Vágólapra másolva!
Az amerikai Serena Williams nyerte a Melbourne-ben rendezett ausztrál nyílt teniszbajnokság női egyes döntőjét, miután 1 óra 2 perc alatt két nagyon sima játszmában diadalmaskodott az első helyen kiemelt orosz Marija Sarapova ellen.

A finálé előtt az volt a kérdés, hogy a 25 éves amerikai klasszis, aki négy hónapos kihagyás után tért vissza, képes-e az újabb bravúrra és harmadszor is megnyeri-e az Australian Opent (2003, 2005), vagy Marija Sarapova először diadalmaskodik az esztendő első GS-tornáján.

Serena Williams nagyon simán nyerte meg első adogatását, míg Marija Sarapovánál már az elején akadozott a gépezet: az amerikai bődületes erővel ütötte vissza az orosz szerváit, aki tehetetlenül nézte mint nyeri ellenfele sorra a pontokat. Sőt a folytatásban sem kegyelmezett és tíz perc elteltével már 3:0-ra vezetett. Kísértett a múlt: legutóbb két esztendeje ugyanitt - csak akkor az elődöntőben - találkozott egymással a két teniszező és akkor az amerikai nyert.

Sarapova továbbra is gyengélkedett, míg riválisa szinte hibátlanul teniszezett, az egyik sarokból a másikba kergette ellenfelét, aki, újra elvesztette az adogatójátékát. Az orosz csak ekkor ébredt fel az ausztrál éjszakában, bréklabdához jutott, de az amerikai hárította azt és pillanatokon belül már 5:0-ás előnyhöz jutott. Sarapova nem adta fel, nullra nyerte a saját szerváját, szépített, de ez már édeskevés volt, ugyanis a következő játékban, mindössze 25 perc elteltével Williams két szettlabdához jutott. Az elsőt még hárította az orosz, a másodikkal - egy bődületes adogatással - már nem tudott mit kezdeni.

A képlet a második, egyben utolsó felvonásban sem változott: az amerikai azonnal egy brékkel kezdett és ez megpecsételni látszott az orosz további sorsát, aki továbbra sem tudott mit kezdeni ellenfele rendkívül agresszív - és nagyon pontos - játékával. Sarapova papája pedig dermedten figyelte mit művel Serena a kislányával, aki másodszor is elvesztette adogatójátékát és háromnegyedóra elteltével már 3:0-ra vezetett. Eldőlni látszott a meccs. Az orosz ugyan szépített, ám az amerikai biztosan nyerte a szerváját, majd 5:2-nél már a mérkőzésért adogathatott. Pillanatok alatt három meccslabdához jutott és már az elsőt értékesítette.

Aztán a fejéhez kapott mint aki nem hiszi el, hogy ez igaz lehet, odaszaladt a mamához, hajlongott jobbra-balra és olyan boldog volt, mintha először nyert volna Grand Slam-tornát és nem sokadszor.

Serena Williams ezzel a sikerrel ugyanis már nyolcadik GS-diadalát ünnepelhette (US Open - 1999, 2002, Wimbledon - 2002, 2003, Roland Garros - 2002, Australian Open - 2003, 2005, 2007).

Forrás: EPA

"Szeretlek Yetunde" - mondta diadala után Serena Williams, nővérére, Yetunde Price-ra emlékezve, akit 2003-ban lőttek le Los Angelesben, majd édesanyjához intézte következő szavait: "Most már láthatod mama, milyen vagyok valójában. Marija nagy harcos, az utolsó pillanatig küzdött minden labdáért. Még nagyon fiatal, sok csodálatos diadalban lesz része."

"A torna előtt nagyon kevesen hitték, hogy Serena a csúcsra juthat, de most újra bebizonyította, milyen óriási klasszis. Még sokszor szeretnék játszani vele és remélem visszavághatok a mai vereségért" - nyilatkozta Marija Sarapova-

Eredmény, női egyes, döntő:
Serena Williams (amerikai) - Marija Sarapova (orosz, 1.) 6:1, 6:2