Vágólapra másolva!
Szombaton Caprerában a 25,6 km-es csapat-időfutammal veszi kezdetét az év első háromhetes országúti kerékpáros körversenye, a 90. Giro d'Italia, amelynek magyar szempontból is komoly jelentősége van, ugyanis első magyarként Bodrogi László is ott lesz a 198 főt számláló mezőnyben.

Az olasz viadal minden bizonnyal ezúttal is a hazai versenyzők dominanciáját hozza majd, hiszen a 3442 km hosszú útvonal elsősorban a hegyispecialistáknak kedvez, amelyben nem szűkölködik az olasz kerékpársport. Egy biztos, az állóképességnek óriási szerepe lesz, mivel hét hegyi szakasz, amelyből négynek hegycsúcson lesz a befutója, valamint egy hegyi időfutam vár a karavánra.

Ha a Credit Agricole magyar kerekese végigmegy a Girón, akkor elmondhatja magáról: mindhárom háromhetes viadalt legalább egyszer teljesítette. Most a 20. szakaszon sorra kerülő egyéni időfutamon érhet el kiemelkedő helyezést.

Forrás: EPA

Doppingbotránya miatt nem indul ugyan a címvédő Ivan Basso, de így is négy korábbi győztes áll rajthoz és vélhetően megint közülük kerül ki a bajnok. Az előbb említett sok emelkedő miatt a 2002-ben és 2005-ben győztes Paolo Savoldelli nem tartozik a legesélyesebbek közé, ugyanis neki a kiegyensúlyozottság az erőssége, azaz jól bírja a hegyeket és az időfutamokat is, de egyik "szakágban" sem képes kiemelkedő teljesítményre. A szakemberek szerint ezért idén a kétszeres bajnok (2001, 2003) Gilberto Simoni és a 2004-ben első Damiano Cunego nagy küzdelmére lehet számítani. Az mindenképpen Simoni mellett szól, hogy ő rendelkezik a legerősebb csapattal, ugyanis olyan klasszisok segítik, mint honfitársa, Leonardo Piepoli és a spanyol Iban Mayo.

A Girón rajthoz áll a 2000-ben győztes Stefano Garzelli is, de meglepetést okozhat még az ukrán Jaroszlav Popovics, a dán Michael Rasmussen, valamint a spanyol armada: David Arroyo, José Luis Rubiera és Joseba Zubeldia. A sprintereknél elsősorban a hazai Alessandro Petacchi és az ausztrál Robbie McEwen küzdelmére lehet számítani, de biztosan kijelenthető, hogy az "egynapos" specialisták, így az egyformán olasz Danilo Di Luca, Davide Rebellin és a világbajnok Paolo Bettini is megpróbál egy-egy szakaszt megnyerni.

Az idei Girón két egyéni és egy csapat-időfutam, valamint négy hegycsúcson végződő, nehéz hegyi szakasz vár a versenyzőkre. A három hét során a mezőny megfordul majd Franciaországban és Ausztriában is.

A Giro d'Italia utóbbi tíz győztese:
1997: Ivan Gotti (olasz)
1998: Marco Pantani (olasz)
1999: Gotti
2000: Stefano Garzelli (olasz)
2001: Gilberto Simoni (olasz)
2002: Paolo Savoldelli (olasz)
2003: Simoni
2004: Damiano Cunego (olasz)
2005: Savoldelli
2006: Ivan Basso (olasz)