Vágólapra másolva!
Az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand győzelmével fejeződött be a linaresi 20-as kategóriájú, nyolcrésztvevős, kétfordulós torna. Az utolsó játéknapon Vishy sötéttel remizett az ukrán Vaszilij Ivancsukkal, és 1998 után másodszor nyert az andalúziai városban. A százezer eurós első díj mellett pályafutása során először vezeti majd az április 1-től érvényes világranglistát. Lékó Péter küzdelmes, érdekes játszmában legyőzte Magnus Carlsent, s ezzel befogta Veszelin Topalovot, aki világossal pillanatok alatt remizett az örmény Levon Aronjannal. A második félidő hőse, az orosz Alekszandr Morozevics negyedik nyerésével, hatalmas hajrával holtversenyben másodikként végzett.

Annyi balszerencse után Lékó Péter a linaresi torna utolsó fordulójában megszerezte első győzelmét, a szuperversenyen messze a várakozás felett játszó Magnus Carlsenre mért csapást. A viadal során másodszor kezdett 1.d4-gyel (Anand ellen az emlékezetes partiban is jól bevált egészen a 25. lépésig...).

A vezérindiai védelmű játszmában Péter érdekes stratégiával lepte meg Magnust, és a legjobb pillanatban átjátszotta vezérét a vezérszárnyra. A 16 éves norvég nagymester taktikai ellenesélyeket próbált teremteni, de kölcsönös időzavarban is egyre reménytelenebb lett állása. A 40. lépésben Péter azonnali nyerést hagyott ki, és újra meg kellett nyernie a partit. A végjátékban némi nehézség árán érvényesítette anyagi előnyét.

Lélektanilag is fontos, hogy Péter győzelemmel fejezte be a versenyt, ahol oly sokat hibázott időzavarban. Nem tudta megemészteni Anand elleni nagy rontását, fölösleges bonyodalmakat vállalt Morozeviccsel szemben, s a bajokat tetézte mumusától, Szvidlertől elszenvedett veresége.

Sajnálhatja az elhullajtott Élő-pontokat, de gyorsan lehet javítani, hiszen március 17-től már az Amber-versenyen játszik, április 24-től pedig Miskolcon nyolcjátszmás rapid mecscen méri össze erejét Vlagyimir Kramnyikkal. Május 24-től pedig a világbajnok-jelölti párosmérkőzés vár rá Elisztában. Gazdag versenyprogram, nincs idő a kesergésre.

Szenzációs a 16 éves norvég Carlsen eredménye, versenyről versenyre fejlődik, s láthatóan senkitől sem fél. Három vereségét négy győzelemmel ellensúlyozta, 62 ezer ötszáz eurós díjat vehet át a vasárnapi záróünnepségen.

Az éllovas Viswanathan Anand félpontos előnnyel ült asztalhoz, s nem lehetett kétségünk, hogy megszerzi a végső tornagyőzelemhez szükséges fél pontot a hajrára alaposan visszaesett Vaszilij Ivancsukkal szemben. Anand korántsem játszott kirobbanó formában, de riválisainál kevesebbet hibázott.

Másodszor győzött az andalúziai városban, közel 7 Élő-pontot gyűjtött, és hosszú, s oly sok sikerrel övezett pályafutása során először fogja vezetni a világranglistát 2783 ponttal! Egyetlen vereségét a viadal egyik legjobb partijában Levon Aronjantól szenvedte el.

A legnagyobb elismerés illeti meg a fantasztikus hajrával a holtversenyes második helyre befutó orosz Alekszandr Morozevicset. A mexikói Moreliában három partit is elbukott, de Linaresben éppen Lékó legyőzésével támadt fel. Honfitársával, Peter Szvidlerrel szemben gyalogot áldozott, és a bonyodalmakban a világossal játszó Peter alaposan elszámolta magát. Fölöslegesen áldozott minőséget, azt remélte, hogy a középen rekedt sötét királyra támadhat. Moro könnyedén védte a látszatfenyegetéseket, és negyedik győzelmét is begyűjtötte.

Óriási csalódás a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov eredménye. Hibát hibára halmozott, túl sok energiát "áldozott" legyőzője, Vlagyimir Kramnyikkal szemben indított háborúra. Ezúttal nem jeleskedett legerősebb fegyverével, korántsem voltak annyira jók a megnyitási változatok, különösen világossal volt erőtlen a játéka. Az örmény Levon Aronjan sem villogott, tőle szokatlan a 12 döntetlen. Kis híján bevált az orosz Peter Szvidler taktikája, az utolsó fordulóban azonban elérte őt a végzet. Az utolsó pillanatban "beugró" ukrán Vaszilij Ivancsuk elfáradt a második félidőben.

Az utolsó forduló eredményei:
Lékó Péter (magyar, 2749) - Magnus Carlsen (norvég, 2690) 1 - 0 (Vezérindiai védelem, 53)
Peter Szvidler (orosz, 2728) - Alekszandr Morozevics (orosz, 2741) 0 - 1 (Francia védelem, 28)
Veszelin Topalov (bolgár, 2783) - Levon Aronjan (örmény, 2744) döntetlen (Vezérindiai védelem, 20)
Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2750) - Viswanathan Anand (indiai, 2779) döntetlen (Vezérindiai védelem, 31)

A verseny végeredménye:
1. Viswanathan Anand 8,5 pont
2-3. Magnus Carlsen és Alekszandr Morozevics 7,5
4-5. Levon Aronjan és Peter Szvidler 7
6. Vaszilij Ivancsuk 6,5
7-8. Veszelin Topalov és Lékó Péter és 6

A verseny táblázata:

Forrás: [origo]

A nagymesterek Élő-pontszámainak változása:
Anand + 6,6, Carlsen + 19, Morozevics + 6,4, Szvidler + 4,2, Aronjan 0, Ivancsuk - 6,4, Lékó - 11,4, Topalov - 18,4.

A teljesítmények a performance-pontszám tükrében:
Anand 2816, Carlsen 2778, Morozevics 2771, Aronjan 2745, Szvidler 2748, Ivancsuk 2720, Topalov 2691, Lékó 2696.