Vágólapra másolva!
Játék nélküli vesztés, játszmahalasztás, sakkdiplomáciai csatározások után Elisztában a hatodik játszmával folytatódott a címegyesítő világbajnoki döntő. Vlagyimir Kramnyik óvás alatt ült sakkasztalhoz, nem fogadja el a FIDE döntését, hogy a bolgár világbajnoknak, Veszelin Topalovnak adták az ötödik partit, s ezzel 3-2-re módosult az eredmény. A hatodik összecsapásra rányomta bélyegét a háromnapos vita, tárgyalások sorozata,  a küzdő felek a 31. lépésben egyeztek meg döntetlenben, Kramnyik 3,5-2,5-re vezet a párharc első félideje után.

A klasszikus sakkozás világbajnokát, Vlagyimir Kramnyikot sokan kérték a párosmérkőzés folytatására, annak ellenére, hogy a holland főbíró, Geurt Gijssen döntése érvényben maradt, az orosz nagymester játék nélkül vesztette el az ötödik partit. Hét nagymester, a skót Jonathan Rowson, a dán Peter Heine Nielsen, a norvég Magnus Carlsen, a német Jan Gustafsson, a finn Tomi Nyback, az angol Luke McShane és a holland Loek Van Wely írták alá azt a nyílt levelet, amelyben megértésükről és rokonszenvükről biztosítják Kramnyikot, hogy milyen nehéz lesz számára a nagy lelki teher alatt játszani, de a folytatásra kérik. Őszintén remélik azt, hogy még nagyon sok nagymester gondolkodik hasonlóképpen.

A Profi Sakkozók Szövetsége (ACP) élesen elítélte a FIDE világbajnoka, Veszelin Topalov menedzserének, Szilvio Danailovnak az óvását, és bocsánatkérésre szólítják fel. A FIDE Etikai Bizottságának foglalkoznia kell mindazzal, ami a kalmük fővárosban történt.

Vlagyimir Kramnyik október 2-án a FIDE elnökének és a zsűrinek írt levelében tájékoztatta az illetékeseket álláspontjáról és arról, hogy még nem mondott le annak lehetőségéről, hogy az ötödik játszmát a későbbiekben lejátszhatja. Nem fogadja el a döntést, és hivatalosan tiltakozik ellene. Kramnyik levelében megemlíti, hogy két témában is neki adtak igazat, visszaállították a külön mellékhelyiségeket, illetve leváltották a zsűrit. Nem érti, hogy a vitás esetben miért indították el óráját. Ócska trükknek nevezte, hogy ellenfele ilyen módon kicsikart egy győzelmet. Kramnyik úgy ítéli meg, hogy a professzionális sakk világát a FIDE funkcionáriusai saját érdekeik érvényesítésére használják fel. Szükségesnek látja, hogy a FIDE vezérkarában jelentős személycserék történjenek a hasonló esetek megelőzésére.

Kramnyik végül személyes érdekein túllépve a sakkozás fontosabb érekeit szolgálva döntött a párharc folytatása mellett, elismerve, hogy a Kalmük Autonóm Köztársaság milyen nagy erőfeszítéseket tett, hogy a párosmérkőzést ilyen magas színvonalon megrendezze. Az orosz világbajnok nem akarta elkeseríteni a sakkrajongók millióit sem, akik már oly régen várták a címegyesítő meccset. A Kalmük Autonóm Köztársaság és a FIDE elnöke, Kirszan Iljumzsinov a két világbajnokhoz írt levelében megköszönte a nagymesterek belátását, bölcs döntését, hogy végül a küzdelem folytatása mellett döntöttek.

A sakkdiplomácia elmúlt három napja több bonyodalmat okozott, mint a párharc hatodik játszmája. A szláv védelemben a küzdő felek korán vezért cseréltek, és Topalov minimális előnyét Kramnyik könnyedén semlegesítette.

A világbajnoki döntő 6. játszmája:
Veszelin Topalov (bolgár, 2813) - Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2743) döntetlen (Szláv védelem, 31)

A világbajnoki döntő állása:
Vlagyimir Kramnyik - Veszelin Topalov 3,5 - 2,5 (1 - 0, 1 - 0, döntetlen, döntetlen, 0 - 1, döntetlen)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

Kramnyik,V2743

1

1

0,5

0,5

-

0,5

3,5
Topalov,V2813

0

0

0,5

0,5

+

0,5

2,5