Vágólapra másolva!
Az esztendő legrangosabb hazai sakkversenyeként a Miskolci Nemzeti Színházban április 24. és 29. között rendezik meg az abszolút világbajnoki címet szerzett Vlagyimir Kramnyik és Lékó Péter nyolcjátszmás rapid párosmérkőzését. A borsodi megyeszékhelyen Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata jelentős szponzorok segítségével harmadszor szervezi meg a sakkfesztivált Lékó Péter szereplésével. Két éve elsőszámú nagymesterünk az angol Michael Adamsszel 4-4-re végzett, tavaly az orosz exvilágbajnok Anatolij Karpovot 4,5-3,5-re legyőzte. Remek sportcsemegét ígér Kramnyik elleni összecsapása a honi, de az öt kontinens valamennyi sakkrajongója számára is.

A sakkozás 14. világbajnoka, Vlagyimir Kramnyik 1975. június 25-én született Tuapszében, a Fekete-tenger partján. Ötéves korában tanult meg sakkozni, tehetsége korán kibontakozott, ifjúsági világbajnokságot nyert 16 évesen. Kaszparov minden idők legtehetségesebb sakkozójaként emlegette, és a világbajnok határozott óhajára Kramnyik 17 évesen már tagja volt az 1992-es manilai sakkolimpián aranyérmes orosz válogatottnak.

A bemutatkozása frenetikus sikert hozott, 9 játszmájából 8,5 pontot szerzett. A debreceni csapat Európa-bajnokságon is remekelt, aranyérmes lett az orosz csapattal. Kramnyik ebben az évben megkapta a nagymesteri címet. Még kétszer, 1994-ben és 1996-ban szerepelt az olimpiai bajnokságot nyert orosz válogatottban. 1993-tól a szuperversenyek állandó résztvevője, 25 olyan tornán szerepelt, amely 18-as (2676), vagy még magasabb kategóriájú volt. Kramnyik számos tornagyőzelem, dobogós helyezése mellett még egy Guinness-rekordként is említhető sorozatot mondhat magáénak: 2000 júliusától 18 hónapig a sakkvilág legjobbjaival 80 játszmát vívott és veretlen maradt.

Kramnyik 1993-ban a svájci rendszerű bieli zónaközi döntőn kiharcolta a világbajnok-jelöltséget, sőt a PCA világbajnoki ciklusban is kandidátus lett, egyszerre két vasat tarthatott a tűzben. A FIDE világbajnoki címéért először páros mérkőzésen 4,5-2,5-re simán legyőzte az izraeli Judaszint. A PCA-meccsen azonban nagy meglepetésre 4,5-1,5-re kikapott az amerikai Kamskytól. Kramnyik a váratlan vereségért nem vigasztalódhatott a FIDE-ciklusban sem, az izraeli Gelfand 4,5-3,5-ös győzelemmel jutott tovább.

Kramnyik 1998-ban a spanyol Shirovval meccselt a kihívó jogáért, ezt a mérkőzést 5,5-3,5-re elbukta, de a Kaszparov-Shirov világbajnoki döntőt nem játszották le, a mérkőzésre nem találtak szponzort. Kaszparov nagyon szerette volna tető alá hozni az indiai Viswanathan Ananddal a meccsét, de a kezdeti biztató tárgyalások végül elakadtak. Kramnyik 1999-ben szerencsét próbált a FIDE kieséses rendszerű világbajnokságán, Las Vegasban, a negyeddöntőben az angol Michael Adams ellen a rapid rájátszás során alulmaradt. Kaszparov végül Londonban, 2000 októberében a világranglista második Kramnyikkal mérkőzött meg.

Vlagyimir Kramnyik a Braingames 16 játszmás világbajnoki döntője előtt ígéretet tett, hogy az "életéért" fog küzdeni a Garri Kaszparov elleni viadalon. A meccs békés döntetlennel indult, majd Kramnyik vezetést szerzett. A 25 éves kihívó sokkal jobban felkészült, szekundánsai, a spanyol Miguel Illescas Cordoba, az orosz Jevgenyij Barejev és a francia Joel Lautier nagyszerű csapatot alkottak. Kaszparov tőle szokatlan hibákat követett el. Kramnyik könnyű nyerést hibázott el a negyedik játszmában, kihasználatlanul hagyta esélyét a hatodikban. Meglepetésre Kaszparov repertoárja világossal korántsem tartogatott "nyerő változatokat". Mindennél ékesebb bizonyíték volt erre a hetedik parti 11 lépéses remije.

