Vágólapra másolva!
Régen látott médiafigyelem kísérte végig a birkózók Köztársaság-kupa rangsorversenyének második fordulóját, azaz a csapatbajnokságot. Az előzmények tudatában mindez aligha volt meglepő, hiszen az első fordulóban Bárdosi Sándor bírók elleni kirohanása került a címlapokra.

A birkózónak felfüggesztették játékengedélyét, így a második körben nem állhatott klubja, a Váci Forma SE rendelkezésére. Mindettől függetlenül kilátogatott a versenyre.

"Voltam ma bent a szövetségben, ahol az illetékesek megmondták, hogy jövő héten hétfőn döntenek az ügyemben, de ennél többet egyelőre nem tudok. Mindenesetre most szurkolok a többieknek, hogy minél jobban szerepeljenek" - mondta Bárdosi, aki a jelek szerint jól drukkolt, ugyanis együttese az aranyéremért küzdhet majd jövő héten a diósgyőri sportcsarnokban, ám ne rohanjunk ennyire előre, hiszen olykor igazán színvonalas találkozókat láthatott a mintegy 200 fős közönség a Fáy utcában.

Ha a váciaknál jártunk, említést érdemel a vb-5. Oláh Tibor, aki parádésan emelt, illetve a nagy szívvel küzdő Aubéli Ottó, aki izgalmas mérkőzésen verte Branda Gyulát, de a többieket is dicséret illeti. Ebben a csoportban szerepelt a számtalan juniorkorú birkózót felvonultató Ferencváros és a Tihanics Tibor vezette Kecskemét.

A másik finalista a házigazda Vasas csapata lett, amelynek soraiban szőnyegre lépett Virág Lajos és Deák Bárdos Mihály. Virág presztízsviadallal kezdett, hiszen Kaló Béla (Csepel) volt az ellenfele, akit magabiztosan győzött le, aztán a második kanyarban a diósgyőriek fiatalja, Endrész Zsolt meglepte, de csak pár másodpercig, mert a válogatott birkózó tussal verte riválisát.

"Bélával, évekkel ezelőtt számtalanszor találkoztunk egymással, és nagyokat csatáztunk a szőnyegen, hogy ki legyen a válogatott" - mondta a meccs után Virág. "A második körben aztán egy pillantra meglepett fiatal ellenfelem, de gyorsan rendeztem soraim, és sikerült a csapat számára begyűjtenem az értékes pontokat."

- Szemmel láthatóan nagyon jó a fizikuma.
- Mióta hazatértem Kínából, szisztematikusan megkezdtem az erősítő edzéseket, hogy a jövő évben nagyon jó formában legyek a versenyeken.

Deák Bárdos Mihály a nehézsúlyúak között szabadfogásban birkózótt, tőle szokatlan módon, ám mindez nem zavarta a bajnokot, és megnyerte mérkőzését. "Juniorkorúként nemcsak kötött-, hanem szabadfogásban is birkóztam, sőt még érmet is nyertem világversenyen, így szívesen versenyzem ebben a fogásnemben is" - mondta Deák Bárdos.

- Miért nem áll szőnyegre a diósgyőriek ellen?
- Azért mert ott születtem, és Bódi Jenőtől, a vezetőedzőmtől, csak ezt az egy dolgot kértem, hogy hadd ne kelljen a földijeim ellen birkóznom, ő pedig tudomásul vette kérésemet, és eleget tett neki.

Deák Bárdos Mihálynak tehát nem kellett birkóznia a diósgyőriek ellen, ám csapata, a Vasas így is döntőbe jutott, ezért az egyik törzsszurkoló boldogan kongázhatott kedvére a szőnyegek mellett, jó hangulatot teremtve. Jövő héten már érmekért szállnak harcba a birkózók Diósgyőrben.

Tomka Tivadar