Vágólapra másolva!

Visszatér a ringbe a HIV-gyanúval eltiltott bokszoló

Évek óta arról álmodott Tommy Morrison, hogy egy nap tisztázni tudja magát, s visszatérhet a ringbe. Az egykori nehézsúlyú profiökölvívó-világbajnokot 1996-ban tiltották el a sporttól, miután egy vizsgálat megállapította, hogy HIV-pozitív. Hogy ki tévedett, nem tudni, mindenesetre tény: Morrison 2007. február 20-án visszakapta licencét, miután bebizonyította, nem hordozza az AIDS vírusát. A 38 éves klasszis (akinek mérlege 46-3-1, ebből 40 KO-győzelem) úgy véli, jobb lesz, mint valaha.

Tizenegy éves kihagyás után idén visszatérhet a ringbe Tommy Morrison (46-3-1, 40 KO), akit több mint egy évtizede löktek ki a profiboksz világából.

A sportoló 1969. január 2-án született az oklahomai Jay városában. A híres hollywoodi színész, John Wayne unokaöccse 1988-ban kezdte meg profi karrierjét, első meccsén már az első menetben kiütötte William Muhammadot, majd húsz nappal később második KO-sikerét is elkönyvelhette. 1989-ben 19 meccset vívott és nyert meg, ebből 15.-öt kiütéssel, ellenfelei között volt Lorenzo Boyd, Dave Jaco and Lorenzo Canady, Steve Zouski és Ken Lakusta.

A felfelé ívelő karrier csúcsán a mozi is lecsapott az izomkolosszusra, Sylvester Stallone ugyanis őt kérte fel a Rocky V. egyik szerepére. Tommy Gunn megformálása után folytatta profi pályafutását, 1991-ben legyőzte James Quick Tillist, majd azt a Pinklon Thomast, aki előtte Mike Tysontól, Evander Holyfieldtől és Riddick Bowe-tól is kikapott, végül 1992-ben mégis világbajnok lett (az IBO övéért Craig Payne-t győzte le.).

1991. október 18-án a WBO-címért szállhatott harcba, de az ötödik menetben TKO-vereséget szenvedett Ray Mercertől. Ezt tíz győzelem követte (többek között legyőzte George Foremant is a WBO-címért), ám az 1993. október 29-i WBO-címmeccsen ismét TKO-vereséget szenvedett a teljesen ismeretlen, profi karrierje során mindössze 11 meccset vívó Michael Benttől.

Újabb hat győzelem és egy Ross Puritty elleni kétséges döntetlent (Morrison kétszer is padlót fogott a meccsen) követően 1995. június 10-én Donovan Ruddock következett, legyőzésével Morrison az IBC nehézsúlyú világbajnoka lett.

A baljós október azonban ismét elérte, csakúgy, mint előző két vereségekor ugyancsak a 10. hónapban lépett ringbe Lennox Lewis ellen, aki hat menetet engedélyezett neki. Néhány nappal következő mérkőzése előtt egy vizsgálat megállapította, hogy HIV-pozitív, emiatt a nevadai sportbizottság megfosztotta versenyzői licencétől. Morrison ugyan ennek ellenére egy nemhivatalos tokiói meccsen még leverte Marcus Rhode-ot, végül visszavonult.

Belenyugodni azonban nem tudott sportpályafutása lezárásába, zűrös magánélete miatt 14 hónapot töltött börtönben drog - és fegyverhasználat miatt, majd ittas vezetésért is elítélték.

Morrison bizonygatta, hogy nem beteg, de erre csak 11 év elteltével bólintott rá az Arizona állam ökölvívó-bizottság. A bokszoló négy hivatalos vizsgálattal igazolta, hogy 1996-ban tévedés történt, s nem is HIV-pozitív.

Morrison legközelebb magyar idő szerint péntek hajnalban bokszol, a nyugat-virginiai Chesterben, a Mountaineer Race Trackben rendezendő összecsapáson John Castle (4-2-0) lesz az ellenfele.

"Hosszú ideje erre várok, az első pillanattól kezdve tudtam, nem vagyok HIV-pozitív. Ennek ellenére kigolyóztak a sportból. Az elmúlt hónapokban 5-6 teszten is voltam, egészséges vagyok" - nyilatkozta Morrison.

"Tudom, Istennek volt valami oka, hogy ezt ette velem, de még nem tudom, mi az. Bizonyítani fogok, jobb leszek, mint valaha. Olyan, mint George Foreman visszatérése után" - célzott a klasszis "nagypapára", aki 1977 és 1987 között egyáltalán nem bunyózott, majd világbajnoki címeket szerzett.