Vágólapra másolva!
Bár egy számára gyengébben sikerült szezon után a női tőrözők világranglistáján Mohamed Aida visszacsúszott a 25. helyre, vasárnap a torinói vb-n mégis beverekedte magát az elődöntőbe, vagyis már biztosan érmes. A döntőbe jutásért este a négyszeres olimpiai bajnok és címvédő olasz Valentina Vezzali ellen lép pástra.

A torinói vb-n vasárnap reggel a női tőr egyéni nyitotta a programot, s a 64-es táblán mind a négy versenyzőnk érdekelve volt. A tavalyi lipcsei vb-n bronzérmes Knapek Edina az ötödik helyen áll a világranglistán, így neki a szombati selejtezőben nem kellett vívnia, de Mohamed Aidának, Varga Gabriellának és Varga Katalinnak sem okozott gondot a főtáblára kerülés. Itt viszont Varga Katalin rögtön az első fordulóban kiesett, kellemetlen meglepetésre 15-5-re kikapott az egyiptomi El-Gammaltól. Knapek a vietnami Nguyent 15-8-ra. Mohamed a lengyel Chlewinskát 15-2-re (!), Varga Gabriella a kínai Liu Jüant 15-11-re verte.

A 32 között aztán Varga G. is kiesett, de neki nem nagyon lehet szemrehányást tenni; az olasz Vezzalitól kapott ki 15-10-re, aki Sydneyben és Athénban is megnyerte az olimpiát, és csapatban további két ötkarikás aranya van. Mohamed Aida nem mindennapi asszóban jutott túl az orosz Hakimován: ellenfele 12-8-ra, majd 14-10-re is vezetett, azaz négy "meccslabdája" volt, de az MTK vívónője 15-14-ra fordított! Knapek Edina gyorsan meglépett 3-0-ra a holland Geurtstől, s bár az ellenfele 4-4-re kiegyenlített, innen 7-4 lett az állás, s végül versenyzőnk 13-8-ra győzött.

A 16 között Knapek nagyon rosszul kezdett az olasz Granbassi ellen, s ugyan 3-10-es hátrányból 11-12-re felzárkózott, négy másodperccel a vége előtt újabb találatot kapott, és 13-11-re kikapott. Mohamed azonban ezt az akadályt is sikerrel vette, és azt a lengyel Gruchalát győzte le 8-7-re, akitől az athéni olimpia bronzmeccsén kikapott. Majd immár a nyolc között hasonlóan izgalmas asszóban 6-5-re az orosz Ruzavinát is megverte, vagyis bejutott az elődöntőbe, azaz érmet szerzett. (A vb-n az elődöntők vesztesei nem vívnak a bronzért, két harmadik helyezettet hirdetnek.) Mohamed a világbajnokságokról korábban egy ezüstöt és két bronzot gyűjtött be.

A döntőbe jutásért este Vezzali vár rá. Érdekesség, hogy a másik ágon két hazai vívó, Granbassi és a Vezzalihoz hasonlóan négyszeres olimpiai bajnok Trillini jutott be a legjobb négy közé, azaz Mohamed az egyetlen nem olasz vívó az elődöntőben.

Vasárnap délután a férfi kard egyéni főtábláján is elkezdődtek a küzdelmek, Nemcsik Zsolt, Decsi Tamás, Lengyel Balázs és Lontay Balázs részvételével.

A női kardozók és a férfi párbajtőrözők ugyancsak megkezdték a versenyüket a selejtezővel. A nőknél a kilencven induló között Csaba Edina a világranglistán elfoglalt 11. helye alapján mentesült az előcsatározások alól. Varga Dóra a csoportjában mind a hat ellenfelét legyőzte, és ő lett a selejtezője, Nagy Orsolya és Sznopek Gabriella egyaránt négy győzelmet és két vereséget könyvelhetett el, de ők is felkerültek a hatvannégyes táblára. Itt hétfőn Csaba a venezuelai Nieves, Varga D. a spanyol Navarro, Sznopek az ukrán Hromova, Nagy O. a japán Kaneko ellen lép pástra az első körben.