Vágólapra másolva!
Tavaly év elején női váltónk bronzérmes lett a rövid pályás gyorskorcsolyázók Európa-bajnokságán, majd a torinói olimpián Huszár Erika negyedik, Knoch Viktor ötödik helye tovább növelte versenyzőink elismertségét. S immár szinte természetes, hogy a válogatott éremért, vagy inkább érmekért utazik a hét a végi sheffieldi Eb-re.

Knoch Viktornak a főpróbája tökéletesen sikerült, hiszen az elmúlt hét végi, a csehországi Mladá Boleslavban megrendezett junior világbajnokságon 1500 méteren bronzérmes lett - csak két dél-koreai versenyző előzte meg -, az összetett pontversenyben pedig a hatodik helyen zárt.

Ugyanakkor a nőknél a Darázs Rózsa, Heidum Bernadett, Keszler Andrea összetételű váltó negyedik lett. A junior válogatott az Eb-re kiegészül Huszár Erikával, az olimpiai tizedik helyezett Darázs Péterrel, valamint Lajtos Szandrával és Tutrai Tamással.

- Lélekben már az Európa-bajnokságon van? - kérdeztük a Torinóban 1500 méteren negyedik Huszár Erikát, aki ezzel a helyezésével 1980 óta a legeredményesebb téli olimpikonunk.
- Egyelőre még nem, éppen annak örülök, hogy a Testnevelési Egyetemen sikerült a dietetika vizsgám, és így befejeztem a harmadik évet.

- Most, télen?
- Igen, ez úgy lehetséges, hogy keresztféléves vagyok, nem ősszel, hanem tavasszal kezdtem a tanévet.

- Jól jöhet, hogy a további vizsgák nem vonják el a figyelmét. Az Eb-t milyen reményekkel várja?
- Úgy érzem, hogy jó formában vagyok, nagyon hasznos volt, hogy tavaly év végén Darázs Rózsával és Knoch Viktorral elindulhattunk a kanadai Világkupa-versenyeken. Az Eb-n legalább egyszer szeretnék felállni a dobogóra, s ha valamit kívánhatnék, az lenne, hogy minél több magyar jöjjön haza éremmel.

- Erre a legjobb megoldás az, ha a váltó megint dobogós lesz. Itt kik a nagy riválisok?
- Tavaly az olaszok és a franciák előztek meg bennünket, és az kétségkívül javítja az esélyeinket, hogy a franciák közül ketten visszavonultak. A komoly ellenfelek közül még az oroszok is gyengültek kicsit. Jóllehet a mi sportágunkban a jégén bármi megeshet, mindenképpen reális elvárás, hogy most is az első három között végezzünk. És erre képesek is vagyunk.

- Mi a helyzet az egyéni számokkal?
- Tavaly az Eb-n 500-on úgy lettem negyedik, hogy a döntőben rögtön az elején meglökött az olasz lány, utána gyakorlatilag már kívülállóként néztem, mi történi a pályán. Azt megígérem, most nem hagyom, hogy ilyesmi megtörténjen!

- Az Eb után indulhatna az Universiadén is.
- Indulok is. Sheffieldből már nem jövök haza, hanem egyenesen Torinóba repülök. A versenyeinket ugyanabban a csarnokban rendezik, mint az olimpián, a Palavelában.

- Vagyis igazán kellemes emlékei lehetnek majd ott.
- Így igaz, de azt nem bánnám, ha a jég minősége jobb lenne. Mert azzal, olimpiai negyedik hely ide vagy oda, februárban sem voltam kibékülve!

A magyar Eb-csapat:
férfiak: Knoch Viktor, Darázs Péter, Galambos Gábor, Tamus Márton, Tutrai Tamás
nők: Huszár Erika, Darázs Rózsa, Heidum Bernadett, Lajtos Szandra, Keszler Andrea.

Az Universiade-csapat:
férfiak: Tutrai Tamás
nők: Huszár Erika, Nagy Mariann, Darázs Rózsa, Lajtos Szandra.

Fábik Tibor