Vágólapra másolva!
Tizennégy esztendővel az ugyancsak párbajtőröző Horváth Mariann elsősége után újra van egyéni világbajnoka a magyar vívósportnak: Nagy Tímea - két olimpiai arany birtokában - kedden megnyerte a torinói vb-t! A dobogón ott volt Szász Emese is, aki bronzérmes lett.

Női párbajtőrözőink szenzációsan kezdtek a 64-es főtáblán: egymás után nyolc győzelmet könyvelhettünk el, egyszersmind azt, hogy Hormay Adrienn, Nagy Tímea, Szász Emese és Tóth Hajnalka is beverekedte magát a legjobb tizenhatba. Az ötödikként kiemelt Hormay két ukrán versenyzőn jutott túl, Vibornován (15-8) és Kazimircsukon (15-14), a tizedik kiemelt Szász pedig a japán Haradát (15-9) és a görög Hrisztut (15-7) győzte le.

A kétszeres egyéni olimpiai bajnok Nagy Tímea első asszójában megszenvedett a venezuelai Martinez ellen (15-13), utána viszont jóval könnyebben jutott túl a vb-bronzérmes olasz Cassiolin (15-10). Tóth Hajnalkának a panamai Jimenez ellen akadtak gondjai (15-13), majd kiejtette a harmadik kiemelt holland Tolt (11-10).

A 16 között aztán Tóthot megállította a román Maceseanu (10-15), Hormayt pedig a koreai Sin A Lam (12-15), Nagy és Szász viszont továbbra is feltartóztathatatlan volt. Nagy Tímea 15-14-re nyert az első helyen kiemelt német Duplitzer ellen, majd 15-11-re verte a román Branzát, s így ott találta magát a legjobb négy között. A másik ágon ide jutott Szász is, aki a koreai Park Sze Ra ellen 15-9-re győzött, ezután pedig 15-5-re leiskolázta a kínai Li Nát.

A négy között Nagy Tímea a francia Flessel ellen lépett pástra, vagyis előállt az athéni olimpiai döntő, mi több, a sydneyi egyik elődöntő párosítása. Remélhettük, hogy Flessel emlékezik erre a két vereségére, s valószínűleg így is történt. Bár az asszó elején 4-0-ra elhúzott, Nagy Tímea 5-5-re egyenlített, majd meglépett 8-5-re, aztán 11-7-re, s ekkor az atlantai olimpiai bajnok Flessel lélekben összeomlott. Nagy végül 15-12-re győzött, s bejutott a döntőbe!

Szász az észt Embrich ellen lépett pástra, s mivel ellenfele a világranglistán mögötte, a 20. helyen tanyázik, megvolt az esély a magyar fináléra. Embrich azonban végig kézben tartotta az asszót, 6-3-ra, 10-6-ra, majd 13-8-ra vezetett, és 15-10-re nyert.

Forrás: MTI

Nagy Tímea

Az első helyért Nagy Tímea így a legjobb eredményeként csapatban egy vb-ezüsttel rendelkező Embrich ellen állt fel a pástra. A döntő elején, ha csak egy tussal is, rendre Embrich vezetett, 6-6 után azonban már Nagy irányított, 9-7-re, majd 12-9-re lépett meg, s 15-11-re győzött! Ami egyúttal azt is jelenti, hogy tizennégy esztendővel az ugyancsak párbajtőröző Horváth Mariann elsősége után újra van egyéni világbajnoka a magyar vívósportnak

Forrás: MTI

Férfi tőrözőink nem jutottak messzire, a 64-es főtáblán Berjozkin Anton, Mazza Lorenzo és Szabados Gábor is az első körben búcsúzott, vagyis a selejtező után már egyetlen asszót sem tudtak nyerni. Berjozkin 14-11-es vezetésről kapott ki az athéni olimpián csapatban ezüstérmes kínai Vu Han-hsziongtól, Mazza pedig 14-12-rol a dél-koreai Ha Csang Duktól. Szabadosnak a tavalyi lipcsei vb-n csapatban aranyérmes francia Beaudan ellen, vívott, 4-11-ről még 12-14-re felzárkózott, de 15-12-re kikapott. Negyedik indulónk, Huszka Zsombor már a hétfői selejtezőben elvérzett. (Az aranyéremért a német Joppich 15-14-re verte az olasz Baldinit.)

Az összkép azonban számunkra mindenképpen kedvező: versenyzőink négy éremért mentek a vb-re, s mivel vasárnap a kardozó Nemcsik Zsolt ezüst-, a tőröző Mohamed Aida bronzérmes lett, Nagy Tímea aranyával és Szász Emese bronzával már teljesítették a tervet. Szerdán szünnap lesz a vb-n, a csapatversenyek csütörtökön kezdődnek.