Vágólapra másolva!
Kajak-kenuban idén is oktattuk a világot, vívásban 1992 után sikerült újra egyéni vb-aranyat szereznünk, a birkózó Lőrincz Tamás 18 évesen Moszkvában oroszt vert az Eb-döntőben, a súlyemelő Tancsics László pedig csak hazaérkezve tudta meg, hogy bronzérmes lett az Európa-bajnokságon. Tekintsük át 2006-os sikereinket az egyéni sportok világában!

Amint azt az elmúlt években megszokhattuk, az egyéni olimpiai sportágak reprezentánsai közül idén is a kajak-kenusok tettek ki leginkább magukért. Mi több, számunkra 2006 minden idők legeredményesebb éve a sportág történetében! Versenyzőink a csehországi, racicei Európa-bajnokságon 10 arany-, 4 ezüst- és 4 bronzérmet, míg a Szegeden megrendezett világbajnokságon 12 arany-, 3 ezüst-, és 3 bronzérmet nyertek! Külön ki kell emelni Benedek Dalmát, aki 24 évesen berobbant a nemzetközi elitbe, K-1 500 és 1000 méteren egyaránt világ- és Európa-bajnok lett!

Párosban Kovács Katalin és Janics Natasa továbbra is messze a világ előtt jár, s az a négyes, amelyben ők ketten ott voltak, ugyancsak verhetetlennek bizonyult: Kovácsék így a vb-n és az Eb-n egyaránt hat aranyat nyertek, s ilyen bravúrt még senki nem vitt véghez a sportágban! Ebből adódón K-4 500-on a Paksy Tímea, Kovács Katalin, Janics Natasa, Fazekas Krisztina négyes világ- és Európa-bajnok is lett.

Forrás: MTI

Kajaknégyes, aranynégyes

A férfiak között a Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor kajakos duó villantott nagyot: K-2 1000 méteren a vb- és az Eb-aranyat is begyűjtötte, K-2 500-on vb-bronzot és Eb-ezüstöt szerzett. S essék szó a Kolonics György, Kozmann György kenus egységről is, amely C-2 1000 méteren vb-aranyat, C-2 500-on vb-bronzot lapátolt be. Ugyancsak olimpiai számban, K-4 1000 méteren lett világbajnok a Vereckei Ákos, Kökény Roland, Gyökös Lajos, Horváth Gábor négyes is.

Forrás: MTI

Cseh László

Úszásban közel fél évszázad után rendezhettünk újra világversenyt, ismét Eb-t a Margitszigeten, és a hatalmas közönségsikert hozott eseményhez remek magyar eredmények párosultak. Cseh László 200 és 400 méter vegyesen győzött, 200 háton második lett, Kerékjártó Tamás 200 vegyesen a harmadik helyen zárt, Kovács Ágnes pedig egymaga három bronzot (50, 100 és 200 mell) gyűjtött be. Egy harmadik helynek a műugrók versenyén is örülhettünk, Barta Nóra 3 méteren lett dobogós.

Decemberben a Helsinkiben rendezett rövid pályás Eb-n versenyzőink hat érmet szereztek, most is két aranyat, de nem abban a leosztásban, amint várható volt. Cseh László itt is megnyerte a 200 vegyest, 400-on azonban kellemetlen meglepetésre kikapott az orosz Marintól. A 200 pillangón szerzett ezüstje ellenben szépen csillogott. Az olimpiai második Gyurta Dániel mély hullámvölgyből kikapaszkodva győzött 200 mellen, Boulsevicz Beatrix 200 pillangón ezüst-, Kerékjártó Tamás 200 vegyesen bronzérmes lett.