Vágólapra másolva!
Két magyar vívó is dobogóra állhatott a torinói világbajnokság első éremosztó napján: férfi kard egyéniben Nemcsik Zsolt a második, női tőr egyéniben Mohamed Aida a harmadik helyen végzett. Válogatottunk a vb-re előirányozott tervnek - négy érem megszerzése - a felét gyorsan teljesítette.

Az Oval Lingotto csarnokban vasárnap reggel a női tőr egyéni nyitotta a programot, s a 64-es táblán mind a négy versenyzőnk ott volt. A tavalyi lipcsei vb-n bronzérmes Knapek Edina ötödik a világranglistán, így neki a szombati selejtezőben nem kellett vívnia, de Mohamed Aidának, Varga Gabriellának és Varga Katalinnak sem okozott gondot a főtáblára kerülés. Itt viszont Varga Katalin rögtön az első fordulóban kiesett, 15-5-re váratlanul kikapott az egyiptomi el-Gammaltól. Knapek a vietnami Nguyent 15-8-ra. Mohamed a lengyel Chlewinskát 15-2-re (!), Varga Gabriella a kínai Liu Jüant 15-11-re verte.

A 32 között aztán Varga Gabriella is kiesett, de neki nem nagyon lehet szemrehányást tenni; az olasz Vezzalitól kapott ki 15-10-re, aki Sydneyben és Athénban is megnyerte az olimpiát, és csapatban további két ötkarikás aranya van. Mohamed Aida nem mindennapi asszóban jutott túl az orosz Hakimován: ellenfele 12-8-ra, majd 14-10-re is vezetett, azaz négy "meccslabdája" volt, de az MTK vívónője 15-14-ra fordított! Knapek Edina gyorsan meglépett 3-0-ra a holland Geurtstől, s bár az ellenfele 4-4-re kiegyenlített, innen 7-4 lett az állás, s végül versenyzőnk 13-8-ra győzött.

A 16 között Knapek nagyon rosszul kezdett az olasz Granbassi ellen, s ugyan 3-10-es hátrányból 11-12-re felzárkózott, négy másodperccel a vége előtt újabb találatot kapott, és 13-11-re vesztett. Mohamed ezt az akadályt is sikerrel vette, és azt a lengyel Gruchalát győzte le 8-7-re, akitől az athéni olimpia bronzmeccsén kikapott. Majd immár a nyolc között hasonlóan izgalmas asszóban 6-5-re az orosz Ruzavinát is megverte, vagyis bejutott az elődöntőbe, azaz érmet szerzett. (A vb-n az elődöntők vesztesei nem vívnak a bronzért, két harmadik helyezettet hirdetnek.) Mohamed a világbajnokságokról korábban egy ezüstöt és két bronzot gyűjtött be.

A döntőbe jutásért este Vezzali vár rá. Érdekesség, hogy a másik ágon két hazai vívó, Granbassi és a Vezzalihoz hasonlóan négyszeres olimpiai bajnok Trillini jutott be a legjobb négy közé, azaz Mohamed az egyetlen nem olasz vívó volt az elődöntőben. S Vezzali, aki egyébként régóta mumusa, sajnos most is kifogott rajta, a hazaiak klasszisa 15-3-ra nyerte az asszót. Az első helyért Granbassi nagy meglepetésre 7-6-ra legyőzte Vezzalit. A dobogó harmadik fokára Mohamed és Trillini állhatott fel. Knapek Edina a 11., Varga Gabriella a 26., Varga Katalin a 43. helyen végzett.

"Az egész éves teljesítményemet alapul véve nagyon nagyra értékelem ezt a mai harmadik helyet. Rendkívül mélyről jöttem fel, olyan volt, mintha ma valaki más vívott volna helyettem" - mondta a bronzérmes Mohamed Aida. "Idény közben egy-egy tussal kaptam ki több alkalommal is majdnem ugyanezektől, akiket most ugyanígy vertem meg. Akik láttak vívni év közben, azok tudják értékelni a harmadik helyemet. Nekem magamnak pedig szükségem is volt arra, hogy újra érezzem, oda tudok kerülni a legjobbak közé. Nagyon nehéz ágra kerültem, ezért aztán még jobban örülök a sikeremnek. Hozzá kell tenni, 13-14 éve nem fordult elő velem, hogy a selejtezőben vívnom kelljen. Most erre is sor került. A bronzéremmel ismét előrébb kerültem, ami azért fontos, mert jövőre kezdődik az olimpiai kvalifikáció, és nem mindegy milyen pozícióból vágok neki az egyéves időszaknak."

