Vágólapra másolva!
A férfiaknál Bode Miller, a nőknél Anja Pärson lehet a svédországi Arében szombaton kezdődő alpesisí-világbajnokság sztárja, ráadásul az amerikai és a hazai közönség által támogatott klasszis egyaránt pályafutása ötödik aranyérmére hajt.

Miller lehet az első férfi, aki mind az öt szakágban világbajnoknak vallhatja magát, ehhez műlesiklásban kellene győznie. Az ő kockáztatós, rendkívül agresszív stílusát ismerve két verzió lehetséges: vagy dobogós vagy kiesik, márpedig szlalomban inkább utóbbira van nagyobb esély. Legutóbb 2004-ben nyert Vk-versenyt műlesiklásban.

Érdekesség, hogy a férfiaknál az összetett Vk-ban élen álló Aksel Lund Svindal egyik számban sincs a legnagyobb favoritok között, ugyanis leginkább sokoldalúságának és kiegyensúlyozottságának köszönheti vezető pozícióját, viszont nyerni csak elvétve szokott. Ebben a szezonban például mindössze két diadallal büszkélkedhet, de dobogóra is csak négyszer állhatott. A hazaiak másik nagy reménysége Jens Byggmark, aki férfi műlesiklásban a legutóbbi három viadalból kettőt megnyert, míg egyen második lett.

A nőknél Pärson szereplése tart számot a legnagyobb érdeklődésre, hiszen Janica Kostelic távollétében a szakértők őt várták a Vk-sorozat régi-új királynőjének, azonban mindössze két harmadik helyre futotta erejéből. A gyengébbik nemnél egyébként az osztrák és amerikai sízők külön párviadalára lehet számítani.

Forrás: EPA

Bode Miller

A magyarokat négyen képviselik a 39. alpesi sí-világbajnokságon: Berecz Anna, Marosi Attila, Ács Tamás és Szabó Bence várhatóan a technikai számokban, azaz műlesiklásban és óriásműlesiklásban áll rajthoz.

Címvédők, férfiak:
műlesiklás: Benjamin Raich (osztrák)
óriásműlesiklás: Hermann Maier (osztrák)
szuper-óriásműlesiklás: Bode Miller (amerikai)
lesiklás: Miller kombináció: Raich

nők:
műlesiklás: Janica Kostelic (horvát)
óriásműlesiklás: Anja Pärson (svéd)
szuper-óriásműlesiklás: Pärson
lesiklás: Kostelic
kombináció: Kostelic
csapatverseny: Németország