Vágólapra másolva!
A rövid program után vezető Sebestyén Júlia végül a második helyen végzett a műkorcsolyázók Grand Prix-sorozatának ötödik állomásán, a moszkvai Orosz-kupán, de ezüstérmével is bejutott a GP-döntőbe. A versenyt a svájci Sarah Meier nyerte.

A rövid program után Sebestyén Júlia 54,36 ponttal állt az élen az orosz Szokolova (52,08) és a svájci Meier (50,92) előtt, de Európa-bajnoknőnk azzal a tudattal lépett jégre, hogy már bronzéremmel is biztosítja helyét a december 14-17. közötti szentpétervári Grand Prix-döntőben. S most ez volt a fő célja. Az Orosz-kupa előtt Sebestyén mellett még Meier és az amerikai Czisny is reménykedhetett a fináléba kerülésben, azonban ehhez nekik nyerniük kellett volna. Czisny pénteken nagyon elrontotta a rövid programját, csupán 44,98 pontra értékelték, amivel a nyolcadik helyen várta a szabadkorcsolyázást. Szombaton ismét formán kívül szerepelt, a kűrjére kapott 76,23-as pontszámával arra sem maradt esélye, hogy dobogóra kerüljön.

Az első csoportban lépett jégre Pavuk Viktória is, aki a halovány rövid programja után a kűrben sokkal jobban teljesített, ebben három ellenfelét is megelőzte, ám a végelszámolásnál így sem tudott elmozdulni a tizenkettedik helyről.

"A rövid programban már nagyon régen hibáztam, most sajnos a tripla flip nem sikerült, de a szabadkorcsolyázásban mindent beleadok. Nem törekedhetek biztonságra, hiszen egyetlen esélyem maradt; ahhoz, hogy bejussak a GP-döntőbe, nyernem kell" - szögezte le Meier a kűr előtt. És az idei Eb-n 4., a vb-n 6., a torinói téli olimpián pedig 8. helyezett svájci versenyző ki is tett magáért, szenzációs kűrt futott, amire 108,25 pontot kapott.

Közvetlenül utána következett Sebestyén Júlia, aki sajnos nem tudta megismételni a két héttel ezelőtti nankingi GP-n aranyérmet ért produkcióját, akkor 100,98, most 92,39 pontot korcsolyázott össze. Így az összesítésben Meier mögé került, és izgulnia kellett, hogy a még hátralevő három versenyző, a japán Onda, Szokolova, valamint az ugyancsak orosz Volcskova közül legfeljebb egyvalaki előzze meg, vagy Meiert is előzze meg valaki, mert különben minimálisra csökken az esélye a GP-döntőbe kerülésre.

Bár Sebestyént a kűrben végül négyen is megverték, végeredményben Meier mögött maradt a második helyen, így bejutott a Grand Prix-döntőbe! (2003-ban már szerepelt a sorozat fináléjában, akkor a hatodik helyen végzett.) Így felettébb sikeresen zárja a novembert: a Kína-kupán arany-, az Orosz-kupán ezüstérmet szerzett, s nem mellékesen 31 ezer dollárt is keresett. A GP-versenyeken ugyanis az első hely tizennyolcezer, a második tizenháromezer dollárt ér.

A Grand Prix-sorozat ötödik, utolsó előtti versenyének számító Orosz-kupa után négy hely már foglalt a GP-fináléban, ahol a hat legtöbb pontot szerzett versenyző szerepelhet: a japán Miki Ando (28 pont), Sebestyén Júlia (28), a dél-koreai Ju Na Kim (26) és a kanadai Joannie Rochette (24) biztos induló. A svájci Sarah Meier és az amerikai Kimmie Meissner is 24 pontot gyűjtött, de az összevetésben Rochette-tel szemben rosszabbak. S a jövő hét végi tokiói NHK Trophyn még három japán versenyző - Fumie Suguri (13), Jukari Nakano (13) és Mao Aszada (11) is reménykedhet a döntőbe jutásban.

Orosz-kupa, nők, végeredmény:
1. Meier (svájci) 159,17
2. Sebestyén Júlia 146,75
3. Onda (japán) 143,60
...
12. Pavuk Viktória 111,74

páros:
1. Aliona Savchenko, Robin Szolkowy (német) 179,45 pont
2. Marija Petrova, Alekszej Tyihonov (orosz) 178,03
3. Kavagucsi Juko, Alekszandr Szmirnov (orosz) 168,50

jégtánc, állás az original után:
1. Tanith Belbin, Benjamin Agosto (amerikai) 94,58 pont
2. Isabelle Delobel, Olivier Schoenfelder (francia) 94,33
3. Okszana Domnyina, Makszim Sabalin (orosz) 90,35
...
5. Hoffmann Nóra, Elek Attila 79,14