Vágólapra másolva!

Vb-elődöntőbe jutott a férfipárbajtőr-csapat

Drámai csatában nyert a magyar férfipárbajtőr-válogatott az olasz csapat ellen, s ezzel bejutott az elődöntőbe a torinói vívó-világbajnokságon. A vb eddigi talán legkiélezettebb, legizgalmasabb összecsapását vívta egymással a két együttes. A magyarok a harmadik pár után 11 tusnyi hátrányban voltak, s innen sikerült fordítaniuk.

Előbb Boczkó Gábor kikapott 3-1-re Milanolitól, majd Rota verte 6-2-re Kovács Ivánt. A második párharc húsz percig állt, Kovács fegyverének markolata ugyanis az egyik akciónál eltört, ennek nyomán pedig hosszas vita bontakozott ki arról, hogy Rota találata érvényes volt-e. Ebben előbb maga Kovács is részt vett, azután csak ült a pást szélén lehunyt szemmel, és igyekezett a továbbiakra koncentrálni.

Eközben magyar és olasz részről, valamint a versenybíróságból is sokan sokat vitatkoztak, végül az olaszoknak adtak igazat, nem fogadván el azt az érvelést, miszerint Kovács fegyvere vívásra alkalmatlan volt a találat születésének pillanatában. A szünet után a magyar párbajtőröző kezdeményezett, de vesztére, ekkor szóltak neki, hogy hagyja, azaz vívja ki a vívóidőt, de ne támadjon. Ö azonban kétszer nekirugaszkodott, bízva abban, hogy csökkenteni tudja a hátrányt, azonban mindkétszer ő kapott tust. Ezért aztán éles szóváltás alakult ki közte és Kulcsár Győző szövetségi kapitány között. Ezt követően Imre Géza is kikapott, mégpedig 6-1-re Confalonieritől.

Négy-tizenötnél elúszni látszott a hajó, ám ekkor Boczkó 6-5-re megverte Rotát, és ezzel fordult a kocka. A pást mellett szurkoló kardozók egyetértettek egymással abban, hogy minden további asszót kettővel meg kell nyerni, ami végül is kivitelezhető. Ehhez képest Imre parádézott, 11-4-re verte az olaszok legnevesebb vívóját, Milanolit. 21-24-nél ismét nyílt volt a mérkőzés. Kovács 3-2-re győzte le Confalonierit, Imre 6-6-ot vívott Rotával, majd Boczkó 1-0-ra verte Confalonierit. 32-33-nál következett Kovács és a Milanoli helyére becserélt Carozzo. Kulcsár Győző az asszó előtt csöndben megjegyezte, kettő tust kell adni, és akkor minden rendben lesz. Arról nem beszélt, mi van, ha Kovács is kap találatot...

A magyar vívó előbb fordított 34-33-ra, majd ő került hátrányba. Huszonnégy másodperccel a vége előtt az olaszok vezettek 37-35-re. Tizenhét mp-nél 36-37, 9-nél - együttes találattal - 37-38, 7-nél 38-38 volt az állás. Következett a ráadás, a kedvezményt a sorsolás folytán az olaszok kapták. A győzelem viszont a magyaroké lett: Kovács ugyanis szép akció végén megszúrta ellenfelét. "Isten vagy, Iván" - kiáltotta a pást mellől a végig magas hőfokon égő, ezúttal tanácsokat adó Fekete Attila. De nem csak ő örült, az egész magyar táborból óriási feszültség szabadult fel. A magyarok a döntőbe kerülésért a franciákkal vívnak.

A negyeddöntőben kikapott viszont a magyar nőitőr-válogatott a világbajnok dél-koreai csapattól, így a folytatásban az 5-8. hely valamelyikén végezhet.

Férfi párbajtőr
negyeddöntő:
Magyarország-Olaszország 39-38
Franciaország - Lengyelország 45-44
Ukrajna - Oroszország 25-24
Spanyolország - Románia 45-39

női tőr:
negyeddöntő:
Olaszország - Franciaország 32-30
Koreai Köztársaság - Magyarország 45-34
Lengyelország - Románia 45-18
Oroszország - Japán 40-24

A magyarok számára a folytatásban a franciák következnek, azt követően győzelem esetén az ötödik, vereség után a hetedik hely megszerzése lesz a tét.