Vágólapra másolva!
A megszerezhető húsz éremből tizenötöt - mint két éve Sanghajban -, a zágrábi asztalitenisz-világbajnokságon nem nyernek a kínaiak, de azért alakul a "házi" világbajnokságuk. Az már eldőlt, hogy férfi párosban és vegyes párosban is egymás között döntik el az arany- és az ezüstérem sorsát. Női egyéniben pedig a legjobb nyolc között hat kínai van.

A zágrábi Dom Sportovában pénteken délelőtt először a vegyes párosok fináléja alakult ki, s ahogy arra számítani lehetett, az elődöntőkben két kínai sikert láthattunk. Az egyik egészen biztos volt, mert kínaiak vívták: a címvédő Vang Li-csin, Kuo Jüe duó 4:1-re verte a Kiu Ji-ke, Csao Csen kettőst, a szomszédos asztalon pedig Ma Lin és Vang Nan 4:0-ra nyert a hongkongi Tie Ja-na, Ko Laj Csuk egység ellen. Kora délután pedig bizonyossá vált, hogy férfi párosban Vang Li-csin, Vang Hao-Ma Lin, Csen Csi döntő lesz. Előbbiek egy tajvani kettőst vertek 4:2-re, utóbbiak egy hongkongit 4:1-re.

Női párosban két kínai, egy-egy szingapúri és koreai egység jutott be az elődöntőbe. A koreaiak csütörtökön öt végletekig kiélezett szettet hozó meccsen verték 4:1-re a Tóth Krisztina, Póta Georgina kettősünket, s ha ehhez azt is hozzávesszük, hogy a három páros versenyszámban összesen négy európai duó jutott el a legjobb nyolcig, különösen felértékelődik a mieink eredménye.

A kínaiaknak hét érmük már biztosan van, de a két egyéni számban a sorsolási ágak miatt nyolcat nem szerezhetnek, így ebben a vonatkozásban nem ismételhetik meg a két évvel ezelőtti sanghaji vb-n elért eredményüket. Viszont ott az öt arany mellett "csak" négy ezüstöt gyűjtöttek be, Zágrábban pedig még összejöhet az öt kínai házi döntő.

Annál is inkább, mert egyéniben a férfiaknál és a nőknél is mind a hét kínai bejutott a legjobb tizenhatba. Európának már itt is csupán hét hely jutott összesen: a férfiaknál a német Boll, a fehérorosz Szamszonov és a görög Kreanga, a nőknél két román ifjú tehetség, Dodean és Szamara, tovább a holland Li Jiao - aki Tóth Krisztinát búcsúztatta - és az osztrák Liu Jia verekedte el magát a nyolcaddöntőig. Utóbbi kettő "természetsen" kínai származású... Európa reménysége leginkább a világranglista harmadik helyén álló Boll lehet, aki csak az elődöntőben akadna össze kínaival, Vang Li-csinnel.

Délután az is eldőlt, hogy a női egyéniben a nyolc között hat kínai van, ami egészen döbbenetes! A világ többi részét egy dél-koreai és egy amerikai-kínai versenyző képviseli.

Magyar játékossal már csak Dom Sportova ideiglenes múzeumban találkozhatunk, a falakon képek formájában. A csarnokban egy kimondottan színvonalas sportágtörténeti kiállítás fogadja a betoppanót. Az első, 1926-os londoni világbajnokságtól kezdve valamennyi egyéni aranyérmes portréja ott függ a falon, ami számunkra azért is szívet melengető, mert a veretes sort anno Jacobi Roland és Mednyánszky Mária nyitotta.

Minden idők legeredményesebbjének, a huszonkétszeres világbajnok Barna Viktornak külön vitrin dukál, benne egykori ütőivel, labdáival; de fényképeken - a teljesség igénye nélkül - Lech Walesa, Fidel Castro, Ronald Reagan, Károly herceg, Luciano Pavarotti, a Beatles, Andre Agassi és Ronaldinho is pingpongütővel a kezében köszön vissza, igazolva a sportág egyre inkább tért hódító népszerűségét.

vegyes páros, döntő:
Vang Li-csin, Kuo Jüe - Ma Lin, Vang Nan (kínai) 4-2 (11, 7, -8, 9, -9, 10)

férfi páros, elődöntő:
Csen Csi, Ma Lin (kínai) - Ko Laj-csak, Li Cseng (hongkongi) 4-1 (-7, 10, 6, 5, 7)
Vang Hao, Vang Li-csin (kínai) - Csang Jen-su, Csüang Peng-lung (tajvani) 4-2 (6, -7, 8, 6, -6, 5)