A férfi kardozók 64-es főtábláján ugyancsak ott volt mind a négy versenyzőnk, Nemcsik Zsolt a világranglistás pozíciója alapján második kiemeltként, továbbá Decsi Tamás (15.) is alanyi jogon, Lengyel Balázs és Lontay Balázs pedig a szombati selejtezőt sikerrel abszolválva. Közülük a 32 közé jutásért meglepetésre az idei összetett Világkupa-győztes Nemcsik izzadt meg a legjobban, csak 15-13-ra nyert a bolgár Gyonov ellen úgy, hogy 12-10-re az ellenfele vezetett, majd 13-13 is volt az állás. Decsi 15-10-re verte a brazil Agrestát, Lengyel 15-11-re a venezuelai Bravót, Lontay pedig 15-10-re a német Hübnert.

A 16 közé jutásért Lengyel kifogta a sydneyi olimpiai bajnok és címvédő román Covaliut, de a rangot nem tisztelve 7-3-ra elhúzott. Azonban 8-8-nál már egyenlő volt az állás, utána pedig egy-két tussal végig Covaliu vezetett, és nyert is 15-13-ra. A verseny e szakaszában búcsúzott Lontay is, ő a spanyol Pinával szemben maradt alul (10-15). Nemcsik viszont nagyon megverte a francia Anstettet (15-4), és Decsi is túljutott a kínai Huang Ja-pingen (15-12). S ezzel biztossá vált, hogy a legjobb nyolc között mindenképpen lesz magyar vívó, ugyanis Nemcsik-Decsi asszó következett.

Forrás: MTI

Nemcsik Zsolt (j.) kiválóan vívott

Ebben az olimpiai ezüstérmes Nemcsik kerekedett felül; 9-9 után zsinórban négy tust adott, végül 15-10-re győzött. A négy közé jutásért, azaz immár éremért az athéni olimpián csapatban aranyérmes francia Sanson következett, aki csak 4-4-ig tudta tartani a lépést, Nemcsik 9-4-re elhúzott, és 15-8-ra nyert. A franciák körében nem lehetett igazán népszerű ezen a napon... Az elődöntőben a világranglistán csupán 36. dél-koreai Von Vu Jung volt Nemcsik ellenfele, és az ázsiai sem tudta feltartóztatni: 6-1 után történt némi megtorpanás, mert 9-7-re alakult az állás, a hajrá viszont egyértelműen Nemcsiké volt, aki 13-9-es állás után 15-10-re győzött.

Nemcsik Zsolt este az aranyéremért a négyszeres olimpiai bajnok orosz Pozdnyakovval állhatott fel a pástra, és vele sajnos már nem bírt. A sportág jelenkori legnagyobb egyénisége végig kezében tartott az asszót: 4-1-re, 9-4-re, 12-8 és 13-10-re is vezetett, s végül 15-11-re győzött. Így Nemcsik az athéni és a tavalyi zalaegerszegi Eb-n elért második helye után újabb értékes ezüstéremmel gazdagodott. Mindez egyúttal azt is jelenti, hogy a világbajnokságok történetében továbbra is Horváth Mariann az utolsó egyéni aranyérmesünk, aki még 1992-ben győzött. Decsi Tamás a 13., Lengyel Balázs a 25., Lontay Balázs a 28. helyen zárt.

"A bolgár fiú ellen rosszul kezdtem, de hát mindig az első asszó a legnehezebb egy ilyen nagy versenyen - kezdte összegzését az ezüstérmes Nemcsik Zsolt. "Később belejöttem és jól ment a vívás. Őszintén szólva bíztam abban, hogy a Világkupa-elsőségem nem volt véletlen, és az egész éves jó szereplésemet éremre tudom váltani. Persze, amikor már odakerül az ember a döntőbe, meg akarja azt nyerni. Ráadásul én mindig is arról álmodtam, hogy egyszer Pozdnyakovval vívok világbajnoki aranyéremért. Sajnos most a győzelem nem jött össze, de elégedett lehetek, mivel egyéniben ez az első vb-érmem.