Vágólapra másolva!
A törökországi Antalyában ülésezett a FIDE elnöksége. Az ülésről kiadott sajtóközleményben többek között leszögezik, hogy a szófiai helyszínnel tervezett világbajnoki visszavágóra nincs elegendő idő a mexikói szeptemberi nyolcfős világbajnokság előtt, amelyen Vlagyimir Kramnyik megerősítette részvételét. Amennyiben a világbajnok Vlagyimir Kramnyik és az exvilágbajnok Veszelin Topalov meg tud egyezni, akkor a Nemzetközi Sakkszövetség segíti a mérkőzés megrendezését. A bolgár sakkozó menedzsere, Szilvio Danailov bejelentette, hogy a Lausannne-i Sportbírósághoz fordul, és ötmillió dolláros kártérítést követel a FIDE-től amiatt, hogy Topalov nem játszhat a mexikói vb-n. Fontos világversenyek időpontjáról és helyszínéről is döntött a grémium. Jó hír a női élsakkozóknak, hogy májusban Jekatyerinburgban női sakkcsapat-világbajnokságot rendeznek.

A Nemzetközi Sakkszövetség vezérkara közleményében láthatóan óvakodott attól, hogy a két világklasszis és menedzsereik vitájában állást foglaljon, és salamoni döntéssel a küzdő felekre bízta a megoldást. Aligha kétséges, hogy borítékolhatjuk: Szófiában nem lesz világbajnoki visszavágó mérkőzés. Vlagyimir Kramnyikot döntésében a felajánlott egymillió dolláros honorárium sem befolyásolhatja, hiszen elsősorban Veszelin Topalov menedzsere, Szilvio Danailov a sakktörténelemben példátlan hadjáratot indított ellene. A sakkozás fenegyerekének tartott amerikai Robert Fischer soha nem riválisai lejáratására törekedett, hanem a sakkozók jobb anyagi megbecsülésért, a jobb feltételekért küzdött.

Vlagyimir Kramnyik hivatalosan is megerősítette, hogy játszik a nyolc résztvevős mexikói világbajnokságon (szeptember 11. és október 1. között), és már összeállította a versenyprogramját, amely reményei szerint a sikeres felkészülését szolgálja majd. Márciusban az Amber-tornán szerepel, április második felében Lékó Péterrel Miskolcon vív nyolcjátszmás rapid páros mérkőzést, majd a dortmundi szuperversenyen játszik. A San Luis-i világbajnokság megnyerése után Topalov legyőzhetetlennek érezte magát (vagy ezt sugallták neki), és máig is érthetetlen megállapodást írt alá. Bármikor kész volt páros mérkőzésen kockára tenni világbajnoki címét olyan nagymesterrel szemben, aki minimum 2700 Élő-ponttal rendelkezik, és biztosítja a meccs anyagi feltételeit. A megállapodással szinte száz évet visszaléptünk, hiszen a múlt század elején volt divat, hogy csak azok a sakkozók lehettek kihívók, akik mögött tehetős szponzor állt. Ezért nem mérkőzhetett meg fénykorában Maróczy Géza a világelsőségért.

A FIDE elnöki posztért folytatott küzdelemben a regnáló elnök, Kirszan Iljumzsinov Elisztában biztosította a címegyesítő világbajnoki döntő anyagi feltételeit, és joggal hihettük, hogy eljött az áhított sakkbéke. A Kalmük Autonóm Köztársaság fővárosában, Elisztában lejátszott mérkőzésen azonban drámai tie-break után Kramnyik nyert, és ez a végeredmény nem szerepelt Danailov terve között. Most saját baklövéséért Lausanne-ban próbál elégtételt venni.

A sakk jövőjét egyértelműen az szolgálná, ha a legjobbak küzdenének meg a világbajnoki címért. A világranglistát vezető Veszelin Topalovnak természetesen helye lenne a vb nyolcas mezőnyében, ahol négy nagymester részvétele már biztos, Kramnyik mellett a két évvel korábbi vb második-negyedik helyezettje, Viswanathan Anand, Peter Szvidler és Alekszandr Morozevics játszhat. A másik négy résztvevő a május 24-én Elisztában kezdődő világbajnok-jelölti páros mérkőzésekről biztosíthatja továbbjutását. Lékó Péter az első körben a törökökhöz "átigazolt" Mihail Gureviccsel mérkőzik meg, Polgár Judit az orosz Jevgenyij Barejevvel csatázik majd a hatjátszmás meccsen. Joggal reméljük, hogy két világklasszis nagymesterünk sikerrel veszi az első akadályt, de a balszerencsés sorsolás miatt a legjobb nyolc között egymás ellen viaskodnak majd, így legjobb esetben is csak egy magyar résztvevője lehet a mexikói vb-nek. De létezhet egy olyan forgatókönyv is, amely szerint ha a 16 jogosult nagymester valamelyike esetleg betegség miatt nem játszana... akkor Topalov beugorhatna tartalékként!

A FIDE vezérkarának legkésőbb április közepéig döntenie kell a következő világbajnoki ciklus menetéről. Tizenketten Elisztából nem juthatnak el Mexikóba, de miként kapcsolódnak be a következő ciklusba? A soron következő Világkupát Hanti-Manszijszkban november 23. és december 14. között rendezik meg, amelynek már biztos magyar résztvevője Balogh Csaba. Az idei drezdai Eb-ről nagymestereink még kiharcolhatják a továbbjutást, illetve legjobbjaink, Lékó Péter és Polgár Judit Élő-pontjaikkal biztos résztvevők lehetnek. De hogyan tovább? A világbajnoki rendszer támogatásához csak akkor lehet tőkeerős szponzorokat találni, ha legalább 5-6 évig nem lesz változtatás.

Végleges, hogy jövőre Prágában lesz a női kieséses rendszerű világbajnokság. Első alkalommal Jekatyerinburgban rendezik meg 10 ország válogatottjainak részvételével a női sakkcsapat-világbajnokságot. Négy együttes kontinensbajnokként játszhat, öt válogatott a torinói sakkolimpián (így a magyar csapat) vívta ki a részvétel jogát, míg az oroszok a rendezők jogán. Remek kezdeményezés a négytáblás csapatok versengése, de a május 19. és 30. között tervezett viadal egyelőre kisebb viharokat is kavar. A férfiak hasonló jellegű versenyén a rendezők az utazási költség kivételével a részt vevő országok valamennyi kiadását fedezik (szállás, étkezés). Jekatyarinburg azonban nem akarja vállalni ezeket az anyagi terheket, és ez súlyos diszkrimináció lenne a női sakk irányában, holott a FIDE vezérkara megválasztásakor nem ezt ígérte. Női sakkozásunknak égető szüksége lenne egy ilyen rangos viadalon való részvételre, de a szűkös anyagiak miatt nagy kérdés, hogy válogatottunk a jelzett feltételek mellett tudja-e vállalni a szereplést. Remélhetően a részvételre jogosult országok sakkszövetségei összefognak, hogy Jekatyerinburgban tényleg a legjobbak ülhessenek sakkasztalhoz.

Verőci Zsuzsa