Vágólapra másolva!
Döntetlennel végződött Lékó Péter és Veszelin Topalov összecsapása a Moreliában zajló szuperverseny harmadik fordulójában. Nagymesterünk a vezérindiai védelemben pontos játékkal semlegesítette a bolgár exvilágbajnok minimális előnyét. Megszerezte első győzelmét az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand. A 16 éves norvég Magnus Carlsen a kritikus állásban nem találta meg a feladványszerű mentést. Érdekes partiban osztozott meg a ponton az orosz Peter Szvidler és az ukrán Vaszilij Ivancsuk. Fonalas nyerést hagyott ki az orosz Alekszandr Morozevics, s végül megmenekült a vereségtől az örmény Levon Aronjan. A pontvadászat a szabadnap után szerdán folytatódik, Lékó a tavalyi tornagyőztessel, Aronjannal mérkőzik meg.

A mexikói Moreliában zajló 20-as kategóriájú szuperversenyen harmadik játéknapján is egy játszma végződött döntéssel, Viswanathan Anand megszerezte első győzelmét, Magnus Carlsen elszenvedte első vereségét. A forduló rangadóját Veszelin Topalov és Lékó Péter vívta. A tavalyi viadalon a remek formában sakkozó és a 13. fordulóig vezető Péter éppen a bolgár exvilágbajnoktól kapott ki fatális elnézés miatt. A vezérindiai védelmű játszmában ezúttal remek felkészüléssel hatástalanította Topalov elképzelését, a sorozatos cserék után a különböző színű futóvégjátékban megakadályozta a világos király betörését.

Egy szerény, de nagyon erős királylépés okozott pánikot a norvég Magnus Carlsen soraiban. Viswanathan Anand átvette a kezdeményezést, a 16 éves Magnus pedig kihagyta a nem könnyen észrevehető mentési lehetőséget. A világos futó többé nem védte pozícióját, az indiai exvilágbajnok szabadgyalogja eldöntötte a pont sorsát. Az orosz huszárjátékban csatázott Peter Szvidler és Vaszilij Ivancsuk. Az ukrán olimpiai bajnok ismét bizonyította, hogy nagyon jó formában van, időzavara ellenére hárította az orosz sakkozó kezdeményezését, időben érkezett az ellenakciója.

Nyerést hagyott ki Alekszandr Morozevics. Az örmény Levon Aronjan ellen érdekes megnyitási újítást vetett be. Nagy adok-kapok után a meggyengült sötét királyállást vette tűz alá, újabb gyalogáldozattal hozta tempóval támadásba bástyáját. Többször is nyerhetett volna, a 38. lépésben hibázott utoljára, szép királymanőver biztosította volna győzelmét.

A 3. forduló eredményei:
Veszelin Topalov (bolgár, 2783) - Lékó Péter (magyar, 2749) döntetlen (Vezérindiai védelem, 39)
Peter Szvidler (orosz, 2728) - Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2750) döntetlen (Orosz huszárjáték, 53)
Magnus Carlsen (norvég, 2690) - Viswanathan Anand (indiai, 2779) 0 - 1 (Vezércsel, 40)
Alekszandr Morozevics (orosz, 2741) - Levon Aronjan (örmény, 2744) döntetlen (Nimzoindiai védelem, 43)

A verseny állása:
1-2. Viswanatahan Anand és Vaszilij Ivancsuk 2 pont
3-6. Lékó Péter, Peter Szvidler, Levon Aronjan és Magnus Carlsen 1,5
7-8. Veszelin Topalov és Alekszandr Morozevics 1

A szerdai 4. forduló párosítása:
Lékó - Aronjan
Anand - Morozevics
Ivancsuk - Carlsen
Topalov - Szvidler