Vágólapra másolva!
Férfi kardozóink és női tőrözőink már Torinóban vannak, ahol szombaton számukra a selejtezővel meg is kezdődik a vívó világbajnokság. Női kardozóink, valamint az idei izmiri Eb-n egyéniben és csapatban is győztes férfi párbajtőrözőink pedig ma keltek útra busszal. Az összetett Világkupát megnyert Boczkó Gábor nem kertelt: Torinóba is aranyéremért mennek.

Válogatottunk számára a hivatalos elvárás négy érem és 23 olimpiai pont megszerzése, ami az idei Eb eredményei alapján nem is tűnik túlzottan merész tervnek. Tudniillik az izmiri kontinensbajnokságon párbajtőrben férfi egyéniben Kovács Iván egészen a dobogó tetejére menetelt, mint ahogy a Kovács, Boczkó Gábor, Imre Géza, Fekete Attila összeállítású csapatunk is, a Nagy Tímea, Hormay Adrien, Tóth Hajnalka, Szász Emese női kvartettünk ezüstérmes lett, hasonlóképpen a Nemcsik Zsolt, Decsi Tamás, Lontay Balázs, Lengyel Balázs alkotta kardcsapathoz. S bár Torinóban pástra lépnek az ázsiai és amerikai vívók is, a sportágban mégiscsak Európa viszi a prímet. (Igaz, tavaly a vb-n a nőknél kardban az Egyesült Államok, tőrben a Koreai Köztársaság nyerte a csapatversenyt.)

Nem mellékes, hogy Boczkó és Nemcsik idén a maga frontján egyéniben megnyerte az összetett Világkupát, de a világranglistán ugyancsak a legjobb között tíz között levő Knapek Edina (tőr), továbbá Szász és Hormay is jó kiemelést kap.

- Milyen eredménnyel lenne elégedett Torinóban? - kérdeztük Boczkó Gábort még az elutazás előtt.
- Nem köntörfalazok: a csapatunk az aranyérem megszerzésére hivatott, és egyéniben is szeretnék ott állni a dobogón. A sportág hagyományait tekintve nem is lehet más célunk, mint az éremszerzés. S nekem külön motivációt jelent, hogy felnőtt világbajnokságról még egyáltalán nincs érmem. Az számomra kétségkívül nem rossz előjel, hogy idén sikerült megnyernem az összetett Világkupát, igaz, Torinóban mégsem az első, csak a negyedik kiemelt leszek. Ugyanis a rangsorba - ellentétben a Vk-sorrenddel - beleszámítanak a tavalyi vb eredményei. S egy éve Lipcsében sajnos kiestem a hatvannégy között.

- Egyéniben kik lehetnek a legnagyobb riválisai?
- Az elmúlt évi vb-n éppen a fegyvernem két klasszisa, az orosz Pavel Kolobkov és a francia Fabrice Jeannet vívta a döntőt, és ők most is nagy esélyesek. Mindkettőjüknek rengeteg érme van már a világversenyekről. Ám szerintem a csapatunkból bárki, vagyis Kovács Iván, Imre Géza és Fekete Attila is felférhet a dobogóra. A napi forma mindenesetre nagyon sokat számít majd, mert hiába jó képességű valaki, könnyen elbukhat egy könnyebbnek tűnő akadályon.

- Mi a helyzet a csapattal?
- Egyértelműen a franciák a legnagyobb ellenfeleink, mi több, azt is mondhatjuk, hogy a mumusaink, már régóta. Az Eb-n azonban nem találkoztunk velük, mert az oroszoktól kikaptak. A csapatverseny kapcsán fontos megjegyezni, hogy ha legalább ketten jól vívnak majd tőlünk, akkor nagyon nagy baj nem lehet, legalábbis az éremig el lehet menetelni.

- Torinóban járt már?
- Még nem, de Milánó közelében, Legnanóban már többször voltam Világkupa-versenyen.

- Oda is busszal mentek?
- Igen, de ez soha nem okozott problémát. S most se fog, mert alig több mint száz kilométerrel megyünk messzebbre. Torinóba egyébként nincs is közvetlen repülőjárat, így ha az esetleges átszállásokat nézem, időben busszal sem lesz sokkal hosszabb az út.