Vágólapra másolva!
A 100 kg-os Hadfi Dániel aranyérmet nyert a belgrádi cselgáncs Európa-bajnokság zárónapján. A tavalyi Eb-n ezüstérmes kiválóság négy győztes meccs után a fináléban az orosz Ruszlan Gaszimovval csapott össze, így alkalma nyílt revánsot venni a tavalyi, tamperei Eb-döntőben elszenvedett vereségért.

Persze nemcsak emiatt "fért rá" a verés a szakállas óriásra, hanem azért is, mert ő győzte le utolsó világversenyének - a 2005-ös rotterdami Eb-nek - a nyitókörében az olimpiai bajnok Kovács Antalt is...

A várva várt visszavágó két percnyi tapogatózással-erőfelméréssel kezdődött, majd 3:50 percnél a honvédos klasszis sikertelenül próbálta meg földre vinni ellenfelét. Másfél perccel később már összejött a hadművelet, az orosz ledöccent, mire a bíró jukót mutatott. Ezt pár másodperc múlva a két segéd javaslatára kokára kisebbítette. Hadfinak azonban ez sem szegte kedvét, és 1:54-nél ragyogó lábfelszedéssel ippont ért el, idő előtt befejezve a küzdelmet, melynek során a címvédő egyetlen fogást sem tudott bemutatni rajta.

A boldog győztes szinte eksztázisban felszaladt a nézőtérre a magyar táborhoz köszönetet mondani a szurkolásért, majd nemzeti színű lobogóval a nyakában tért vissza az eredményhirdetésre.

"A tavalyi dontőben elszenvedett vereségem után mindenképpen vissza szerettem volna vágni, és eltökélt voltam, hogy fogok én még a dobogó legfelső fokán is állni! Nagyon boldog vagyok, hogy ezt magamnak és másoknak is sikerült bebizonyítanom! A vezetésem tudatában sem akartam visszavenni a tempóból, és bíztam benne, hogy még lesz sikeres akcióm. Úgy gondolom, hogy kondiban jobb voltam az ellenfelemnél, ez is kellett a győzelemhez" - nyilatkozta a boldog Hadfi Dániel, aki a sportág tizedik magyar Eb-aranyát szerezte vasárnap este Belgrádban.

Hadfi edzője, Toncs Péter ugyancsak úszott a boldogságban: "Hihetetlen, hogy Daniék mennyire lemásolták a tavalyi döntőt. Előtte akkor is hasonló módon nyertek a négy között, csak most Gaszimov végig fehérben, Dani pedig végig kékben dzsúdózott. Ettől a diadaltól tökéletesen rendbe jött a térdem" - utalt közelmúltbeli lábműtétjére a honvédos mester.

Hadfi az eredményhirdetéskor az aranyérem mellé - ahogy a többi győztes is - 2500 eurót kapott, az összeget a kontinenstorna főszponzora, az OTP Bank képviselője adta át.

Hadfi Dániel névjegykártyája
születési idő: 1982. május 13.
klub: Budapesti Honvéd-Kipszer - TFSE
edző: Toncs Péter
súlycsoport: 100 kg
legjobb eredményei: Európa-bajnok (2007, Belgrád), Eb-2. (2006, Tampere), vb-7. (2005, Kairó), csapat Eb-2. (2005, Debrecen), Világkupa-1. (2005, Budapest és 2007, Párizs), U23-as Eb-1. (2004, Ljubljana), junior vb-3. (2000, Nabeul), junior Eb-3. (2000, Nicosia), főiskolás vb-3. (2006, Szuvon)

A eddigi magyar aranyérmesek:
Hadfi Dániel (2007, Belgrád, 100 kg)
Braun Ákos (2005, Rotterdam, 73 kg)
Ungvári Miklós (2002, Maribor, 66 kg)
Hajtós Bertalan (1998, Oviedo, 81 kg)
Csősz Imre (1995, Birmingham, abszolút kategória)
Nagy Zsuzsa (1991, Prága, 61 kg)
Tolnai László (1990, Frankfurt, abszolút kategória)
Csák József (1986, Belgrád, 60 kg)
Hajtós Bertalan (1986, Belgrád, 71 kg)
Tuncsik József (1976, Moszkva, 63 kg)

a vasárnapi érmesek:
férfiak, 90 kg, Európa-bajnok:
Valentyin Grekov (Ukrajna)
2. Irakli Zirekidze (Grúzia)
3. Roberto Meloni (Olaszország) és David Alarza (Spanyolország)
Németh Tamás helyezetlenül zárt.

100 kg, Európa-bajnok:
Hadfi Dániel (Magyarország)
2. Ruszlan Gaszimov (Oroszország)
3. Ariel Zeevi (Izrael) és Frederic Demontfaucon (Franciaország)

plusz 100 kg, Európa-bajnok:
Teddy Riner (Franciaország)
2. Lasa Gudzsedzsjani (Grúzia)
3. Andreas Tölzer (Németország) és Alekszandr Mihajlin (Oroszország)
Bor Barna helyezetlenül zárt.

nők, 78 kg, Európa-bajnok:
Stephanie Possamai (Franciaország)
2. Vera Moszkaljuk (Oroszország)
3. Michelle Rogers (Nagy-Britannia) és Esther San Miguel (Spanyolország)
Halász Tímea sérülés miatt visszalépett.

plusz 78 kg, Európa-bajnok:
Anne Sophie Mondiere (Franciaország)
2. Carola Uilenhoed (Hollandia)
3. Lucija Polavder (Szlovénia) és Tea Donguszasvili (Oroszország)

[origo] / (MTI)