Vágólapra másolva!
Repülőgép-balesetet szenvedett Rulon Gardner, az amerikaiak olimpiai és világbajnok birkózója, de csodával határos módon ő és két társa is sértetlenül úszta meg a nem mindennapi kalandot.

Gardner utasa volt a Cirrus SR 22 típusú kisgépnek, amelyet Randy Brooks és testvére, Leslie Brooks irányított, és amely Arizona és Utah állam határán hirtelen felmondta a szolgálatot és a Jóreménység-öbölbe zuhant. "A gép sebessége körülbelül két másodperc alatt 240 km/óráról nullára csökkent" - mondta a sportoló, aki szerencséjére társaival együtt ki tudott menekülni a járműből, mielőtt az elsüllyedt.

Ezután több mint egy órát úsztak a 7 Celsius-fokos vízben, amíg partot értek és aztán az egész éjszakát a szabadban töltötték. Másnap reggel talált rájuk egy helyi halász. Egyikük sem szenvedett életveszélyes sérülést.

"Az ilyen hőmérsékletű vízben mintegy 30 perc után jelentkeznek a kihűlés jelei. Tehát az, hogy több mint 60 percig úsztak benne, ráadásul túlélték a repülőgép lezuhanását, majd egész éjjel kint voltak a hidegben és nem haltak bele, csodával határos. Ha ezek a srácok macskák lennének kilenc élettel, azt mondanám: most elhasználtak hármat." - mondta Steven Luckesen parkőr.

Forrás: EPA

Gardner 2000-ben, Sydneyben az addig verhetetlennek hitt orosz óriást, Alekszandr Karelint legyőzve nyert aranyérmet a nehézsúlyúak között, majd négy évvel később bronzérmes lett az olimpián. Athénban, utolsó mérkőzését követően a birkózó hagyományokat követve a szőnyegen hagyta cipőjét ezzel jelezve, hogy befejezi pályafutását.

Nem ez volt egyébként az első, életveszélyes kalandja: 2002 februárjában fagyási sérüléseket szenvedett, s az egyik lábujját amputálni kellett, miután kirándulni indult hórobogójával, de eltévedt, és a mínusz 26-29 Celsius fokos hidegben egy éjszakát a szabadban töltött. Mire rátaláltak, 32 fokosra hűlt le a teste. Két évvel később motorbalesetet szenvedett, de azt is megúszta kisebb sérülésekkel.