Vágólapra másolva!
A Magyar Asztalitenisz Szövetség (MOATSZ) nagyszabású gálával tervezi elbúcsúztatni a versenyzői pályafutását idén befejező kilencszeres Európa-bajnok Bátorfi Csillát. Az októberi magdeburgi csapat-Világkupa után Budapestre érkezhet a világ legjobbjának számító kínai válogatott, s így létre jöhet a világbajnok és az Európa-bajnok összecsapása. A márciusi belgrádi Eb-n győztes női válogatottunknak azonban addig is a május 21-én kezdődő zágrábi egyéni világbajnokságon kell helytállnia.

A Magyar Asztalitenisz Szövetség pénteki sajtótájékoztatóján - amelyre illusztris helyszínen, Budapest legújabb luxus szállodájában, a New York Palace Hotelben került sor - mintegy bevezetésként egy kivetítőn a számunkra egy-egy arany- és ezüst-, valamint két bronzérmet hozott belgrádi Eb képkockái pörögtek.

Majd az immár hatszoros Európa-bajnok Tóth Krisztina szavai összekötötték az Eb-t és a vb-t: "Nagyon jól esett a felénk irányuló hatalmas szeretet, ami az Eb után fogadott bennünket. Bevallom, nem számítottam arra, hogy Belgrádban ilyen jól szerepelünk, és természetesen Zágrábban is minden tőlünk telhetőt megteszünk. De a vb, ahol az ázsiaiak is itt lesznek, egészen más kategória. Párosban mindenesetre bizakodó vagyok, Póta Ginával már a belgrádi ezüstünk előtt is értünk el jó eredményeket a Pro Tour-versenyeken. A vb-szereplésünk azonban nagy mértékben függ a sorsolástól is" - szögezte le Tóth Krisztina.

S neki nagyon figyelni kell az egyéni versenyre is. Jelenleg a világranglistán olyan pozícióban van, amely olimpiai kvótát érne számára, ha most húznák meg a határt. Így fontos, hogy ne csússzon hátrébb a rangsorban. A világranglistáról nemzetenként két fővel számolva húsz versenyző jut ki Pekingbe, és Tóth jelenleg 18. ebben a sorrendben. Az Európa-bajnok csapatunkból Póta Georgina és Lovas Petra a nantes-i kontinentális selejtezőn vagy a világselejtezőn szerezhet kvótát. Utóbbi esemény megrendezésére a magyar szövetség is pályázik, és a döntést a helyszínről éppen a zágrábi vb-n hozzák meg.

"Az olimpia csapatversenyében tizenhat együttes vehet részt a megszerzett egyéni kvóták alapján, és ha így nem jönne össze tizenhat csapat, akkor a világranglistás helyezések alapján feltöltik a létszámot. Női csapatunknak mindenképpen helye van a mezőnyben, s legalább két kvótát meg kellene szereznünk. Persze a legjobb az lenne, ha mind a hármat sikerülne. Ami a fiúkat illeti, bízunk benne, hogy legalább egy kvótát ők is begyűjtenek" - mondta el Faragó Judit, a MOATSZ főtitkára, aki egyben a nemzetközi szövetség alelnöke.

A sajtótájékoztatón Harczi Zsolt, a férfi, valamint Téglás Péter, a női válogatott szövetségi kapitánya is közölte a vb-csapat összeállítását. A férfiaknál Pázsy Ferenc, Zwickl Dániel, Fazekas Péter és Jakab János, a nőknél Tóth Krisztina, Póta Georgina, Lovas Petra és Pergel Szandra indul. Ez azt jelenti, hogy az Eb-n szerepeltek közül női csapatunkból Li Bin - aki Belgrádban tartalék volt - ezúttal itthon marad. A szakvezetés elsősorban a Tóth, Póta párostól számít jó eredményre.

Forrás: [origo]

Az Európa-bajnok csapatból Lovas Petra, Póta Georgina és Tóth Krisztina is ott lesz a vb-n, Li Bin viszont itthon marad

Megtudhattuk, hogy a versenyzői pályafutását idén befejező Bátorfi Csilla is ott lesz a vb-n, de már az olasz válogatott egyik edzőjeként. S a kilencszeres Európa-bajnok tervezett elbúcsúztatásával kapcsolatban Faragó Judit fontos bejelentést tett: "Csillát egy nagyszabású gálán szeretnénk elbúcsúztatni, amelyen megmérkőzne egymással a világbajnok és az Európa-bajnok csapat, azaz Kína és Magyarország. Októberben Magdeburgban rendezik meg a csapat-Világkupát, amelyen a házigazda mellett a tavalyi vb első hét helyezettje, így mi is ott leszünk, s erről a versenyről szeretnénk Budapestre csábítani a kínaiakat. Egyelőre még nem tudnak a tervünkről, de Zágrábban felvesszük velük a kapcsolatot, és bízunk benne, hogy elfogadják a meghívásunkat" - fogalmazott Faragó Judit.

Fábik Tibor