lesz, hogy egy adott sportágban most először rendezik meg egy időben és helyen az épek és a kerekesszékesek számára a világbajnokságot.

A magyar vb-csapat:
férfi tőr: Mazza Lorenzo, Szabados Gábor, Huszka Zsombor, Berjozkin Anton
női tőr: Knapek Edina, Mohamed Aida, Varga Gabriella, Újlaky Virgine (csak csapatban), Varga Katalin (csak egyéniben)
férfi párbajtőr: Boczkó Gábor, Imre Géza, Kovács Iván, Fekete Attila
női párbajtőr: Nagy Tímea, Hormay Adrien, Tóth Hajnalka, Szász Emese
férfi kard: Nemcsik Zsolt, Decsi Tamás, Lengyel Balázs, Lontay Balázs
női kard: Nagy Orsolya, Csaba Edina, Sznopek Gabriella, Varga Dóra

Kerekesszékesek:
férfiak: Szekeres Pál, Mató Gyula, Döme István, Csiszár Attila, Horváth Gábor
nők: Krajnyák Zsuzsa, Dani Gyöngyi, Jurák Andrea, Pálfi Judit, Juhász Vera

* * *

A sajtótájékoztatón mutatták be Hencsei Pál és Ivanics Tibor Magyar vívók az olimpiai játékokon című könyvét, amely az ötkarikás játékon eddig pástra lépett 179 vívónk valamennyi eredményét - beleérve a selejtezőket - tartalmazza, s további számos statisztikával és érdekességgel szolgál. Így például az olvasó megtudhatja, hogy kik indultak más sportágakban, kik voltak a tartalékok, hol dolgoztak magyar edzők külföldön, milyen kitüntetéseket kaptak sportolóink, értesülhet a családi kapcsolatokról, becenevekről s az olimpikonjaink tiszteletére állított szobrokról és emléktáblákról is.

Fábik Tibor