Vágólapra másolva!
Három serdülő és két ifjúsági Európa-bajnoki címét követően újra beírta a nevét a magyar asztalitenisz aranykönyvébe Jakab János. A Lombard-BVSC 20 éves versenyzője az elmúlt hét végén Hongkongban megnyerte a huszonegy éven aluliak Pro Tour-döntőjét, ami még egyetlen magyar pingpongosnak sem sikerült. De ne feledkezzünk meg arról sem, hogy az U21-es nőknél Póta Georgina bronzérmes lett.

- Milyen reményekkel ment el a Pro Tour-döntőre? - kérdeztük Jakab Jánost.
- Már tavaly is bekerültem a fináléba, de akkor nem jutottam tovább a csoportomból. Most úgy utaztam el, hogy érem nélkül semmiképpen sem szeretnék hazajönni. S mivel az év vége felé egyre jobb formába lendültem, bíztam benne, hogy akár az arany is összejöhet. A favorit azonban nem én voltam, hanem egy hongkongi srác, akivel rögtön az első meccsen összekerültem, de sikerült legyőznöm.

- Egy esélyesebb versenyző ellen, aki otthon van, nem lehetett egyszerű nyerni.
- Engem nem zavartak az ellendrukkerek, az ellenfelemnek viszont nagy teher volt, hogy biztos győzelmet vártak tőle. És az is döntő volt, hogy én kevésbé esélyesként úgymond jobban elengedhettem a kezemet. Ha nem teszem, a könnyű labdákat valószínűleg megölte volna a srác.

- A döntő után az aranyérem mellé kapott valamiféle ajándékot?
- Egy óriási serleget, ekkorát még sehol sem adtak. Ráadásul nagyon szép munka, a tetején egy pingpongozó figura van, aki éppen tenyerest pörget. A repülőtéren nem is mertem feladni poggyászként, nehogy letörjön, vittem magammal a fedélzetre. Elég érdekes látvány lehettem már a váróban is a hatalmas kupával... Egyébként a döntőmet élőben adta az egyik televíziós csatorna, így sokan felismertek, gratuláltak. A gépen az egyik stewardess, aki elárulta, hogy ő maga is pingpongozik, pedig még egy üveg borral is meglepett. Eldöntöttem, hogy ezek után most már csak kupákkal a kezemben fogok mászkálni! Ja, igen, és az első helyem mellé még járt ötezer dollár is, ami jól jött most karácsony előtt. Igazán jól persze a felnőtt verseny győztesei jártak. Ott az első helyezettek 38 ezer dollárt és egy Volkswagen Golfot kaptak. A nőknél a kínai Zsang Ji-ning már negyedszer nyert, el sem tudom képzelni, hova teszi ezt a sok autót...

- A szabadidejében, ha volt egyáltalán, szétnézett a városban?
- Sajnos nem nagyon volt rá lehetőség, amit sajnálok is, mert korábban még nem jártam Hongkongban. Az ötcsillagos hotelünk panorámája mindenestre lenyűgöző volt, balra a tenger, jobbra hegyek, középen pedig egy gyönyörű park.

- Serdülőként háromszoros, ifiként kétszeres Európa-bajnok, vagyis van már jó néhány komoly címe. Ez a mostanit hova helyezi a sorba?
- A második helyre. Az elsőn a 2004-es ifi Eb-aranyam van, mert azt itthon, Budapesten nyertem, a Körcsarnokban egy fantasztikus hangulatú versenyen. Kint volt az összes ismerősöm, szóval, az egy varázslatos élmény volt.

- A felnőtt világranglistán jelenleg hányadik?
- Most a 119. helyen állok, de a következő, januári rangsorba már beleszámolják a Pro Tour-döntőt is, vagyis néhány hellyel még előrébb lépek. Ám a legjobb százba szerintem most még nem kerülök be. A következő célom azonban az, hogy minél hamarabb ott legyek.

- Néhány nagy nevet azért idén a legjobb harmincból is elkapott.
- Szerencsére igen, a lengyel Blaszczyket, a szentpétervári felnőtt Pro Touron pedig a belga Jean-Michel Saive-et is sikerült legyőznöm. Ezért is bíztam a hongkongi sikerben.

- Ne hagyjuk ki az idei év krónikájából azt se, hogy férfi csapatunk a brémai vb-n megnyerte a második vonal versenyét.
- Ez tényleg nagyon nagy fegyvertény. Szerintem nekem csak közepesen jól ment a játék, de még az életemben nem küzdöttem úgy, mint azokon a meccseken. Hihetetlenül jó volt a csapatszellem, ahogy biztattuk egymást, valósággal ordibáltunk az egyes labdamenetek után. Elméletileg mérkőzés közben nem lehet tanácsokat bekiabálni, de mi ezzel egyáltalán nem törődtünk... Nagyon szerettünk volna feljutni az első osztályba, és ez sikerült.

- Mit gondol, miben fejlődhet még a legtöbbet?
- Az edzéseken úgy érzem, hogy még mindenben nagyon sokat léphetek előre. Ennek érdekében Hongkongban felvettem videóra a felnőttek versenyét, ebből is rengeteget profitálhatok. Például a kínaiak tudatosságából, mindenekelőtt ezt szeretném átvinni a játékomba, hogy egyre jobb versenyző legyek. Igaz, hogy az edzéseken technikában is sokat lehet fejleszteni, de ez nem feltétlenül tükrözi azt, hogy majd a versenyeken milyen eredmény sül belőle. S én most a versenyzési képességeimet szeretném fejleszteni.

Fábik Tibor