Vágólapra másolva!
A hosszútávúszók uszodában rendezett szombati országos bajnokságának meglepetése a korábbi világbajnoki érmes, Európa-bajnok Kovács Rita veresége volt a 10 kilométeres olimpiai távon.

A nyíregyháziak kitűnősége a nyílt vízen van inkább otthon, így a balatonfűzfői uszodában szerzett zárttéri ezüstje "belefért" a világbajnoki felkészülés jelenlegi szakaszába. Kovácsot, aki ezen a távon a tavalyi, balatoni Eb-n ezüstérmes volt, a váci Prohászka Ágnes győzte le jó hajrával, egy testhosszal.

Eredmények, férfi 10 km:
1. Gercsák Csaba (Jövő SC-II. kerület) 1:58:04 óra
2. Király Bence (Szegedi ÚE) 2:07:04
3. Sasvári Balázs (Szigetvári Delfin) 2:08:17

férfi 5 km:
1. Gercsák Balázs (Jövő SC-II. kerület) 55:44.9 perc

női 10 km:
1. Prohászka Ágnes (Váci Vízmű) 2:06:52 óra
2. Kovács Rita (Nyíregyházi Tanárképző) 2:06:54
3. Sallai Ágnes (Szegedi ÚE) 2:10:48

női 5 km:
1. Hajnal Erika (Jövő SC-II. kerület) 1:00:08 óra

"Nagy öröm, hogy jelentős létszámú mezőny állt rajthoz az ob-n minden számban, a felnőttek mellett a junioroknál és az ifiknél is, jeleként annak, hogy megnőtt az utánpótlás, a hátország. Két klub különösen kitett magáért: a Jövő SC és a Szegedi Úszó Egylet, amely a legtöbb versenyzőt indította. A teljes mezőnyből kiemelkedett a Gercsák-család, amelynek három tagja is bajnoki címet szerzett, méghozzá a megszerezhető nyolcból négyet!

Csaba a felnőtt 10 km mellett a juniorok 5 kilométeres távján is diadalmaskodott, Balázs a felnőttek 5, Tamás az ifjúságiak 3 km-es viadalát nyerte meg. Az ob legnagyobb meglepetése azonban Hajnal Erika, aki az abszolút sorrendben a 29 főből a harmadik legjobb időt produkálta két férfiversenyző mögött. Idejével, az 1:00:08-cal junior Eb-t lehet nyerni! Teljesítményével mindenesetre bekerült az olimpiai keretbe." - értékelt Német Zsolt, a Magyar Hosszútávúszó Szövetség főtitkára.