Vágólapra másolva!
Gyurta Dániel aranyérmes lett 200 méter mellen Helsinkiben, 2:06.58 perces országos csúccsal kiérdemelve a szám rövid pályás Európa-bajnoki címét.

A 2004-es olimpia ezüstérmese hatalmas adósságot törlesztett magával és a tőle a tehetsége alapján már eddig is jóval többet elvárókkal szemben vasárnap esti diadalával, amelyet hatalmas küzdelemben vívott ki.

Féltávig a harmadik pozícióban úszott Gyurta, majd előbbre nyomult másodiknak, végül pedig pompás hajrában lengyel riválisát is megelőzve lett a kontinens legjobbja úgy, hogy másfél másodperccel megjavította délelőtt úszott 2:08.07-es országos csúcsát. A döntő másik magyar résztvevője, Molnár Ákos nyolcadikként zárt 2:10.34 perccel.

A nők 400 méteres vegyesszámában a bajai Hosszú Katinka volt érdekelt, aki 4:33.65 perccel, alig lecsúszva a dobogóról a negyedik helyet szerezte meg.

A 17 éves versenyző az erős mezőnyben együtt tartott a legjobbakkal, és bár hatalmasat hajrázott, végül 19 századmásodperccel lemaradt a bronzérmes mögött, miközben 2 másodperccel megjavította élete legjobbját a 2004-es, bécsi rövidpályás Eb-n bronzérmes magyar úszónő.

Boulsevicz Beatrix a 100 m pillangóúszás döntőjében hatodikként fejezte be Európa-bajnoki szereplését. A hosszabbik és fő számában, 200-on Helsinkiben ezüstérmes 19 éves versenyző a fele akkora távon nem számított dobogóesélyesnek, ennek megfelelően teljesített: jól úszott ugyan, de egyéni legjobbjától elmaradt, és 59.18 másodperc alatt érkezett a célba, aminek köszönhetően két vetélytársát tudta maga mögé utasítani.

Az Eb utolsó magyar érdekeltségű döntőjében, a női 200 m háton ketten is rajthoz állhattak: Verrasztó Evelyn a 4., Szepesi Nikolett a 6. helyet szerezte meg.

Verrasztó eleinte saját országos csúcsánál jobb részidővel repesztette a vizet, s a finist is jól bírta, de hárman még jobban, így be kellett érnie az éremközeliséggel, s a rekordjánál jó négy tizeddel gyengébb, 2:06.69 perces eredménnyel.

Szepesinek erős volt a mezőny, 2:07.85 perc alatt teljesítette a távot, ami a hatodik pozícióhoz volt elegendő. A francia Esther Baron 2:04.08-as Európa-rekorddal diadalmaskodott.