Vágólapra másolva!
"Azért azt ne várja senki, hogy Pekingben hat aranyérmet szerzünk" - jelezte Angyal Zoltán, a kajak-kenu válogatott szövetségi kapitánya a MOB-konzultáción, hogy az idei, szegedi vb eredményeinek 2008-as reprodukálása bőven az álmok kategóriájába tartozik. Abban viszont sokat segített a nagysikerű hazai esemény, hogy az ott elért eredmények alapján megvan az olimpiai csapat gerince.

Mindez azért fontos, mert a kapitány újfajta válogatási elvek bevezetését tervezi, melyek lényege, hogy az elmúlt időszakban kiemelkedően szereplő versenyzők - azaz a gerinchez tartozók - védelmet élveznek. "Az egészséges rivalizálás nem veszhet el, de ha valaki a komoly nemzetközi versenyeken megfelelően szerepel, akkor mentesül a kegyetlen válogatók alól, így a felkészülésük némi nyugalmat élvez" - jelentette be Angyal Zoltán, aki szerint így érhető el, hogy a jövő évi kvalifikációs világbajnokságon a lehető legjobban szerepeljenek a mieink.

Lényeges változás az előző olimpiákhoz képest, hogy egy versenyző csak egy pekingi helyet szerezhet meg, azaz hiába lapátol valaki egyes hajóban és párosban is, csupán az egyik eredménye számít - ennek megfelelően kell alakítani a programot.

Angyalék mindazonáltal előre is terveznek, a jelenlegi olimpiai keretben számos olyan fiatal van, aki a korosztályos világversenyeken olimpiai számokban dobogón végzett, de ezen ifjak "izmaira" elsősorban 2008 után számítanak a szakvezetők.

Az új hullám persze azért is fontos, mert, mint Schmidt Gábor főtitkár fogalmazott, "sok jó második nélkül nincs igazán jó első", így a szövetség általában edzőtáborokra, versenyekre is nagy csapatot utaztat, hogy meglegyen a kellő konkurencia. A szövetség híréhez méltó profizmussal gyakorlatilag percre lebontott programot készített a pekingi játékokig: jövőre még az akklimatizációs táborban is főpróbát tartanak, azaz ugyanúgy elmennek Nanjingba, mint ahogy el fognak utazni 2008-ban is (akkor augusztus 4. és 16. között), majd részt vesznek az előolimpián.

Forrás: [origo]

"Így ha bármelyik terv nem stimmel, még tudunk korrigálni" - mondta Schmidt, bár ezzel aligha lesz probléma, a kajak-kenusok ugyanis hosszú évtizedek óta tökéletesen megoldják az átállást a tengerentúli világeseményeken, bizonyíték erre a montreali vagy mexikóvárosi vb, illetve a szöuli, atlantai és sydneyi olimpia éremhalmozása.

Persze, a fókusz 2007-ben a duisburgi világbajnokságon van, ott igyekeznek a lehető legtöbb helyet megszerezni, már csak azért is, mert a pótkvalifikáció, a 2008-as Európa-bajnokság igen rossz időpontban, májusban van: "ha túl sok emberünknek kellene ott indulnia, az nagyon átírná a felkészülési programot", vélekedett Angyal.

A jövő évi programban intenzív téli alapozás, valamint egy hosszú, tavaszi melegvizes tábor szerepel (a szokott helyeken, Sevillában, illetve San Diegóban) - igaz, ezzel kapcsolatban elhangzott, a szövetség egyelőre csak remélni tudja, hogy a különböző költségvetési forrásokból, elsősorban az államtól, illetve a MOB-tól megkapja azt, amit az elmúlt években is.