Vágólapra másolva!
Sastin Marianna ötödikként zárt a nők 59 kg-os kategóriájában, Godó Kitti (55) ugyanakkor kiesett a Kantonban zajló birkózó-világbajnokságon.

Tomka Tivadar helyszíni jelentése Kantonból

A birkózó-világbajnokság hatodik napján, ha lehet, akkor az eddiginél is melegebb (40 fok) időjárásban, már csak női birkózóknak szurkolhattak a nézők, akik lényegesen többen látogattak ki már a délelőtti programra is.

Ami a magyar lányokat illette: Godó Kitti 55 kilogrammban lépett szőnyegre a kolumbiai Roa Sandra ellen és veszített, Vatai László szövetségi kapitány már a sorsolás után megjegyezte, hogy Kitti nehéz ágra került. Az első etapban a kolumbiai kétszer mögékerült Godónak, és ezzel 2-0-val abszolválta a menetet, majd a második két percben is jobb volt (1-0), és így versenyzőnk kiesett, mert a kolumbiai később nem jutott el a döntőig.

Az 59 kilogrammban Sastin Marianna, (a tavalyi budapesti világbajnokság ezüstérmese és az idei moszkvai Európa-bajnokság bronzérmese) - a sorsolás szerint - még a tajvani lánnyal kezdte volna meg menetelését a legjobb négy közé, ám újabb versenyzőt zártak ki súlycsoportjából, ezért a svéd Johanna Mattson lett küzdőtársa az első fordulóban.

Az első két percben a svéd lány kitolásért kapott egy pontot, és ezzel ő nyerte a menetet, a másodikban Marianna megrázta magát és szép lábramenése után felkapta Mattsont és a szőnyeghez vágta (3-0), ezzel egyenlített. Az utolsó kanyarban Sastin volt a kedvezményezett a korongfeldobásnál, miután a két percben nem történt akció pont, ezért az összekapaszkodásnál ő foghatott először lábat és ezzel remekül élve 3-0-ra nyert, és továbbjutott.

A következő ellenfele a kolumbiai Jackeline Renteria volt. Az első menetben három pontért eldobta ellenfelét Marianna, aztán a kolumbiai háromszor mögément (3-3), ám mivel Sastin egyetlen akciójára magasabb értékű pontszámot kapott, döntetlennél ez neki kedvezett. A második két percben a magyar lány csípődobással ismét 3-0-ra vezetett, aztán a kolumbiai mögékerült, utána ismét jött egy csípődobás és tussal nyert Marianna. (ha a tust nem ütik le, akkor is végeszakad a mérkőzésnek, hiszen két 3 pontos dobás után automatikusan győzött volna).

A legjobb 4 közé jutásért a német Stefanie Stuber várt Sastinra, akitől az idei Európa-bajnokságon egyetlen vereségét szenvedte el. Most sikerült revansot venni. Az első etapban nagy taktikai csata folyt a szőnyegen, és végül egy pontot szerezve Sastin hozta a menetet. A másodikban mögément Sastin és négy közé jutott.

A döntőbe jutásért a kínai Li Huj-szuval kellett megküzdenie, ezzel zárta a délelőtti csatározásokat. Az első menetben Sastin eldobta az ázsiait 3 pontért, aztán még egyszer és majdnem tusolta ellenfelét, (7-0) A másodikban sok pont született és végül 5-3-ra a kínai nyert, így jött a mindent eldöntő menet, amelyet egy ponttal nyert a hazai birkózó.

A délutáni programban Sastin Mariannáért szoríthattunk, hogy a világbajnokságon megnyerje a magyar együttes első érmét. A bronzéremért az ukrán Natalja Inyisin volt az ellenfele. Az első menetben egy szőnyegmenti kavarodás után Sastin kapott egy pontot, de az ukrán két mögékerüléssel fordított, így hozta az etapot (2-1). A második két percben ismét két mögékerüléssel szerzett pontot Inyisin, és ezzel övé lett a bronzérem, míg Sastin Mariannának az ötödik hely jutott.

A 63 kilogrammban Szerencse Mónika (az idei moszkvai Európa-bajnokság 5. helyezettje) is bemérlegelt. Ő az utolsó nap magyar indulója. Az első mérkőzésén egy görög hölggyel birkózik majd.

Vatai László szövetségi kapitány: "A szerencse nem kedvezett nekünk. A göröggel már birkózott Mónika és akkor kikapott tőle, ám rossz fomában volt. Most jobb a kondicíója és szerintem az első fordulót sikerrel veszi, aztán nagy valószínűséggel következik majd a kínai rivális, őt nem ismerjük, de ismerve az ázsiai ország női birkózósportját nem lehet rossz."

eredmények:
51 kg, világbajnok:
Szakamoto Hitomi (Japán)
2. Lindsay Belisle (Kanada)
3. Patricia Miranda (Egyesült Államok) és Alena Adasinszkaja (Oroszország)

55 kg, világbajnok:
Josida Szaori (Japán)
2. Marija Jahorava (Fehéroroszország)
3. Minerva Monteiro (spanyol) és Ida-Theresa Karlsson (Svédország)
...23. Godó Kitti (Magyarország)

59 kg, világbajnok:
Soda Ajako (Japán)
2. Li Huj-szu (Kína)
3. Tomar Alka (India) és Natalja Szinisin (Ukrajna)
5. Sastin Marianna (Magyarország)