Vágólapra másolva!
Miskolcon Vlagyimir Kramnyik 4,5-3,5-ös győzelmével fejeződött be Lékó Péterrel vívott nyolcjátszmás rapid párosmérkőzése. A Nemzeti Színházban vasárnap délután zsúfolt nézőtér előtt játszották le a párharc befejező két játszmáját, az orosz világbajnok két döntetlennel bebiztosította végső sikerét. A nagymesterek elégedettek voltak partijaik színvonalával, köszönetet mondtak a szervezőknek, a szponzoroknak. Káli Sándor polgármester a díjkiosztó ünnepségen bejelentette, hogy folytatódik a Lékó+-fesztivál. Olyan szerződést készítenek elő, amely biztosítja újabb három évre a nagysikerű rendezvényt.

Forrás: [origo] Az utolsó nap eseményei

A sakkozás nagy ünnepe volt Lékó Péter és Vlagyimir Kramnyik párosmérkőzése. Érdekes megnyitáselméleti párbajokat is hozott párharcuk. Lékó Péter a sajtótájékoztatón bevallotta, hogy Kramnyik 1.Hf3 lépésére nehezen találta meg a jó fegyvert, kár, hogy nem jutott korábban eszükbe a félszláv védelem. Érthetően sajnálta, hogy nyerőesélyt szalasztott el a második játszmában, más lett volna a meccs menete. Dicsérte az orosz világbajnok egyedülálló technikáját, amivel az ötödik játszmában megadásra kényszerítette. Nem titkolta elégedettségét, hogy két és fél év után végre partit tudott nyerni Kramnyik ellen.

Az orosz világelső bátran vállalta a spanyol megnyitást. Megjegyzem, hogy a brissagói világbajnoki döntőben éppen fordított színelosztásban küzdöttek meg egymással a spanyolban. Kramnyik örömmel nyugtázta, hogy megnyerte a meccset, amelyet egyenlő erők küzdelmének nevezett, egy picit szerencsésebb volt. "Péter nagyon jól felkészült, és formája megnyugtató az elisztai világbajnok-jelölti párosmérkőzések előtt" - mondta a világbajnok.

Forrás: [origo]

Biztatta is Lékót, hogy jusson tovább, és akkor a mexikói világbajnokságon ismét összecsaphatnak. Kramnyik nagyon jól érezte magát Miskolcon. A City Hotel tökéletes kényelmet és nyugalmat biztosított. Nagyon élvezte, hogy a páratlan szépségű Nemzeti Színházban játszották a meccset, a festői környezet külön inspirációt jelentett számára. "Nagy örömmel jövök ismét Miskolcra, ha meghívnak" - mondta a világbajnok, és elismerő mondatait vastaps jutalmazta.

A díjkiosztó ünnepségen Káli Sándor, Miskolc polgármestere gratulált a nagymestereknek, köszönetet mondott a szervezőknek, a szponzoroknak, és bejelentette, hogy a magyar nagymesterrel olyan szerződést kötnek, melynek értelmében az elkövetkezendő három esztendőben is folytatódik a Lékó+. A csodálatos hollóházi serlegeket a városvezető nagy taps közepette nyújtotta át Vlagyimir Kramnyiknak és Lékó Péternek.

A nemzetközi szaksajtó is nagy érdeklődéssel kísérte a párharcot. A sakkozók között oly népszerű www.chessbase.com főszerkesztője, Frederic Friedel nemcsak a partikkal törődött, hanem cikkeivel, fényképeivel Miskolc városát és környékét is bemutatta. A játszmákat a mérkőzés egyik kommentátora, Berkes Ferenc nemzetközi nagymester elemezte.

A negyedik játéknap eredményei:
Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2772) - Lékó Péter (magyar, 2738) döntetlen (Félszláv védelem, 30)
Lékó Péter (magyar, 2738) - Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2772) döntetlen (Spanyol megnyitás, 30)

A párosmérkőzés végeredménye:
Vlagyimir Kramnyik - Lékó Péter 4,5 - 3,5

A verseny táblázata:

Élő-pontszám1.2.3.4.5.6.7.8.össz.
Kramnyik, V.27720,50,5 1 0,5 10

0,5

0,54,5
Lékó, P.27380,50,5 0 0,5 01

0,5

0,5

3,5