Vágólapra másolva!
Az olimpiai bajnok Kovács Antal hetedik lett a 100 kg-osok között a budapesti Körcsarnokban zajló, 42. OTP Bank cselgáncs Hungária-kupán.

A paksi klasszis két győzelem után vereséget szenvedett a kubai Despaigne-tól, majd a vigaszágon gyönyörű - ippont érő - lábszárátforgatással verte a mongol Tuvshinbayart. Következő ellenfele a lengyel Matyaszek volt, aki két kokát valamint egy jukót is elért ellene, míg a 35 éves hazai kedvenc csak egy intésig jutott, így kikapott. Ezzel Kovács Antal hetedik helyen végzett.

"Voltak holtpontok, egy hétig betegeskedtem a felkészülés során, így csak a mongol srácot bírtam eldobni. A hosszú kihagyás miatt úgy is mondhatnám, hogy kétéves veretlenségi sorozatom szakadt meg, de komolyra fordítva a szót, jól éreztem magam, immár picit kívülállóként. A holland van der Geest oda se köszönt nekem a reggeli mérlegelésen, de meg is bűnhődött rendesen. Múlt héten Hadfi Dani verte el őt Párizsban, most pedig én" - mondta a világbajnok kiválóság.

Forrás: MTI

Edzője, Hangyási László, inkább szakmai szemszögből jellemezte régi tanítványa teljesítményét: "Ha Antinak vannak még tervei, akkor ennél mindenképpen több kell. Ez egy jó felmérő volt, itt tart most, de az első meccs szemmel láthatólag sokat kivett belőle. Másfél év alatt nagyon felerősödött ez a súlycsoport, más technikákat alkalmaznak már a riválisok, Anti nem ezt szokta meg."

A többi magyar már korábban elvérzett, így a házigazdák végül egy bronzéremmel (Taraba Sándor, 66 kg), valamint két hetedik hellyel (Zámbori Bence, 60 és Kovács Antal, 100) zárták a Hungária-kupát.

Tóth László, a Magyar Judo Szövetség (MJSZ) elnöke elégedetten nyilatkozott a hétvégén a budapesti Körcsarnokban lezajlott, 42. OTP Bank Hungária-kupáról. "Az olimpiára készülő keret eltérő menetrendje miatt ezúttal a második vonal jutott szóhoz részünkről, és sok reményteljes fiatalt láthattunk a tatamin. A 66 kg-ban bronzérmes Taraba Sándor számára igazi kiugrás volt ez a viadal, hiszen élete legjobb felnőtteredményét produkálta, és többek között súlycsoportjának ranglistavezetőjét is megverte. A 7. helyen, illetve hátrébb végzett cselgáncsozóink is szállítottak néhány fontos győzelmet, egyszóval bizakodva nézhetünk a jövőbe, mert az ifjak bebizonyították, hogy méltó partnerei tudnak lenni a világelitnek" - mondta.

A sportág hazai irányítója kitért a hetedik helyen végzett, olimpiai bajnok Kovács Antal szereplésére is: "Ez az egyetlen fájó pont az idén, nagyon bíztam benne, hogy Antinak összejön valami szép siker, sajnos másként alakult."

A vasárnapi dobogósok:
81 kg:
1. Aljaz Sedej (szlovén)
2. Tomucsi Maszahiko (japán)
3. Francisco Javier Madera (spanyol) és Tiago Camilo (brazil)
Bere Tamás, Gera Csaba, Havas Balázs és Kállai Zoltán helyezetlen.

90 kg:
1. Frederic Demontfaucon (francia)
2. Andrej Kazusonyak (fehérorosz)
3. Dmitrij Geraszimenko (orosz) és Jorge Benavides (kubai)
Németh Tamás, Ledényi Levente, Dravecz Zsolt és Madarász Tamás helyezetlen.

100 kg:
1. Inomata Hidekazu (japán)
2. Oreidis Despaigne (kubai)
3. Przemyslaw Matyjaszek (lengyel) és Pálkovács Zoltán (szlovák)
...7. Kovács Antal
Kosztolánczy György, Farkas Bálint és Papp Zoltán helyezetlen.

+100 kg:
1. Matthieu Bataille (francia)
2. Janusz Wojnarowicz (lengyel)
3. Makszim Brijanov (orosz) és Joao Gabriel Schlitter (brazil)
Novota Zsolt, Dusa Ákos, Járányi Zsolt és Urbán Gergő helyezetlen.