Vágólapra másolva!
A linaresi szuperverseny 12. fordulójában Lékó Péter világossal kapott ki az orosz Peter Szvidlertől. Nagymesterünknek ez már a harmadik veresége volt, ismét időzavarban hibázott, s utolsó a nyolcfős mezőnyben. Szvidler 11 döntetlen után szerezte meg első győzelmét, és feljött a harmadik helyre. Az éllovas indiai Viswanathan Anand gyorsan remizett az örmény Levon Aronjannal, megőrizte félpontos előnyét. Változatlanul második a 16 éves Magnus Carlsen, sötéttel harcolta  ki a döntetlent a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalovval szemben. Rossz rajt után újabb győzelemmel javított helyzetén az orosz Alekszandr Morozevics, az ukrán Vaszilij Ivancsuk harmadszor kapitulált. A szabadnap után Lékó a pénteki 13. játéknapon sötéttel Ananddal küzd meg.

A linaresi szuperverseny 12. fordulójában kétszer is a sötéttel játszók voltak eredményesek, számunkra nagy csalódás, hogy Lékó Péter világossal kapott ki a játszmáig még nyeretlen Peter Szvidlertől. A szicíliai védelem Najdorf változatában hiányzott a tűz Lékó játékából, az orosz nagymester nagyon könnyen jutott hozzá a centrumot robbantó d5 lépéshez.

Péternek egyre fogyott a gondolkodási ideje, s egyre kevésbé tudott koncentrálni a pozícióra. Szvidler gyalogot áldozott, amire Lékó ritkán látható durva elnézéssel reagált, sötét tisztjei ostrom alá vették királyát, s többé nem volt védelme. A harmadik vereséggel Lékó egypontos hátránnyal az utolsó, s még sötéttel Viswanathan Ananddal, majd az utolsó fordulóban világossal Magnus Carlsennel mérkőzik meg.

Az éllovas indiai exvilágbajnok rutinos rókaként semmit nem kockáztatott, a spanyol megnyitás egyik főváltozatában világossal gyorsan remizett az örmény Levon Aronjannal, és megőrizte félpontos előnyét. Változatlanul remekel a 16 éves Magnus Carlsen. A norvég tini a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov orra alá tört borsot, különösebb gond nélkül remizett. A világranglista-vezető Topalov nem tehetett egyebet, mint belement a lépésismétlésbe, szokatlan a harcias bolgártól, hogy ezt világossal 25 lépés után tette meg.

Forrás: [origo]



A "beugró" Vaszilij Ivancsuk jó kezdés után kipukkadt. A skót megnyitás nem bizonyult jó választásnak, az eredeti állás az orosz Alekszandr Morozevicsnek kedvezett. A sötét bástyák felvonultak a nyílt a vonalon, a sorozatos cserék a sötét vezér aktivitását növelték, és beindult a h szabadgyalog. Az eddig lejátszott 42 partiból 14 végződött döntéssel, Szvidler őrite csak meg veretlenségét, Lékó az egyedüli nyeretlen a mezőnyben.

Forrás: [origo]



A 12. forduló eredményei:
Lékó Péter (magyar, 2749) - Peter Szvidler (orosz, 2728) 0 - 1 (Szicíliai védelem, 36)
Veszelin Topalov (bolgár, 2783) - Magnus Carlsen (norvég, 2690) döntetlen (Angol megnyitás, 25)
Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2750) - Alekszandr Morozevics (orosz, 2741) 0 - 1 (Skót megnyitás, 39)
Viswanathan Anand (indiai, 2779) - Levon Aronjan (örmény, 2744) döntetlen (Spanyol megnyitás, 23)

A verseny állása:
1. Viswanathan Anand 7,5 pont
2. Magnus Carlsen 7
3. Peter Szvidler 6,5
4. Levon Aronjan 6
5-7. Veszelin Topalov, Vaszilij Ivancsuk és Alekszandr Morozevics 5,5
8. Lékó Péter 4,5

A pénteki 13. forduló párosítása:
Viswanathan Anand - Lékó Péter
Levon Aronjan - Vaszilij Ivancsuk
Alekszandr Morozevics - Veszelin Topalov
Magnus Carlsen - Peter Szvidler