Vágólapra másolva!
A kötöttfogású birkózók a Ganz-kupa keretében, a BVSC sportcsarnokában mérték össze erejüket. A válogatott tagjai is részt vettek a versenyen, hiszen nemrég tértek haza a román edzőtáborból. A versenynek két nagy hiányzója volt: Majoros István olimpiai bajnok, aki márciusban lép majd először szőnyegre a Magyar Nagydíjon, míg a másik a sérült Lőrincz Tamás, aki tavaly Európa-bajnok lett.

Ők ketten biztosan színesítették volna az első válogatót, ám a színvonalra egyáltalán nem lehetett panasz. Különösen három súlycsoport emelkedett ki: a 66, 74 és a 84 kilogramm. A 66 kilósók mezőnyéből hiányzott Lőrincz Tamás, aki tavaly a válogatott alapembere volt. "Sajnos a hét közepén két bordám összecsúszott, és a válogatott orvosa, Kator Miklós azt mondta, hogy négy hétig biztosan nem edzhettek. Ez azért szomorú, mert március elején lesz a Magyar Nagydíj Szombathelyen, ahová számtalan külföldi birkózó is érkezik, és ha nem indulhatok, akkor számomra elúszik a tavaszi Európa-bajnokság" - szomorkodva mondta a lelátón a tavalyi év birkózója.

Távollétében Kliment László, Dreschler Attila és a fiatal Korpássy Bálint meccselt az érmekért. Szoros küzdelem végén Dreschler lett aranyérmes.

A 74 kilogrammosok között Horváth Andrásnak több kihívója is akadt, hiszen Füredy Levente, Bácsi Péter, Kun Renátó és Lakatos István személyében mindenki az aranyra pályázott. Ám mindhiába, mert Horváth András még szétrepedt szemöldökkel is maga mögé utasította a mezőnyt.

A 84 kg-os mezőnyben Bárdosi Sándor lett az aranyérmes, aki Fodor Zoltánt parázs találkozón verte végül biztosan. Bárdosi Sándor a verseny végén így fogalmazott: "Az utóbbi hetekben a váci klubcsapatommal készültem. Az alapozásnál járok, és jó látnom, hogy cseppet sem vagyok elmaradva a válogatott tagjaitól."

A többi súlycsoportban érdemes kiemelni az 55 kilósok döntőjét, amelyben Oláh Tibor és a fiatal Módos Péter csapott össze, végül a rutinosabb Oláh lett a győztes és az aranyérmes is.

A 96 kg-osoknál Virág Lajos és Kiss Balázs feszült egymásnak a fináléban, és bár Virág az egyik menetet egy impozáns 5 pontos akcióval nyerte, a végén mégis Kiss Balázs, a hazaiak versenyzője örülhetett. Idekapcsolodó hír, hogy Kiss Balázs is tagja volt annak az öt birkózónak, akik a tiltás ellenére a Bundesligában versenyeztek. A fegyelmi tárgyalás szerint az év első hat hónapjában nemzetközi versenyeken nem indulhatnak a birkózók, de a hazai rendezésű versenyeken igen. Felvetődik a kérdés, mi van akkor, ha egy eltiltott birkózó az összes válogatót megnyeri? A megbüntetett versenyzők biztosan fellebeznek majd a döntés ellen.

A nehézsúlyban Deák Bárdos Mihály végzett az élen, aki győzelme után elmondta: "Örülök annak a szabálynak, hogy a vigaszági mérkőzéseken a versenyzők körmérkőzést vívnak egymással, mert így mindenki többet birkózik, és ez sokat számíthat majd a világversenyeken."

Tomka Tivadar