A tizedik összecsapás pedig egyenesen katasztrófát jelentett a címvédő számára, a 25. lépésben feladásra kényszerült. A hajrában Kramnyik vált kissé bizonytalanná, de kétpontos előnyét megőrizte és 8,5-6,5-ös győzelemmel elnyerte a profi világbajnoki címet, Kaszparov 15 éves uralkodásának végére tett pontot. Kramnyik igen bölcsen, visszafogottan nyilatkozott, míg Kaszparov már a veresége pillanatában reményének adott hangot, hogy lesz esélye visszavágó mérkőzésre. Az 1927-ben játszott Capablanca-Lasker döntő óta nem fordult elő, hogy a címvédő még játszmát sem tudott nyerni.

Kaszparov azonban többé nem kapott lehetőséget a visszavágóra és Kramnyik 2004 őszén Brissagóban Lékó Péterrel mérkőzött meg a világbajnoki címért. A 14 játszmás párbaj első partiját nagymesterünk elvesztette, az ötödikben egyenlített, majd briliáns győzelmet aratott a nyolcadik játszmában. Vezetését remikkel a 14. partiig őrizte, de Kramnyik összeszedte magát a döntő ütközetre, megnyerte a sorsdöntő játszmát, és a 7-7-es eredmény címe megvédését jelentette.

Forrás: [origo]

Brissagóban, a világbajnoki döntőn nüanszokon múlt Kramnyik sikere

Kramnyik számára gyengébben sikerült a 2005-ös esztendő, hathónapos szünet után a torinói sakkolimpián játszott ismét, és kitűnő eredményt ért el, nem rajta múlott, hogy az első helyen kiemelt orosz válogatott csak hatodik lett. A világbajnoki döntő előtti főpróbája is sikeres volt, Dortmundban az utolsó fordulóban éppen Lékót legyőzve végzett az élen. A Kalmük Autonóm Köztársaság fővárosában, Elisztában rendkívül izgalmas, fordulatokban gazdag rapid rájátszással fejeződött be a címegyesítő világbajnoki döntő.

A klasszikus sakkozás világbajnoka, Vlagyimir Kramnyik a rapid párharcban 2,5-1,5-re legyőzte a FIDE világelsőjét, a bolgár Veszelin Topalovot, és összesítésben 8,5-7,5-ös eredménnyel a sakkvilág immár egyedüli világelsőjeként köszönthettük. Kramnyik kettős győzelemmel kezdte a párharcot, Topalov az első partiban túlerőltette az állást, a második játszmában kölcsönös sakkvakságok is jellemezték a két világklasszis játékát.

Két döntetlen után Kramnyik játék nélkül vesztette el az ötödik partit. Nagy bonyodalmak, diplomáciai csatározások után végül az orosz világbajnok folytatta a meccset, két remit követően azonban Topalov kettős győzelemmel magához ragadta a vezetést. A sakkozás 14. világbajnoka remek sportemberi tulajdonságokat csillogtatott meg, kiegyenlített, és az izgalmas tie-break során jobban koncentrált, megérdemelt győzelmet aratott.

Vlagyimir Kramnyik december 30-án megnősült, a francia Marie-Laure Germon-t vette felségül. Románcuk a brissagói világbajnoki döntő kapcsán kezdődött, amikor az orosz világelsővel a Figaro neves újságírónője interjút készített. A Corus torna miatt szűk körben megtartott polgári esküvő után a nászút csak ötnapos volt, az egyházi esküvőt február 6-án tartották meg Párizsban. Márciusban Kramnyik fölényesen, kétpontos előnnyel győzött a 16. Amber-tornán, Lékó ellen kettős győzelmet aratott. Az április 1-től érvényes világranglistán az orosz világelső 2772 ponttal a harmadik helyezett. Kramnyik hétszer győzött a dortmundi tornán, 1995 és 1998 között, valamint 2000-ben, 2001-ben és 2006-ban.

Forrás: [origo]

Egy francia újságírónőt vett feleségül

Kramnyik további első helyezései: 1994: PCA Intel Grand Prix (rapid), 1995: Horgen, Belgrád, 1996: Monaco (rapid), Dos Hermanas, 1997: Dos Hermanas, Tilburg, 1998: Wijk aan Zee, Monaco (rapid), 1999: Monaco (rapid), 2000: Linares, 2001: Monaco (rapid), 2004: Linares, 2007: Monaco (rapid).