Vágólapra másolva!
Papíron csak egy magyar csapat, a Postás-Matáv jutott be a női asztalitenisz Bajnokok Ligája elődöntőjébe, de félig-meddig akad egy másik is. A német Langweidben tudniillik két honfitársunk, a játékos-edző Bátorfi Csilla és Tóth Krisztina is meghatározó szerepet játszik.

- Együttese kulcsembere, a múlt pénteki, utolsó előtt BL-csoporttalálkozón Olaszországban azonban nem szerepelt. Miért hagyta ki azt a mérkőzést? - kérdeztük az ötszörös Európa-bajnok Tóth Krisztinát.
- Azért, mert az év végére sajnos lebetegedtem. Lehet, hogy még Magyarországon kaptam el valami vírust, nem tudom. December 28-án jöttem vissza, és amilyen peches vagyok, éppen szilveszterkor voltam a legrosszabb állapotban... Eléggé legyengültem, így január 5-én még nem tudtam volna játszani. De most már minden rendben van, felépültem, és a pénteki záró fordulóban a holland Heerlen elleni mérkőzésen már ott leszek.

- A csoportelsőhöz mennek, akitől Langweidben is kikaptak.
- Így van, és ezúttal sem mi vagyunk az esélyesek. Természetesen nem adjuk fel előre a meccset, de annak a nagyobb a valószínűsége, hogy a Heerlen végez majd a csoport élén, és az elődöntőben a Postással játszik, mi pedig a másik ágon az olasz Castelgoffredóval.

- Éveken át a Busenbachban szerepelt, most hogy érzi magát Langweidben? S a honlapján (http://krisztinatoth.net) az önéletrajzában nem javítja ki, hogy klubot váltott?
- De igen, épp most javítottam, mert ezt tényleg elfelejtettem. Egyébként, még sokszor rájár a szám arra, hogy jelenleg is Busenbachban játszom; hiába, az a hat év nem múlt el nyomtalanul... Szép sikereket értem el ott, ám az utolsó évben már nem volt olyan jó a hangulat a csapatnál, mint korábban. S ha valaki valahol nem érzi jól magát, akkor onnan elkívánkozik. Így tettem én is, és jó döntést hoztam, hogy Langweidbe igazoltam, Csilláékhoz. Nyugis kis hely, tíz kilométerre Augsburgtól, ahova például a csapat közösen elment a karácsonyi vásárba, és a forralt bort sem hagytuk ki! Az se mellékes, hogy ha jövök haza Gödöllőre, akkor 250 kilométerrel kevesebbet kell vezetnem.

- A Bundesliga honlapján láthatjuk, hogy egyéniben is remek a statisztikája, tizenhárom győzelem mellett csak négy vereség, a Bátorfi, Tóth páros pedig egyenesen szenzációsan szerepel, tíz mérkőzésből kilencet megnyert.
- És azt az egy meccset is úgy vesztettük el, hogy a döntő játszmában 10-5-re mi vezettünk... Szóval, tényleg jól megy a párosunknak.

- Viszont mivel Bátorfi Csilla lemondta a válogatottságot, világversenyeken már nem játszanak együtt.
- Így van. A Pro Tour-versenyeken már Póta Georginával indultam, és vele leszek a belgrádi Eb-n is. De azt ne kérdezze, hogy szerepelünk majd, mert teljességgel kiszámíthatatlan. Nyertünk már együtt Pro Tour-versenyt, 2005-ben Szentpéterváron, de az is megesett, hogy kiestünk az első fordulóban.

- Vegyes párosban ki lesz a párja az Eb-n?
- Valószínűleg az orosz Szmirnov, akivel két éve bronzérmesek lettünk.

- Még nem dőlt el?
- Érdekes a történet, mert ez ügyben a magyar szövetség felvette a kapcsolatot az orosszal, a válogatottunk szövetségi kapitánya, Téglás Peti pedig személyesen is rákérdezett a srácnál az egyik versenyen. Ott Szmirnov húzódozott, hogy az idei Eb-n egyáltalán nem akar vegyes párost játszani. Ám egy másik versenyen odajött hozzám az oroszok edzője, és jelezte, hogy minden rendben van a párosunkkal. Persze rögtön megfordult a fejemben, hogy Szmirnov esetleg nem önszántából fog játszani velem, hanem muszáj lesz neki, mert az oroszoknál még működnek a régi reflexek. Azt azonban nem szeretném, ha ez a páros kényszer lenne neki, mert akkor aligha szerepelnénk fényesen.

- Vidámabb téma, hogy ha most zárulna az olimpiai kvalifikációs sorozat, akkor a világranglistán elfoglalt 28. helye pekingi kvótát érne. Mennyire lesz nehéz tartani a pozícióját?
- Nem csupán a zágrábi vb-n és már említett belgrádi Eb-n, de a Pro Tour-versenyeken is jól kell szerepelnem. A rendszer hasonlóképpen működik, mint a teniszezőknél. Vagyis egy adott tornán legalább úgy kell szerepelnem, mint az előző évben ahhoz, hogy ne veszítsek pontokat. A jövő héten a horvát Pro Touron máris nehéz dolgom lesz, mert tavaly bejutottam a legjobb nyolc közé. S természetesen fontos, hogy minél több Pro Tour-versenyen indulhassak. Bár a magyar szövetség is segít, ha nem támogatna az Emfesz Kft., akkor nagyon nehéz helyzetben lennék.

- Mit gondol, a pekingi részvételre aspiráló versenyzők idén mind nagy számolgatásba kezdenek, hogyan is állnak éppen a világranglistán?
- Az biztos, hogy vannak, akik számolgatnak, de egymás eredményeit már meglehetősen nehéz nyomon követni. Ráadásul a nemzetközi szövetségben egy öreg bácsi készíti a rangsort, és olykor téved is. Boros Tamara mesélte, hogy ő észrevette, a szingapúri Li Jia-vejtől például egyszer elfelejtett levonni száz pontot... Szóval, akadnak, akik figyelnek!

Fábik Tibor