Vágólapra másolva!
Szenzációs győzelmet aratott Polgár Judit a hollandiai kisvárosban, Hoogeveenben zajló Essent-torna második fordulójában. A világranglistát vezető, világbajnoki címét Vlagyimir Kramnyik ellen a rapid rájátszásban elvesztő Veszelin Topalovot a 39. lépésben feladásra kényszerítette. A szicíliai védelmű partiban nagymesternőnk a középen rekedt bolgár sakkozó királya ellen indított döntő támadást. Topalov második vereségét szenvedte el, Judit látványos győzelmével holtversenyben az élen áll az azeri Shakriyar Mamedgyarovval, aki a holland Ivan Szokolovra mért csapást. A két éllovas a harmadik játéknapon mérkőzik meg egymással. 

A női világranglistát fölényesen vezető Polgár Judit kettős győzelemmel az élen áll a hagyományos Essent-tornán, a férfi ranglistán első, a FIDE exvilágbajnoka, Veszelin Topalov kettős vereséggel egyelőre sereghajtó a négy résztvevős, kétfordulós, 20-as kategóriájú szuperversenyen.

A viadal második játéknapján Polgár Judit szenzációs győzelmet aratott, Veszelin Topalov királya ellen viharos támadást indítva ismét elbűvölte rajongóit. A szicíliai védelem schveningeni változatában Topalov elkerülte fiatalon elhunyt nemzetközi mesterünk, Perényi Béla tisztáldozatos folytatását, de sok jóra nem számíthatott az előkészített variban sem. Királya középen rekedt, bástyája elég mesterséges módon volt kénytelen az f7 gyengeséget védeni.

A 20. lépés jelentette a csata egyik érdekes pillanatát, Judit elkerülte a látványos folytatást, biztosan látta a 20.Hf5 lehetőséget, de még erősebbnek ítélte, hogy megtartotta a vezéreket. Topalov 32...Bf4 húzására matthálóba kergette az "exkirály" királyát, vezért nyert, és fogadhatta ellenfele gratulációját. Judit második gyermekének születése után első komoly versenyét játssza, ennél parádésabb visszatérést el sem tudott volna képzelni.

A tavalyi junior világbajnok, az azeri Shakriyar Mamedgyarov újoncként remekel, sötéttel gond nélkül győzte le az igen enerváltan, terv nélkül játszó Ivan Szokolovot. Az e4 mező jelentette a holland sakkozó számára a végzetet, átmeneti tisztáldozat csattant, majd döntő anyagi előnyszerzést jelentett a befejező bástyalépés. Meglepő képet mutat a táblázat, Polgár Judit és Mamedgyarov 2-2 pontot gyűjtött, Topalov és Szokolov pont nélkül utolsók.

A 2. forduló eredményei:
Ivan Szokolov (holland, 2670) - Shakriyar Mamedgyarov (azeri, 2728) 0 - 1 (Modern védelem, 32)
Polgár Judit (magyar, 2710) - Veszelin Topalov (bolgár, 2813) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 39)

Név, Élő-pontszám1234Pont
1. Polgár Judit 2710 1 1

2

2. S. Mamedgyarov 2728 1 1

2

3. Veszelin Topalov 28130 0

0

4. Ivan Szokolov 2670 0 0

0



A 3. forduló párosítása:
Mamedgyarov - Polgár
Topalov - Szokolov