Vágólapra másolva!
A Magyar Sakkszövetség Hévízen április 13. és 15. között rendezi meg a sakklegendák párosmérkőzését, Portisch Lajos és Borisz Szpasszkij hatjátszmás rapid összecsapását. A párharc fővédnöke Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. A Nemzet Sportolója, olimpiai bajnok, húszszoros olimpikon, nyolcszoros világbajnokjelölt, kilencszeres magyar bajnok április 4-én ünnepli 70. születésnapját.

A Magyar Sakkszövetség a sakklegendák párharcának, Portisch Lajos és Borisz Szpasszkij hatjátszmás rapid összecsapásának a sajtótájékoztatóját a Corinthea Aqvincum Hotelben rendezte meg.

A Nemzet Sportolója, olimpiai bajnok, húszszoros olimpikon, nyolcszoros világbajnokjelölt, kilencszeres magyar bajnok április 4-én ünnepli 70. születésnapját. Hévízen április 13. és 15. között mérkőzik meg kortársával, a sakkozás tizedik világbajnokával, a hatszoros olimpiai bajnok Borisz Szpasskijjal. Naponta két-két partiban mérik össze erejüket, 20-20 perc gondolkodási idővel.

Portisch Lajos felidézte, hogy pályafutása során nagyon sok remek csatát vívott Szpasszkijjal. Első játszmájukat 1955-ben játszották az ifjúsági világbajnokságon, s kezdetben a leningrádi születésű sakkozó volt az eredményesebb. "Szpasszkij sokáig mumusom volt, egyidősek vagyunk, de sokkal korábban jutott el az élvonalba. Egyrészt jóval korábban kezdett el sakkozni, másrészt az én sakkpályafutásomat nem igazán segítette, hogy Zalaegerszegen születtem. Első edzőm, Csuti Antal bácsi kölcsönadott egy-két Maróczy könyvet, nem nyerő varikon nőttem fel, nem a szovjet sakkirodalmon. Hosszú ideig tartott mire legyőztem őt" - mondta Portisch Lajos.

Felejthetetlen emlék, hogy 1978-ban, a Buenos Aires-i sakkolimpián éppen Portisch vezetésével szakította meg válogatottunk a szovjet sakkozók győzelmi sorozatát, és Szpasszkijjal az éltáblán felálló együttes megelőzésével nyerte el a győztesnek járó Hamilton-Russel aranyserleget. Még háromszor volt tagja ezüstérmes együttesünknek (1970, 1972, 1980), kétszer bronzérmes csapatunkban szerepelt (1956, 1966). Tizenhárom olimpián, 1962-től 1988-ig játszott az első táblán, 2000-ben játszotta huszadik, utolsó olimpiáját. A 260 partiból 121 játszmát nyert meg, 28-szor szenvedett vereséget 111 döntetlen mellett. Csapat-világbajnokságon egyszer ezüstérmes (1985), Európa-bajnokságon három ezüst, és négy bronzéremmel gazdagította éremgyűjteményét.

Portisch és Szpasszkij két világbajnok-jelölti párosmeccset is játszott, 1977-ben a szovjet exvilágbajnok nyert, három évvel később nagymesterünk győzelmét hirdették ki. "Labdarúgásból vett hasonlatként az idegenben lőtt góllal jutottam tovább, sötéttel nyertem, míg Szpasszkij világossal egyenlített" - idézte fel nagymesterünk a Mexikó Cityben játszott meccsüket.

Portisch változatlanul megrögzött ellensége a számítógépeknek, félti a sakkozást a programoktól. Véleménye szerint a gép súgása nem helyettesítheti az intuíciót, a kreativitást, ami a sakkozó sajátja. Családja ennek ellenére egy notebokkal ajándékozta meg, amit azonban az ünnepelt még nem kapcsolt be. Szpasszkij elleni párharcára is saját módszereivel készül. Elfogadná, ha a meccsük 3-3-as eredménnyel végződne, de megegyezésről szó sincs, a sakk propagandája lesz összecsapásuk. 77 korábbi partijukban a 70. életévét január 30-án betöltött Szpasszkij mérlege a kedvezőbb, 15-ször nyert és 7 játszmát vesztett.

Portisch Lajos mind az öt kontinensen sakkozott, 24 nagy nemzetközi verseny megnyerése fűződik a nevéhez. Argentínában és Brazíliában mindig jól játszott. Kellemesek mexikói emlékei. Szerette a holland versenyeket, négyszer győzött a Hoogoven tornán, háromszor Amszterdamban. Kiemelkedő sikerként Hastingsben elnyerte az "Arany Huszárt". 1970-ben a Belgrádban megrendezett Szovjetunió-Világválogatott mérkőzésen Korcsnojt 2,5-1,5-re legyőzte.

Anatolij Karpov szekundánsának kérte fel Garri Kaszparovval vívott 1990-es világbajnoki döntőjére. A felkérést nagy szakmai kihívásnak érezte, Kaszparov rosszallását fejezte ki, és közel két év után állt helyre a diplomáciai kapcsolatuk.

Portisch Lajos Zalaegerszeg díszpolgára, mesteredző, számtalan ifjú tehetség pályafutását segíti értékes tanácsaival. Huszonháromszor választották az év sakkozójává. A ChessBase bázisában 3045 játszmáját találhatjuk meg. A Chess Informant 85-ös kötetében pályafutásának legjobb partijaiból, kombinációiból és végjátékaiból készítettek válogatást.

Hévízen, a Fontana Art Filmszínházban naponta két-két rapid partiban mérik össze erejüket, 20-20 perc a gondolkodási idejük és 5-5 másodperc lépésenként. A játszmák élőben az interneten is követhetőek lesznek a www.chess.hu honlapról. A két legenda párbaja mellett a senior sakkozóknak rapid versenyt is szerveznek.

Verőci Zsuzsa