Vágólapra másolva!
Az esemény promóterei az évszázad meccsének keresztelték el, a szaksajtó a világ legnépszerűbb és a világ legjobb ökölvívójának csatájaként emlegeti, és bár természetesen mindezzel nem kötelező egyetérteni, azért tényleg nehéz lenne manapság izgalmasabb párharcot kitalálni az Oscar de la Hoya  - Floyd Mayweather Jr. összecsapásnál. A hosszú várakozásnak hamarosan vége, május 5-én végre megütközik a két élő legenda, akik mellesleg várhatóan a boksztörténelem rekordbevételét is elkönyvelhetik. 

Két évvel ezelőtt De la Hoya még elutasította a felvetést, hogy valaha is bokszolna Mayweatherrel, tekintettel annak édesapjára, aki évek óta edzőként segítette a pályafutását. Aztán 2005 végére mégis elkezdte foglalkoztani a gondolat a promóterként is rendkívül sikeres "Golden Boy"-t: "Óriási csatát ígér a párosítás, nekem pedig szükségem van erre kihívásra" - nyilatkozta De la Hoya, aki a profik között elsőként szerzett hat különböző súlycsoportban világbajnoki címet, tavaly ilyenkor pedig a nicaraguai Ricardo Mayorga legyőzésével másfél év kihagyás után még egyszer elfoglalta a WBC váltósúlyú trónját.

Időközben Mayweather is tovább tökéletesítette már addig is makulátlan életművét, a súlycsoportoktól függetlenül a jelenkor legjobbjának tartott bunyós előbb egy botrányos meccsen legyőzte Zab Judah-t, majd Carlos Manuel Baldomirtól vette el az aranyat - így egy súlycsoporttal De la Hoya alatt, ugyanannál a szervezetnél lett világbajnok. A diadal után az akkor 29 éves bokszzseni könnyeivel küszködve bejelentette: a mexikói bálványhoz hasonlóan őt is már csak egy mérkőzés választja el a visszavonulástól, innentől kezdve pedig felpörögtek az események. Novemberben - a részletek diszkrét elhallgatásával - megszületett a megállapodás a valószínűleg minden idők legnagyobb bevételét hozó szupermérkőzésről.

A jegyeladásból származó rekord szinte azonnal megdőlt, a belépőket három óra alatt elkapkodták, ami 19 millió dollárt hozott a konyhára (eddig Lennox Lewis Evander Holyfield elleni 1999-es nehézsúlyú visszavágója volt a csúcstartó közel 17 millió dollárral). Összesen 50 ezer jegyet adtak el, 16 500-at a Las Vegas-i MGM Grand kaszinó arénájába (a ring közeli helyekért 20 ezer dollárt is elkértek a jegyüzérek), 33 500-an pedig a kaszinónál, egy lezárt területen követhetik a meccset. Az igazi haszon természetesen a pay-per-view-ból, azaz az egyesült államokbeli televíziós előfizetésekből folyik majd be, míg Amerikán kívül összesen 175 országban közvetítik az eseményt.

Noha ebben az esetben az erkölcsi és anyagi siker fényében nincs különösebb jelentősége, a felek a WBC nagyváltósúlyú világbajnoki címéért küzdenek, vagyis Mayweather egy kategóriával feljebb lépett a párharc érdekében. A WBC elnöke, Jose Sulaiman ezen kívül felajánlott egy különleges bajnoki övet is, amely a győztest ábrázolja majd Muhammad Ali és Joe Louis társaságában.

Forrás: EPA

Egy vidám fickó: Floyd Mayweather Jr.

Közvetlenül az üzlet nyélbe ütése után az is kiderült, hogy a korábban problémának gondolt edző és ellenfél közötti családi kapcsolat nem is akkora probléma, hogy kétmillió dollárral ne lehetne túllépni rajta. Idősebb Floyd Mayweather ugyanis ennyit kért De la Hoyától, hogy felkészítse saját fia ellen, a pénzért cserébe pedig a következőket ígérte: "Úgy ismerem Floyd hibáit, mint a tenyeremet, úgyhogy Oscar maximálisan kihasználhatja majd ezeket. De a jelenlétem az ellentétes sarokban még ennél is jobban összezavarja majd a fiacskámat, akinek én is tartogatok még egy kiadós elfenekelést."

Mindennek ellenére De la Hoya nem élt a gáláns ajánlattal, és inkább - a többek között Manny Paquiaót is trenírozó - Freddy Roach-t kérte fel edzőnek, indoklása szerint a Mayweather családon belüli béke érdekében, sokak szerint azonban inkább a kétmilliós követelés miatt. Akárhogy is, a két Mayweather, akik korábban úgy összevesztek, hogy éveken át szóba sem álltak egymással, meglepetésre tényleg kibékültek, sőt, a papa a "Kicsi Floyd" felkészítésébe is besegített, amire már csak azért is szükség lehetett, mert az elsőszámú edző, a nagybácsi Roger Mayweather akkoriban éppen börtönbüntetését töltötte.

Forrás: EPA

Oscar de la Hoya edzésben

Floyd Mayweather Sr. ugyan végül nem lesz ott fia szorítósarkában, de azért igyekezik minden megragadható eszközzel támogatni őt, kicsit talán túlzásba is viszi: "Oscar fizet mindenkit a csarnokban, úgyhogy Floydnak mindenképpen ki kell őt ütnie, különben elcsalják a meccset" - nyilatkozta a minap.

A szakembertől persze sosem álltak távol a hasonló megnyilvánulások, ám a május 5-ei időpont közeledésével a két harcos közötti korábban mutatott kölcsönös tisztelet is a múlt homályába veszett. "De la Hoya félkezű ökölvívó, egysíkú a stílusa, és több olyan meccse is volt, ahol akár pénzfeldobás is dönthetett volna" - mondta ellenfeléről Mayweather. "Oscar minden meccse előtt élete legjobb formájában érzi magát, ennek ellenére mindig elfárad. Ez most is be fog következni, és ezúttal kiütéssel fizet majd érte. Ellenem csak akkor van esélye bárkinek, ha egyszer sem hibázik, márpedig hibázni mindenki szokott. Tudják, mi a legnagyobb hiba, amit elkövetnek mindig? Belépnek a ringbe."

"A nagy médiakampány előtt nem ismertem Floydot személyesen, csak azt tudtam róla, amit az apja mondott nekem: szemtelen kis tacskó, akit móresre kell tanítani. Most személyesen is megtapasztaltam mindezt" - válaszolt De la Hoya. "Ideje megleckéztetni ezt az arrogáns kölyköt" - tette hozzá.

Mivel két kimagasló képességű bokszolóról van szó, az esélyeket illetően általában óvatosan fogalmaznak: De la Hoya mellett a fizikai fölény és a nagyobb ütőerő szól, illetve az a feltételezés, hogy Mayweather számára túl "bő" lesz a nagyváltósúly, elvégre éveken át három kategóriával lejjebb vitézkedett. Mayweather elsősorban gyorsaságára alapozhat, a szakértők szerint pontozással kerekedhet felül De la Hoyán.

A 34 éves De la Hoya eddigi 38 győzelme mellett négyszer kapott ki, utolsó négy meccséből viszont kettőt elveszített (Bernard Hopkins és Shane Mosley ellen). Mayweather négy évvel fiatalabb és mindeddig veretlen, 37 profi mérkőzést vívott meg sikerrel. Ne feledjük, mindkét kiválóság a búcsúfellépésére készül, de mérget azért ne vegyünk rá, hogy valóban most látjuk őket utoljára a ringben.