Vágólapra másolva!
Moszkvában a Tal-emlékverseny második fordulójában öt döntetlen született. Lékó Péter a világos bábukat vezetve nehéz, küzdelmes partiban remizett Alekszandr Griscsukkal. A szicíliai védelmű összecsapás során az orosz nagymester korán pozíciós minőségáldozatot hozott, s ezzel megkeserítette Lékó életét, elsőszámú sakkozónk pontos védekezéssel kiharcolta a pontosztozkodást. Az örmény Levon Aronyian nem tudta vezérvégjátékban gyalogelőnyét érvényesíteni az azeri Sahrijar Mamedgyarov ellen. A 16 éves norvég Magnus Carlsen megszerezte első fél pontját.

A moszkvai Központi Sakk-klubban megnyitáselméleti szempontból nagyon érdekes partikat láthattunk. A két éllovas, Borisz Gelfand és Ruszlan Ponomarjov játszmája korai szakaszban lépésismétléses döntetlennel fejeződött be, az ukrán exvilágbajnok 6...c5-ös varija bevált. Az izraeli nagymester 9.Fh6-tal látszólag passzivitásba kényszerítette ellenfelét, de Ponomarjov ügyesen megoldotta a kisebb nehézségeket. Peter Szvidler és Alekszej Shirov spanyolos derbije váratlanul oldódott remire, az orosz nagymester joggal bosszankodott, hogy 25.Bc1-gyel rossz tervet választott, amit Shirov kihasznált, cserékkel békésebb vizekre evezett...

Szicíliai bonyodalmak felsőfokon Lékó Péter és Alekszandr Griscsuk csatájában. Nagymesterünk korai centrumáttörésére az orosz sakkozó minőségáldozattal válaszolt. Griscsuk pozíciós áldozata igen kellemetlen volt, mert világosnak nem volt konkrét terve, míg sötét lépésről lépésre erősítgette állását. Péternek nagyon meg kellett küzdenie a fél pontért, amit végül pontos védekezéssel elért. Az örmény Levon Aronyian gyalogáldozattal biztosította tisztjenek betörését Sahrijar Mamedgyarov táborába, kamatostul nyerte vissza az anyagot. A vezérvégjátékban az azeri junior világbajnok aktívan védekezett, kiharcolta a döntetlent.

Megszerezte első fél pontját a legfiatalabb résztvevő, a norvég Magnus Carlsen. A 16 éves titán a szicíliai védelem Szvesnyikov-változatának egyik "elfelejtett" folyatatását tálalta fel Alekszandr Morozevicsnek. A középjátékban világos teljesen átvette az irányítást, Carlsen passzív védekezésre kényszerült. Morozevics azonban nem tudta kihasználni kedvező állását, elmulasztotta a nyerőesélyes folytatást.

A második forduló eredményei:
Lékó Péter (magyar, 2741) - Alekszandr Griscsuk (orosz, 2710) döntetlen (Szicíliai védelem, 65)
Borisz Gelfand (izraeli, 2733) - Ruszlan Ponomarjov (ukrán, 2703) döntetlen (Nimzoindiai védelem, 23)
Alekszandr Morozevics (orosz, 2747) - Magnus Carlsen (norvég, 2698) döntetlen (Szicíliai védelem, 44)
Sahrijar Mamedgyarov (azeri, 2728) - Levon Aronyian (örmény, 2741) döntetlen (Vezércsel, 68)
Peter Szvidler orosz, 2750) - Alekszej Shirov (spanyol, 2720) döntetlen (Spanyol megnyitás, 32)

A verseny állása:
1-3. Levon Aronyian, Borisz Gelfand és Ruszlan Ponomarjov 1,5 pont
4-7. Lékó Péter, Sahrijar Mamedgyarov, Alekszej Shirov és Peter Szvidler 1
8-10. Magnus Carlsen, Alekszandr Griscsuk és Alekszandr Morozevics 0,5

A 3. forduló párosítása:
Shirov - Lékó
Aronyian - Szvidler
Carlsen - Mamedgyarov
Ponomarjov - Morozevics
Griscsuk - Gelfand