Vágólapra másolva!
Sebestyén Júlia két hete Nankingban megnyerte a Kína-kupát, ezen a hétvégén pedig a svájci Sarah Meier mögött ezüstérmes lett a moszkvai Orosz-kupán. Európa-bajnoknőnk a két Grand Prix-versenyen szerzett 28 pontjával biztosan jutott be a műkorcsolyázók Grand Prix-döntőjébe, ahol már csak a sorozat hat legjobbja indulhat.

- Amikor befejezte a kűrjét, és az összesítésben a második helyre került Meier mögé, még hárman voltak hátra a versenyből. Ha még egyvalaki megelőzi, akkor is bekerül a Grand Prix-döntőbe, de ha ketten, akkor majdnem biztos, hogy elúszik a finálé. Nagyon izgult, és közben számolt? - kérdeztük Sebestyén Júliát, akit vasárnap még Moszkvában értünk utol.
- Azután, hogy lejövök a jégről, először újra lepörgetem magamban a programomat. Átgondolom, hogy mi volt az, ami jól sikerült, és mit rontottam el. Most is így történt, vagyis nem kezdtem el számolgatni. Kicsit szusszantam, levettem a korcsolyámat, és amikor visszajöttem, már Szokolova futott. Láttam, hogy a második helyen állok, vagyis a japán Onda nem előzött meg, és aztán Szokolova is mögém került. És ekkor már biztos volt, hogy dobogón végzek, vagyis ott vagyok a Grand Prix-döntőben, hiszen csak Volcskova volt hátra, tőle pedig egyébként is kevésbé tartottam, vele szemben nagyobb előnyöm volt a rövid program után.

- Amikor újra lepörgette magában a kűrjét, mire jutott?
- Két hete a Kína-kupán kétségkívül jobban sikerült a szabadkorcsolyázásom. Most kicsivel több hibám akadt, nem tudtam minden elemet úgy bemutatni, ahogy szereztem volna; de szerintem éppen ezért nagy dolog, hogy még így is ezüstérmes lettem. Ez mindenképpen biztató a jövőre nézve.

- Rögtön az elején a tripla Salchow, dupla toe-loop, dupla Rittberger kombinációból a Salchow csak kétfordulatos lett. A képernyőn úgy tűnt, hogy most eleve így tervezte, a biztonságra megy. Így volt?
- Egyáltalán nem, most is triplával szerettem volna kezdeni. A kínai versenyen szépen sikerült, itt viszont csak dupla lett belőle. A másik két ugrást azonban "rátetettem", hogy minél több pontot sikerüljön összegyűjteni. Tudtam, hogy minden apró pont rengeteget számít.

- A végén a tripla toe-loop, dupla toe-loop kombináció nagyon kellett!
- Így van, ez is egy nagy pozitívum, hogy szépen sikerült, mint ahogy a tripla Rittberger is, amit Kínában elrontottam. Annak is nagyon örülök, hogy az utolsó előtti forgáskombinációmat a pontozók a legmagasabb, azaz négyes szintűnek minősítették. Az elemeim úgymond rendben vannak, most most már arra kell figyelnem, hogy ne csak az edzéseken, hanem a versenyeken is tökéletesen sikerüljenek.

- Gondolta volna, hogy a balul sikerült olimpia és vb után ilyen jól szerepel majd a GP-versenyeken, és most a sorozat döntőjére készülhet?
- Ha valaki a szezon előtt azt mondja nekem, hogy ezen a két Grand Prix-versenyen egy aranyat és egy ezüstöt szerzek, biztos nem hittem volna el...

Fábik Tibor