Vágólapra másolva!
Francia sajtóértesülés szerint doppingolt Oszama Melluli, aki márciusban aranyérmet nyert 800 m gyorson a melbourne-i úszó-világbajnokságon.

A L'Équipe sportnapilap szerint a 23 éves versenyző tavaly november 30-án pozitív tesztet produkált az Egyesült Államokban - szervezetében amfetamint találtak -, de hazája szövetségétől csak egy figyelmeztetést kapott, és a B próbáját sem vizsgálták meg.

Az afrikai diák arra hivatkozott, hogy a tanulás elősegítése végett vett be egy serkentőszert. Melluli az ausztráliai vb-n ezüstérmet nyert 400 m gyorson, 400 m vegyesen pedig - Cseh Lászlót megelőzve - negyedikként zárt.

Forrás: EPA

A 800 m gyors győzelme után még felhőtlenül boldog lehetett a tunéziai úszó

A nemzetközi szövetség (FINA) a hír hallatán értesítette a nemzetközi Sportdöntőbíróságot (CAS), amely hamarosan állást foglal az ügyben. A FINA a március 17. és április 1. között rendezett melbourne-i vizes világbajnokságról már közzétett egy hírt honlapján, eszerint nem volt doppingeset, csupa negatív mintát találtak. A szövetség megemlíti, hogy a bő két hét alatt összesen 40 ország 233 sportolóját ellenőrizték. Volt, akit többször is, hiszen 393 minta analízisét végezték el a szakemberek.

Ebből 304 volt a hagyományos vizeletvételen alapuló kontroll, s 89 mintát elemeztek azt nézve, hogy az illető használta-e a talán "legnépszerűbb" vérdoppingnak számító EPO-t. A "tiszta" vb hírét ugyanakkor ellenpontozza Melluli ügye, igaz, ő még korábban "lépett félre", ha jók a L'Équipe értesülései.

Idevágó hír még, hogy a brazil úszószövetség két évre eltiltotta Renata de Oliveira Burgost, méghozzá visszamenőleg, 2006. december 14-től, akkor produkált ugyanis pozitív mintát doppingkontrollján. A vizsgálat szerint az úszónő az anabolikus szteroidok közé tartozó tiltott szerek egyikével, sztanozolollal élt.